Küçümen

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
KÜÇÜMEN


Yaratıcısı Haslet Soyöz tarafından çizilen ve ilk kez 1970'lerin ortasında Cumhuriyet Gazetesi'nde günlük bant olarak gözüken Küçümen, aslında minicik bir bebek karakterdir.

Küçümen, birkaç karelik maceralarında aslında hiç hareket etmeyen, durduğu yerden sadece oturaklı laflar eden sevimli bir bebektir. Hiç büyü(ye)mediği gibi buna niyeti de yok gibidir. Bilgiçliği ona büyümüş de küçülmüş havasının ötelerinde bir yerlerden gelmiş izlenimi kazandırmıştır. Tek amacı bakışları gazetenin o köşesine takılan 'talihsiz' okurunun kafasında gün boyu düşüneceği bir soru(n) yaratmaktır. Zira yaratıcısının dilinden de belirttiği gibi ona göre, 'en kolay meslek maydanozluk,'tur.

izgiromanAnsiklopedisi370-1.jpg

Her şeye bir cevabı veya duruma göre sorusu vardır Küçümen'in. Aslında felsefi içerikli günlük bant senaryosu oluşturmakta Batılı meslektaşı Charles Schulz'la arasında fark olmayan Haslet Soyöz, Küçümen başlığıyla dünyaca ünlü Peanuts ayarında bir çizgiroman yaratmıştır. 1979'da AbeCe Yayınları tarafından basılan iki adet Küçümen albümünün yanı sıra, 1981'de Yalçın Çocuk Kitapları serisinden yeniden Küçümen ve 1998'de Milliyet Yayınlarından Erkek Küçümen, Kız Küçümen ve Bebek Küçümen adlı albümleri yayınlanmıştır.

kucumen.gif
 
Üst