Korkusuz Badi (Buddy Longway)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
KORKUSUZ BADİ
(Buddy Longway)



Başarılı ve şöhretli çizer Derib, 1972 yılında Avrupa çizgiromanları içinde kısa sürede belirgin bir isme kavuşan Buddy Longway'i Tintin dergisine hazırlamaya başlamıştır. Henüz dünya ekolojisinin bu kadar gündemde olmadığı 1972 yılında işlediği konularla bu can sıkıcı olumsuzluğa dikkat çeken Buddy Longway çizgiromanı, Buddy isimli yalnız bir avcının öyküsünü anlatarak yol almıştır.

1850'lerde Amerika'nın batısındaki uçsuz bucaksız ormanlık arazilerde ve ovalardaki maceralarında Buddy, karşılaştığı kızılderili kabileleriyle barış içinde geçinmesini öğrenecektir. Hatta bu durum onu kendisine iki tane çocuk verecek olan Chinook'la evlenmeye kadar götürür. Çocukları Kathleen ile Joremy de, geçen zaman ve maceralarla beraber büyür. Öte yandan Buddy'nin bir kızılderili ile olan evliliği yaşamlarını daha da güçleştirmiştir, çünkü ikisi arasında çıkan ihtilaflarda aynı anda hem kendi ırkından, hem de dostu kızılderililerden yana olmak durumundadır ve bu mücadele onu çok yorar...

Buddy Longway, her ne kadar Fransız-Belçika çizgiroman anlayışının izlerini taşısa da, Derib kendine has bir grafik anlayışı ve çizgi stiliyle yazıp, çizdiği başlığın orijinal bir çalışma olarak kalmasını sağlamıştir. Dizinin orijinalitesini ise, ekolojik öğeler ve doğa ile içice, sevgi dolu bir aşkın varlığıdır. Elde ettiği hızlı çıkıştan hemen iki yıl sonra, 1974'de Buddy Longway çizgiromanının ilk albümü Editions du Lombard tarafından yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi357d.jpg


Tercüman Çocuk'un 16 Mayıs 1980 tarihli 20. sayısında yayınlanan Korkusuz Badi sayfası.

Türkiye'de ilk olarak Yaman Çocuk dergisi sayfalarında 1979 tarihindeki sayılarda macerası yayınlanan başlık Ormanlar Kralı adını almıştır. Bu dergide çıkan serüvenlerin ardından Nisan 1980 tarihli Tercüman Çocuk dergisnin 157. sayısında Korkusuz Badi'nin Maceraları adıyla yayınlanmaya başlamıştır. Burada sonraki sayılarda Korkusuz Badi olarak adı geçen çizgiroman dokuz serüvene imza atmıştir. 1980'lerin sonuna doğru Bulvar Gazetesi tarafindan çocuklara yönelik verilen iki sayılık bir ilave olan Tatil Kitabı'nda 'Alageyik' adlı macerası yeniden yayınlanmıştır.
 
Üst