Krazy Kat

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
KRAZY KAT


Genellikle ilk dönemin en önemli çizgiroman bantı olarak kabul edilen Krazy Kat, George Herriman'ın William Randolph Hearst'e bağlı olarak gerçekleştirdiği ilk çalışmasıdır. Yayın hayatına Dingbat Family adı altında ve düzensiz yayınlanan bir formatta başlayan Krazy Kat, ilk kez 20 Haziran 1910 tarihinde New York Journal'da çıktığında oldukça iddiasızdır. 1 Ağustosta Family Upstairs olarak isim değiştiren bantta Herriman, insan davranışlarını, onların ayakları altında dolaşan evcil hayvanlar (bir kedi ve bir buldog) açısından hicvederek, esas temanın içerisinde ayrı bir öykü hattı oluşturmuştur. Daha sonra, sinsi sinsi yaklaşarak kediye bir darbe indirmeye hazırlanırken resmedilen bir fare de bu meraklı ayak altı tiyatrosuna dahil edilmiştir. Hayvanlardan oluşan bu ufak gösteri, halkın çok hoşuna gitti ve 17 Ağustos'da bu mini bant kendi Lilliput ölçüsündeki panellerine kavuştu (aynı tarihte de kızgın fare, bir hakaret kelimesi olarak 'Krazy Cat!' lafını ilk kez kullanmıştır). Family Upstairs'den ayrı ve 1 Temmuz 1911'e kadar Dingbat hikayesiyle devam eden bu isimsiz kısım, Family Upstairs'in geçici yokluğunda kendine ait bir başlıkla ve tamamen bağımsız olarak yayınlanmaya başladı. Krazy Kat and Ignatz adını alan bant, 18 Temmuz'da tekrar Family Upstairs'e dahil edilmiş ve daha önceki gibi isimsiz haliyle devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi362.jpg


George Herriman'dan bir Krazy Kat sayfası.

Bu harikulade küçük kedi ve fare vodvili, iki sene daha Dingbat'la yayınlandıktan sonra, Hearst'ün akşam sayfalarındaki ebatların genişletilmesi, halihazırdaki beş yatay kareye sayfa boyundaki altı dikey karenin daha eklenmesine olanak tanımış—ve sonunda 28 Kasım 1913'de devamlı bir Krazy Kat bantının ilk macerası New York Journal'in aynı bölümünde yayınlanmıştır. Ayrı olarak basılan Krazy Kat'in, bu garip dikey formatına rağmen zamanında oldukça başarılı olması Hearst'ü de etkilemiş ve Herriman Pazar sayfasına da terfi ettirilmiştir. Böylece Krazy Kat'in ilk Pazar macerası ise 23 Nisan 1916'da yayınlanmıştır. Herriman'ın grafik ve şiirsel olarak yetenekleri ilk kez bu başlangıçtaki Pazar sayfalarında tam anlamıyla olgunluğa erişerek Hearst'ün kendisi de dahil olmak üzere birçok okuyucuda büyük bir hayranlık uyandırmıştır. Herriman görsel ve öyküsel sanatta harikalar yaratmaktadır: Her karede arka planı yeniden düzenliyor, duruma ve diyaloglara göre büyük bir akıcılıkla bir sahneden diğerine geçiveriyor, hayvan karakterlerinin çeşidi groteskliklerini ve Bizans entrikalarını sergileyebilmek amacıyla dev Amerikan çöllerinin yalın şekillerinden faydalanıyordu. 1910'lardaki basit düzenekteki bantının kendi halindeki vodvili, artık Pazar sayfalarında ihtişamlı bir gösteriye dönüşmüştür.

Krazy Kat, Ingatz ve aradaki tuğla yağdırma sevdası fazla sürmeden entellektüellerin ve sanatçıların dikkatini çekmiştir. Bunlardan Alden Carpenter 1922'de Krazy Kat'i konu edinen bir bale yazmıştır. Normalde popüler sanatlar dalında yazılar yazan, tuhaf fikirlere sahip Gilbert Seldes adlı sıradan bir eleştirmen ise, 1924'de yazdığı The Seven Lively Arts adlı alelade yapıtında Krazy Kat'i kelimenin tam anlamıyla göklere dek yüceltmiştir.

Zeki okurların olumlu tepkilerinden oldukça hoşnut olan Hearst ve Herriman, Pazar ekindeki görsel şöleni gelecekteki yirmi sene itibarıyla aynı şekilde devam edecek olan günlük versiyona dönüştürmüşlerdir. Zaten oldukça etkili olan Pazar sayfasında kısmen pişmiş olan bu harikulade Herriman karakterleri kadrosu, durmaksızın devam eden Krazy Kat gösterisindeki kompleks rollerine işte bu dönemde iyiden iyiye oturmuşlardır. 1910'ların günlük Kat versiyonunda arada sırada ortaya (bazen postacı, bazen fırıncı, bazen de polis olarak) çıkan Offisa Bull Pupp, bir elinde copla attığı o tipik voltalarıyla önce Pazar sayfalarında boy gösterdikten sonra 1921'de takıma tamamen dahil olmuştur. Onun yanı sıra gelişen başka birçok daimi karakter daha vardır: Mrs. Kwakk-Wak, Joe Stork, Kolin Kelly (tuğla firınlayıcısı), Don Kyote, the Krazy Catbird ve Krazy Catfîsh, Ignatz'ın karısı ve çocukları ('Mizzuz Mice', Milton, Marshall ve Irwing), Sancho Pansy, Mock Duck, Bum Bill Bee, Walter Cephus Austridge, Dr.Y Zowl, Mimi, Kiskidee, Kuku, Mr. Meeyowl'la oğlu Gatita ve daha birçokları...

Ancak stribin 1920'lerden sonra gruba para kazandırmadığı da bir gerçektir, buna rağmen yayına devam etmesinin tek sebebi Herriman'ın ömür boyu geçerli olmak üzere yaptığı sözleşme ve Hearst'ün banda kişisel bir sempati duymasıdır. Herriman'ın 1944'de ölümünden sonra artık hiçbir ticari getirişi kalmayan dizi, yayın hayatına noktayı koymuştur.



 

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Krazypanel-4-16-1922.jpg

16 Nisan 1922 tarihli Krazy Cat karesi.

Krazykat60118.jpg


krazykat.jpg


kkat7932.jpg

7 Eylül 1932 Krazy Cat bantı.

Ignatzoffisapuppkrazy.jpg


herriman08-big.jpg


herriman08.jpg


herriman06-big.jpg


herriman03-big.jpg


herriman01-big.jpg


1937_1107_kkat_brick_500.jpg

11.07.1937 tarihli Krazy Cat karesi.

1922_0121_krazykat_det_650.jpg

21 Ocak 1922 tarihli Krazy Cat sayfası.
 
Üst