Küçük Kral (The Little King)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
KÜÇÜK KRAL
(The Little King)



İlk olarak 9 Kasım 1934 tarihli renkli bir Pazar sayfası banünda görülen The Little King/Küçük Kral, Otto Soglow tarafından New Yorker Magazine için bundan iki yıl önce yaratılan bir vinyet karakteridir ve Soglow, William Randolph Hearts ile anlaşma imzalamadan hemen önce The Ambassador başlığının altında yer almaktadır.

The Little King, henüz Soglow'un düşüncelerinde yer alan bir karakterken bile, Soglow'un çizdiği bantlarda onunla ilgili fikirleri sayfalarında kendini göstermiştir. Sonunda yayınlanan başlık ara sıra doludizgin giderek kendiliğinden popülerlik kazanmıştır. Soglow'un krallığı zaman zaman neredeyse sürrealist ve tahmin edilemez sınırlarda seyretmiş ve geleneksel kalıplara hiç de uymayan bir kral karakteri içermiştir. Küçük Kral, tombiş büyükelçileri kızdırmış, gururlu hanımları şaşırtmış, devlet işlerini çocuksu oyunlar için kesmiş ve sonuçta sınırsız oyuncu ve çekincesiz insanların sembolik kralı olarak öne çıkmıştır. Bu haliyle klasik çizgiroman kreasyonlarından biridir ve genel kavram olarak son derece orijinaldir ve kendine has özellikleri açısından da beğeniyi hak etmiştir.

soglow_otto_45_1.jpg

soglow_otto_45_2.jpg

Little King, King Features Syndicate ile geçen kırk yayın yılından sonra en iyi tanınan mizahi çizgiroman bantlarından biri haline gelmiştir. Başroldeki Küçük Kral karakteri, karidesvari duruşu, dik sakalı ve havuzda ya da yatağında bile daima başının üzerinde duran tacıyla boy göstermeye devam etmiştir. Karakter asla konuşmamıştir, zira Soglow'un dünyası gerçekten de neredeyse tamamen sessizdir. Fazla tarama içermeyen basit çizimi içinde ara sıra diyaloglar belirmiş, ancak konuşma balonuna hiç yer verilmemiştir. Gölgelemesiz, taramasız çizilen karelerdeki tipler aleladelikten biraz daha gelişmiş yapıdaydılar.

Ülkemizde ilk kez 1936 tarihli X-9'un Akıllara Durgunluk Veren Maceraları adlı Haber Gazetesi fasiküllerinin arka kapaklarında Küçük Kral adıyla gözükmüştür. Bunu 1001 Özel dergisinin bazı sayılarında ve yayına giren The Little King, Küçük Kral başlığını almış ve 1956'da Nihat Özcan'ın Resimli Fatoş Ailesi adıyla yayınladığı seride, üstelik çizerinin de adı ilk kez belirtilerek görünmesinin ardından son olarak 1970'de Şilliler Yayınevi'nin çıkardığı Fatoş'da ara sıra kendisine yer bulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi369.jpg


1970'de Fatoş dergisinde yayınlanan bir Küçük Kral sayfası.
 
Üst