Komançi (Comanche)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
KOMANÇİ
(Comanche)



Belçikalı çizer Hermann, ustası Jean Giraud (Moebius)'un asistanlığında yeterince 'pişip' kendi çizgiromanlarını üretmeye başlamak için ondan ayrıldığı 1969 yılında Comanche/Komançi ile ortaya çıktı. Sanatçının Komançi'de vurguladğı ve seçtiği en önemli özellik, çok kısa bir sürede ustasının etkisinden kurtulmasının göstergesine örnek olan temaydı. Komançi, Giraud'un hazırladığı Lieutenant Blueberry gibi klasik bir western değildir. O, Vahşi Batı atmosferinin gerçek yüzüyle karşı karşıya kalan bir kahramandır.

Wyoming'de kocası ölmüş bir Komançi kadınının yönettiği Triple Six çiftiiğinde geçen olaylarda, çiftlik kahyası olan Red Dust başroldedir. Kızıl saçları ve cesaretiyle çiftlik sahibesinin takdirini kazanan bu İrlandalı ile patroniçesi arasında sınırlı da olsa duygusal bir ilişki yaşanmaktadır. Ancak bu duygusallığın platonik bir aşkla sınırlanmasının tek nedeni, Komançi çizgiromanının daha çok gençlerin okuduğu bir dergide yayınlanıyor olmasıdır. Bu potansiyel handikapa rağmen Komançi'de geçen olaylar oldukça renkli ve westerne değişik lezzetler katan bir havada gelişmiştir. Hayvan çiftliğinde Clem, Toby, Ten Gallons ve Tache De Lune gibi görev yapan diğer yan karakterlerle güçlü bir karakterizasyona ulaşılmıştır. Üstelik ünlü senarist Greg de bütün karakterleri çok başarılı ve yoğun bir psikoloji içinde işlemiştir. 1982 yılında Hermann'ın Tintin bünyesinde solo çalışmalar yapma kararıyla başlığı bıraktığında on tane Komançi macerasına imza atmıştır. Bu tarihten sonra yeniden gündeme gelmeyen Komançi çizgiromanı, on üç yıla sığan bu on macerasıyla çizgiroman tarihine geçmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi351.jpg


1 Mayıs 1981'de Tercüman Çocuk'un 18. sayısında yayınlanan Komançi sayfası.

Comanche çizgiromanı ilk olarak 1974 yılında Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Veb Ofset A.Ş. tarafından Komançi adıyla yayınlanan kısa ömürlü haftalık bir dergide boy göstermiştir. Bu ilk görünüşünün ardından Tercüman Çocuk dergisinde Ağustos 1980 tarihinde yayınlanan 176. sayısıyla yeniden Türkçe konuşmaya başlamıştir. Toplam olarak altı macerası bu dergide yayınlandıktan sonra, başlık 1983 yılında haftalık Hürriyet Çocuk'ta yeniden görülmüştür. 1980'lerin sonuna doğru Bulvar Gazetesi tarafından çocuklara yönelik verilen iki sayılık bir ilave olan Tatil Kitabı'nda bir adet macerası yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi352.jpg


Komançi'nin kendi başlığını taşıyan tek dergisinin kapağı.
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Konuyu hortlatıyorum!
"Hastası" olduğumuz Commanche'nin bazı maceraları forumda mevcut. Ben tamamını istiyorum. Ancak bulamadım. (Ayrıca bazı maceraların yabancı dilde olan sayıları da elimde vardır.) Commanche'nin tüm sayıları forumda varsa nereye saklanmış :) bilen gören insanlık namına bana bildirmesi rica olunur.
 

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
522
6,222
Elimde 8 tane var diyar da yayınlanmamış...!
Sıraya aldım, yakında başlarım umarım... :)
Hem de, renkli !
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,577
34,703
İstanbul
Çocukluğunda Tercüman Çocuk okup da onu hatırlamayan yoktur sanırım. Bu birbirinden güzel maceraları bizlere sunan tüm diyardaşlara can-ı gönülden teşekkürler..
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
Daha önce de yazmıştım, elimde Komançi'nin maceraları mevcut ancak yabancı dilde. Bu arada çeviri yaparken kendi yorumlarınızı katıyor musunuz yoksa motamot çeviri mi yapıyorsunuz?
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,206
3,846
Osmaniye
yky nin komançi 1 (3 albüm birden) adlı çizgi romanını her yerde arıyorum keşke bulma şansım olsa yardımcı olabilecek varsa çok mutlu olurum


Sayın Zeldaa1, YKY yayınları olarak bahsettiğiniz Komançi - Üç Albüm Birden sayısında yayınlanan maceraları sitemizde mevcut iken telif hakları nedeniyle silinmiştir. Ancak bu maceraları Tercüman Çocuk dergisinin içerisinde ya da site üstatları tarafından derleme haline getirilen çizgiromanların içerisinde bulabilirsiniz. Biraz çabayla istediğinize ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum :)

Komançi'yi bende severim. İyi okumalar...
 
Üst