Küçük Adam

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
KÜÇÜK ADAM


Yaratıcısı İlban Ertem tarafından yazılıp çizilen öyküleri ilk ortaya çıktığı 1975 yılından itibaren Gırgır mizah dergisi sayfalarından hayranlarına ulaşan Küçük Adam, İstanbul'da kendi halinde yaşamaya çalışan orta halli, Kamil isminde maceraperest birinin öyküsünü anlatmaktadır.

Küçük Adam adıyla anılan Kamil, ufak tefek boylu, ince 'Clark' bıyıklı ve henüz ilk macerasında en büyük seyehatini uzaya yapmak zorunda kalmış alelade bir vatandaştır. Hınor adlı sadece homurdanabilen bir moronla yolları kesişen Kamil, bilmediği sayısız olgu ve teknolojik araçla karşılacağı bir maceraya atılmıştır. O, Hınor ve istediği her canlı ve cansızın şekline bürünebilen bir uzaylı olan Enni ile birlikte Büyük Z olarak anılan yabancı bir gezegenin diktatörüne esir düşmüştür. Gerçekte bir ağaç şeklinde olan Enni'nin zalim diktatörün şekline girmesiyle Büyük Z'nin acımasız robotlarının elinden kurtulmuşlardır. Enni, alnının ortasında dünyada yinyang olarak bilinen bir denge sembolü olan bir uzaylıdır. Sonunda dünyaya geri dönen maceracılar, önce New York'a, sonra da dünyada ender kalmış cennet gibi bir beldeye inerler. Ancak burası İstanbul'daki bir inşaat alanının tam göbeğidir, üstelik Enni'nin onları dünyaya ulaştıran uzay aracı da zarar görmüştür. İnsan kılığına girerek İstanbul'da gezen kafadarlar toplumun her katmanından insanların büyük şehirde nasıl hırçınlaşıp, saldırganlaştığına tanık olacaktır. Enni dahi içindeki iyi tarafın yok olmaya başladığı görmüştür...

Başlık, Ertem'in hareketli ve dinamik çizgisiyle dergideki diğer çalışmalar arasından hemen sıyrılmıştır. Çizer, yakaladığı farklı perspektiflerle sürdürdüğü karelerde, akıcı senaryosuyla okuyucunun ilgisini uzun yıllar boyunca üzerinde tutmayı başarmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi368.jpg


İlban Ertem'in fırçasından bir Küçük Adam sayfası.
 
Üst