Koca Teks

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
KOCA TEKS


1951 yılında Alâeddin Kıral'ın sahibi olduğu Kıral Neşriyat Yurdu tarafından yayınlanan haftalık Pekos Bill dergisinin 11 Nisan 1953 yılında yayınlanan 70. sayısından sonra yasaklanması üzerine Pekos Bill serisinin kalan maceraları, okurdan ve piyasadan uzak kalmaması amacıyla, mahkeme karan çıkıncaya değin Koca Teks adı altında kaldığı yerden devam ettirilmiştir. Toplam 38 sayı Koca Teks başlığı altında yayınını sürdüren Pekos Bill, 30 Ocak 1954 tarihinden itibaren -aradaki 38 sayıyı da normal serisine ilave ederek- 109. sayısından itibaren yayınına kaldığı yerden devam etmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi351a.jpg


Bir Koca Teks sayısı.​

Koca Teks'in zaten Pekos Bill maceralannda ona eşlik eden Deyvi Kroket'in kullandığı ünlemlerden biri olarak okuyucusuna aşina geleceği düşünülmüştür. Bu yayıncı atraksiyonuna neden olan ise, ABD çizgiroman sektöründe ve kamuoyunda fırtınalar koparan Dr.Frederic Wertham'ın başlattığı 'çizgiromanlar zararlıdır' psikolojisinin Türkiye'deki abartılı izdüşümüdür. Pekos Bill'in 70. sayısının yayınlandığı 11 Nisan 1953 tarihine denk gelen ve muzır neşriyatla ilgili '1117 Sayılı Kanun'' gereğince dergi önce toplatılmış, ardından da yayınının durdurulduğu ilan edilmiştir.

İşte bu nahoş gelişme karşısında Kıral Neşriyat Yurdu, dergisinin sadece başlığını Koca Teks olarak değiştirip başkaca hiçbir oynama yapmadan okuruna ulaştırmaya devam etti. Yaklaşık dokuz ay süren mahkeme süreci 21 Aralık 1953 tarihli Yüksek Devlet Şurası'nın '322 Sayılı Kanunu' ile sözkonusu Pekos Bill mecmuasının muzır olmadığına karar vermiş ve yayını beraat ettirmiştir. Bu sayede yayıncısı da Koca Teks adıyla okuruna ulaştırdığı dergisini, ilgili gerekçeli kararını da gururla duyurarak kaldığı yerden, yani 109. sayısından itibaren devam ettirmiştir. Böylece Türkiye'de de çizgiroman yasaklamalarının ve yararlı mı, zararlı mı tartışmalarının ilk somut örneğini yaşamıştır. Pekos Bill de iki farklı isimle yayına giren ilk periyodik dergi olarak tarihe geçmiştir.
 
Üst