bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
KORKU


(1) İlk sayısı 31 Temmuz 1967 tarihinde çıkan Korku Magazin dergisini Karaoğlan karakterinin de yaratıcısı olan Suat Yalaz çıkarmış, ancak derginin sahibi 13. sayıda A.Galip Yavaşça, 23. sayıda Muhtar Yavaşça, 31. sayıda da Mehmet Kemal Benli olmuştur. Dergi 45. sayıya değin büyük boy ve 28 Nisan 1970'de yayınının bittiği 143. sayıya kadar da küçük boy çıkmıştır.

Bu seride Amerika'da aktör Boris Karloff adına yayınlanan Boris Karloff's Tales of Mystery dergisinden alınan öyküler, -tıpkı Eerie ve Creepy dergileri ve aynı adlı tiplemelerinde olduğu gibi- onun yüz tiplemesinden esinlenerek çizilmiş bir tiplemenin ağzından sunulmuştur. Tabii sonraki tüm Korku dergilerinin vazgeçilmez malzeme depoları olan Eerie ve Creepy dergilerinde yayınlanmış bazı çizgiroman öyküleri de Korku Magazin sayfalarını doldurmuştur. Ayrıca 'Maymunlar Gezegeni', 'Uzay 1999' gibi televizyon ve sinema uyarlamalarıyla Vampirella'nın bazı maceraları bu seride basılmıştır. Yakaladığı popülarite sayesinde iade fasikülleri sonradan iki farklı versiyonda ciltlenerek yeniden piyasaya sunulmuştur. Korku Magazin sayfalarında sonradan bir gelenek haline gelen çeşitli ünlü yazarlardan öykü ve roman tefrikalarına da yer verilmiştir. Yine bu arada Adam Link adlı bilimkurgu; 'Lanetli Şehir' öyküsünde ilkel çağda yaşam savaşı veren cengaver Thane neanderthal; Frankenstein'da yine bilimkurgu ve Gart isimli fantezi temalı devamlı tefrikalarda ise 'kahraman' olgusu devreye girmiştir. Dergide yayınlanan öyküleri Reed Crandall, Joe Orlando, Al Williamson, Jeff Jones, Frank Frazetta, Tom Sutton, Rocke, Gene Colan, John Severin, Norman, Gray Morrow, Joe Sinnott, Alexander Toth, Mastroserio gibi çizerler hazırlamıştır. Derginin 125. sayısında ise Marvel Comics editörü Stan Lee'nin kaleme aldığı ve Steve Ditko'nun resimlediği Marvel patentli bir öykü de dergi sayfalarına yansımıştır. 1919 doğumlu Fransız yayıncı Marcel Navarro'nun 1969'da yarattığı Vampus adlı vampir karakter Korku Magazin sayfalarına ortaya çıktığı yıl Vampus adı altında dehşet verici yaratıklar kervanına katılmıştır. Bu arada Edgar Allan Poe'nun 'Kızıl Ölüm' ve 'Ölüm Şakası' ile Robert Louis Stevenson'un 'Ceset Hırsızları' ile 'Şişedeki İfrit', Rudyard Kipling'in 'Cüzzamlının Laneti' adlı öyküleri de çizgiromana uyarlanan edebi eserler kategorisinde yine dergi sayfalarında gözükmüştür. Ferdi Sayışman imzalı 'Şişedeki Dehşet' ve 'Mazideki Dehşet' gibi başlıkları olan yarım düzine kadar çizgiroman ise, çizerin kopistlik deneyiminin birer yansıması olarak 1969 yılı sayılarında yayınlanmıştır.

(2) İlk sayısı Temmuz 1971 tarihinde Nesrin Tunçbilek'in (Şubat 1972'ye dek) imtiyaz sahipliğinde ve Mehmet K. Benli'nin (Mart 1972'den itibaren aynı zamanda sahibi) yönetiminde yayınlanan Korku; aylık, cildi ve büyük boy ebadıyla içeriğindeki kısa öyküleriyle kendine has türün ifadelendirilmesinde adı geçen tek dergi konumuna ulaşmıştır. Bu seride genelde olduğu gibi türün kendine has az sayfalı ve kısa öykülerinin yanı sıra Vampirella (Ağustos 1971), Savaşçı Dax (Mayıs 1972), DC Comics'in önemli başlıklarından biri olan Swamp Thing'in 'Yalnızlık' (Ekim 1973), Pantha (Ekim 1974), Zombi (Aralık 1975), Vampir Avcısı Bled/Blade (Şubat 1976), henüz Alfa Yayınevi logosuyla görülmeden dört sene önce 'Karanlıklar Hakimi' adlı bir macerayla Conan (Ekim 1976) ve Solomon Kane (Aralık 1976) adlı sonradan periyodik yayınları da çıkan kahramanların öykülerine de yer verilmiştir. Ayrıca Şubat 1977 tarihli sayıdan sonra Korku sayfaları birkaç fotoromana da ev sahipliği yapmıştır. İşlenen konular bilimkurgudan fantastiğe, dramdan korkuya, gerilimden dehşete, dehşet verici hayvanlardan garip yaratıklara, kurtadamlardan vampirlere, mumyalardan robotlara kadar değişmektedir. Ayrıca pek çok öyküde çizerinin adı geçmemesine karşın Felix Mas, Esteban Maroto, Gene Colan, José Gaul, José Gonzales, Frank Bolle, Bill Graham, Jack Katz, Milce Royer, Jerry Grandenetti, Luis Garcia, Douglas Moench, Gary Kaufman, Auraleon, "William Barry, Tom Sutton, Carlos Garcia, Daniel Torres, Al Williamson, R.Buckler, Mete, John Severin, Alex Toth, Joe Orlando, Ken Barr, Jose M. Bea, L.M.Roca, Dan Adkins, Mike Ploog, Sanho Kim, Jaime Brocal, Pat Boyette, Bili Dubay, Jorge Galvez, Sam Glanzman, Jerry Grandenetti, Reed Crandall, Lois Dominguez, Dave Cockrum, Martin Salvador, Ramon Torrents, Fernandez, Richard Corben, Berni Wrightson, Alfredo Alcala, Vicente Alcazar, Val Mayerik, Mike Esposito gibi çok azı eski seride de yer alan geniş bir çizer kadrosu dergide boy göstermiştir.

img019.jpg


Suat Yalaz'ın 1967 yılında yayınladığı ilk Korku Magazin sayısının kapağı.


img019a.jpg


Temmuz 1971'de yayına başlayan aylık periyottaki Korku dergisinin ilk sayısı.

Korku, üstelik Kasım 1971'de Feza, Şubat 1972'de Savaş Hikâyeleri 'özel sayı'ları yayınlamış ve yine Edgar Allan Poe gibi bazı edebiyatçılardan öykü uyarlamaları mevcuttur. E.A.Poe'dan 'Miras' (Mart 1973) ve dönemin popüler sinema filmi 'Planet of the Apes/Maymunlar Cehennemi'nin çizgiromana adapte edilmiş versiyonu basılmıştır. Son sayısı Aralık 19771 tarihinde okurlara sunulan dergi toplam 781 sayı yayınlanmıştır.

img020.jpg
img020a.jpg

img020b.jpg
img020c.jpg

img020d.jpg
img020e.jpg

img020f.jpg
img020g.jpg


Alfa'nın 1985 ve büyük boy, Recan'ın, Çizgi, Hedef (İmdaaat!), Atlas ve Kartal Yayınlarının farklı Korku serilerine ait kapaklar.

(3) 1983 yılında Alfa Yayınevi, son olarak altı sene önce yayından kalkan korku dergilerini Süper Korku başlıklı bir seride yeniden canlandırmıştır. 1984'de kısa süren büyük boy bir fasikül serisi daha basılan başlık, bu seride Richard Corben gibi 1980 ve 1990'lara damgasını vurmuş bir çizgiromancının kısa öykülerinin yanı sıra bazı sayılarda Kull ve Solomon Kane'in de maceraları yayınlanmıştır. Ertesi yıl yine Alfa logosuyla çıkan yeni serisini, daha sonradan 1987 ve 1989 tarihli diğer iki serisi ve Altın Seri başlıklı bir diğeri izlemiştir. Bu serilerin tamamında geçmişte de yayınlanmış olan öyküler kullanılmış olmakla birlikte ender de olsa bazı yeni korku çizgiromanları da sayfalara taşınmıştır. Ayrıca bu serilerde amatörler köşesinde Gökhan Gülkan bir öyküyle, konusunu Levent Cantek'in yazdığı ve Seyfi Karademir'in çizdiği iki kısa öykü yayınlanma şansı bulmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi357.jpg
izgiromanAnsiklopedisi357a.jpg


Tay Yayınlarından Korku ve Alfa Yayınları'nın Zombi'si...

Ayrıca çoğu Korku dergilerinde kullanılan öykülerden derlenerek hepsi kısa ömürlü bazı dergiler yayınlanmıştır: İlki 1962 ortalarında O .Tunçdemir'in sahibi olduğu Hedef Yayınları tarafından basılan İmdaaat!; 1971'de Gürhan Sertdemir'den Dehşet; 1979'da Kartal Yayınları'ndan Süper Korku; 1981'de Yusuf Gündoğdu'nun Evrim Yayınlarından Süper Korku-Dracula (Marvel Comics ürünü); 1983'de Atlas Yayınlarından iki sayılık Korku; 1970'lerin sonunda iki sayılık büyük boy Dehşet ve Çizgi Yayınlarından Korku; 1980'lerin sonunda Mehmet Kemal Benli'den Zombi; 1999' da Ali Recan'dan Süper Korku; A.Bülent Hazer'in sahibi olduğu Atlas Yayınları'ndan 1980' lerin başında çıkan Barbar Oğan.

izgiromanAnsiklopedisi357b.jpg
izgiromanAnsiklopedisi357c.jpg


Zombi ve Dehşet adı altında çıkan iki farklı korku çizgiromanı sayısı.
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Üstadım verdiğiniz bilgiler hayati değerde ve belkide hiç bulunamayacak bilgiler.
Bu bilgiler arasında yer alan BARBAR OĞAN konusunda forumda eser aramalarıma rağmen bulamadım.Bu sayı elinde olan dostlarımız varsa paylaşabilirlerse çok seviniriz.Benim anladığım kadarıyla bu sayı bağımsız devam etmiş bir sayı tahmin ediyorum Conan dan önce ilk basılan eserlerden biri.Yada en azından yabancı sitelerde varsa çevirisi yapılabilirse çok iyi olur.
Barbar Oğan meselesi önemli.:)
Tekrar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.Ülkemizdeki korku edebiyatının çizgi roman yönünü hiç bir kitapta bulunamayacak biçimde tarih tarih kitap kitap isim isim ele almışsınız.Gerçekten tebrik ederim.
 

sbasak

banned
7 Mar 2015
449
2,849
Üstadım verdiğiniz bilgiler hayati değerde ve belkide hiç bulunamayacak bilgiler.
Bu bilgiler arasında yer alan BARBAR OĞAN konusunda forumda eser aramalarıma rağmen bulamadım.Bu sayı elinde olan dostlarımız varsa paylaşabilirlerse çok seviniriz.Benim anladığım kadarıyla bu sayı bağımsız devam etmiş bir sayı tahmin ediyorum Conan dan önce ilk basılan eserlerden biri.Yada en azından yabancı sitelerde varsa çevirisi yapılabilirse çok iyi olur.
Barbar Oğan meselesi önemli.:)
Tekrar verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.Ülkemizdeki korku edebiyatının çizgi roman yönünü hiç bir kitapta bulunamayacak biçimde tarih tarih kitap kitap isim isim ele almışsınız.Gerçekten tebrik ederim.


Sitemizde Harp55 tarafından paylaşılmış.



 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,352
Üstadım linkler için çok teşekkür ederim.Altın bulmuş gibi oldum.İlginiz için çok sağolunuz.Şİmdi indirip baktım çizimler döneminin çok üzerinde harikulade kitaplar.
Saygılarımızla.
 
Son düzenleme:
Üst