bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
LITTLE ANNIE ROONEY


İlk kez 10 Ocak 1929 günkü Amerikan gazetelerinde gözüken Little Annie Rooney, King Features Syndicate tarafından dağıtıma çıkarılan bir çizgiromandır. On iki yaşındaki maceracı bir genç kızın öyküleri başlangıçtan beri beş ayrı çizer tarafından çizilmiş ve Brandon Walsh'ın kaleminden senaryolaşmıştır.

2444016998_0fab0deca8.jpg

Little Annie Rooney, aslında Hearst Syndicate'in Little Orphan Annie adlı başlığına rakip olarak çıkmıştır. Önceleri çizimlerine 'Verd' şeklinde imza atan Ed Verdier tarafından Ernie Bushmiller'inkine benzer basit bir stilde, berrak bir çizgiyle hazırlanmıştır. Ancak 11 Mayıs 1929'da o dönemde henüz ismi duyulmamış bir çizer, 22 Temmuz 1929'da da Ben Batsford, seriyi devralmışlardır. Batsford, Walsh'ın ana kahramandan sonraki en önemli Rooney karakteri olan yetimhane yöneticisi Bayan Minnie'yi ilk çizen ressam olmuştur. 6 Ekim 1930'da King Features tarafından bu iş için biçilmiş kaftan olarak düşündülderi Darrell McClure seriye angaje edilmiştir. McClure'ın stili kısa sürede çok realistik bir hale gelmiş ve üç selefinden çok daha detaylı bir hale gelmiştir. Karakterin kılık kıyafeti aynı kalırken, köpeğinin görünüşünü modifiye etmiş ve burnunu küçülterek siyah bir düğme buruna dönüştürmüştür. Bayan Meany de yüz ve basit ayrıntılarla biraz değiştirilmiştir. Sonuçta McClure'in genel etkisi banta gerçek çekiciliği ve heyecan verici grafik hareketliliği getirmiştir. Böylece Walsh'ın sofistike senaryosu onu taşıyabilecek sağlamlıkta bir çizime ilk defa kavuşmuştur. Ancak günlük bant ve Pazar sayfası, ayrıntılı çalışan McClure'un yetişemeyeceği hale gelince, renkli hafta sonu bantı Nicolas Afonski'ye verilmiştir. Bu dönemde Joey Robins adında bir erkek çocuk karakter ve Uzakdoğulu bir maceracı olan Ming Fo seriye eklenmiştir. Hatta 1935'lerde başlıktaki maceralarda sadece bu iki karakter rol almıştır. Walsh'ın 1954'deki ölümünden sonra Little Annie Rooney'in Pazar sayfası 30 Mayıs 1965'de, günlük bant ise 16 Nisan 1966'da son kez yayınlanmıştir.


Little Annie Rooney, ülkemizde ilk kez 1938 yılında çıkan Yavrutürk Yıllığı'nda gözükmüştür. Güllerin Hikayesi başlığında Güler adını alan Annie Rooney, burada köpeği Cingöz'le birlikte alt yazılarla da desteklenen kısa bir macerada boy göstermiştir. Ayrıca Temmuz 1955 yılından itibaren Türkiye İş Bankası'nın aylık çocuk dergisi Kumbara sayfalarında, üstelik ABD'de de o yıl yayınlanmış maceralarıyla renkli olarak ve Küçük Annie Rooney başlığıyla yayınlanmıştır. 1960'ların ortalarında ise Dünya Gazetesi sayfalarından günlük bant formatında ve Küçük An adıyla okura sunulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi378a.jpg


5 Temmuz 1963 tarihli Dünya Gazetesinde yayınlanan bir Little Annie Rooney bantı.
 
Üst