bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
LITTLE LULU


Little Lulu, ilk kez 1935 yılının Haziran ayında Bayan Marge (Marjorie Henderson Buell) tarafından tek karelik mizahi şaka karikatür karakteri olarak Saturday Evening Post'da meydana çıkmıştır. 1945 yılında Western Publishing Company, Dell Four Color and Color serisinin özellik ve yayın haklarını ele geçirmiş ve böylece aynı yılın Haziran ayında 74. sayıyla kendi logosuyla yayına geçmiştir. 1948 yılı Ocak ayında ise başarılı ve uzun soluklu bir serinin başlangıcı ilk düzenli Little Lulu basımı olarak yayınlanmış ve 9 tane 'one-shot/tek sayılık' baskı da bunlara eklenmiştir.

little_lulu.jpg


Little Lulu ve Bayan Marge.

Marge, çizgiromanlardaki veya daha sonraki gazete bantlarındaki Little Lulu hikayeleri ya da sanat çalışmalarından sorumlu değildir. 14 yıl kadar öyküleri senaryoya dönüştürülen ve sonra da sanat eserine uyarlanan Marge'ın çalışmaları John Stanley tarafından yazılmıştır. Gazete bantı, Chicago-Tribune yani New York News Syndicate için üretilmiştir. Ayrıca 1955'den 1967'ye değin karakteri yöneten Western Publishing personeli tarafından çalıştırılan John Stanley kapaklar üzerinde sanatını ifa etmeyi sürdürmüştür. Günlük çizgiroman serisi önce Woody Kimbrell tarafından; son altı yılda ise, yazar Del Connel ve Roger Armstrong'un da aralarında bulunduğu birçok ressam tarafından çizilmiştir. Hem Stanley hem de Kimbrell, Little Lulu'nun komşularıyla dolu destekleyici yan karakterleri seriye kazandırmıştır.

Başlangıçta Little Lulu tipik şehir komşuluğu içindeki küçük kız ve karakter isimleriyle çocukluk hayalleri üzerinde duran bir çizgiromandır. Lulu Moppet, diğer komşuların çocukları ve özellikle erkek arkadaşı Tubby Tompkins'le birlikte hiperaktif gençlik hayalgücünün ürünü olan sonsuz bir çıkmazın içine girecektir. Muhteşem karakterler bile en iyi son dakika eğlencesini meydana getirmektedir ve bu yüzden Stanley tarafından Little Lulu'nun çizgiromanları diğer koleksiyonlar arasında favori nostaljilerdir. Koleksiyoncuların birçoğu bu nedenle tüm zamanların çocuk serileri içinde onun en iyisi olduğunu düşünmektedir.

izgiromanAnsiklopedisi380.jpg


Şöhretinden yararlanmak için Fatoş adıyla çıkarılan bir Little Lulu dergisi.

Little Lulu, ülkemizde ilk kez 1955 yılı başında çıkan Cici-Mu adlı dergide Küçük Fatoş başlığıyla gözükmüştür. 1963 yılında Henry adlı Amerikan çizgiromanının Keloğlan Gazeteci başlığıyla yayınlanan fasiküllerinde Little Lulu da, Küçük Fatoş adı altında görünmeye devam etmiştir. Ayrıca aynı yıl içinde Burhanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi'nin Küçük Fatoş adlı serisinde yeniden gündeme gelmiştir. 1965 yılı içinde ise Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından yayınlanan Çocuk ve Yuva adlı derginin sayfalarına Fato ile Saf başlığıyla taşınmıştır. 1968 yılından itibaren ise yine Burhan Yayınevi'nin çıkardığı Bambi adlı haftalık dergide Küçük Fatoş ismiyle tefrika maceralar halinde basılmıştır.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,321

İlk "Little Lulu" karikatürü

Kısaca "Marge" olarak tanınan "Marjorie Henderson Buell"in yarattığı "Little Lulu" karakteri, ilk kez haftalık Amerikan dergisi "Saturday Evening Post"un 23 Şubat 1935 tarihli sayısında çıkmıştı. Başlangıçta "Marge" "Little Lulu"yu tek kare olarak çiziyordu. "Saturday Evening Post" 1897'den 1963'e kadar haftalık yayımlandı, sonra peryodu kademeli olarak seyreldi, 1971'den bu yana 2 ayda bir çıkıyor. "Little Lulu"nun dergideki yayını 30 Aralık 1944'e kadar sürdü.

İlk "Little Lulu" karikatürü ve "Saturday Evening Post" dergisinin o sayısının kapağı
The_Saturday_Evening_Post_February_23_1935_LL.jpg



 
Son düzenleme:
Üst