bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
KIT CARSON


İtalya'da çizilen ilk western çizgiromanı olan Kit Carson, ilk kez haftalık Topolino dergisinde yaratıcısı Rino Albertarelli tarafından 15 Haziran 1937 tarihli sayısında çizilmiştir.

Kit Carson, Vahşi Bati'nın Don Quixote'u gibidir, zira başlıktaki kahraman genç, sığır çobanı görünümlü biri değil de, akıllı ve yaşlı bir kovboydur. Üstelik kel kafalı ve upuzun bıyıklı olmasına karşın yine de kendisinden otuz yıl daha genç birinin kararlılığına ve yeteneklerine sahiptir. Kit Carson, ölen bir çağın son temsilcisi gibidir, hizmet ve tecrübelerini adalet için savaşmaya ve yanlışları düzeltmeye adamıştır. Onun Sancho Panza'sı rolünde ise, tembel Uncle Pam vardır. Çok komik bir karakter olan Uncle Pam, sakarlığı ve yaptığı espri bombardımanlarıyla seriye hayat getirmiştir. Emeklilik maaşı alacak kadar yaşlı olmasına rağmen, Kit Carson yaşının maceralarına engel olmasına asla izin vermemiştir. Hayatı kavgalar, düellolar, kovalamacalar ve meydan okumalarla doludur. Gianluigi Bonelli'nin, 1948'de yarattığı Tex Willer/Teks'in yanına 1950'de ayrılmaz dostu olarak Kit Carson'u başlığa eklemesi İtalyan çizgiromancılığının dev ismi Rino Albertarelli'ye değerli bir atıftır.

izgiromanAnsiklopedisi341.jpg


Maceralar Dünyası adlı derginin kapağından yayına giren bir Kit Carson macerası.

Ekim 1938'de Rino Albertarelli, Kit Carson çizimlerini bırakmış ve onun yerine bu macera çizgiromanını Federico Pedrocchi'nin senaryolarıyla Walter Molina ile birlikte 6 Haziran 1939-15 Ağustos 1940 tarihleri arasında hazırlamaya devam etmiştir. İtalyan Çizgiromanının Altın Çağ'ına damgasını vuran Kit Carson'un 1970'lerde Milano Libri şirketi tarafindan ve "Walter Molino'nun bazı bölümler eklemesiyle beraber yeniden baskıları yapılmıştır.

Ülkemizde 1939 tarihli Yeni Maceralar Dünyası dergisinin kapağında renkli olarak yer almıştır.



 

alialince

Kıdemli Üye
1 Ağu 2017
420
1,444
İtalya'da çizilen ilk western çizgiromanı olan Kit Carson forumda var mı? Anlayabildiğim kadarı ile forumda Türkçe olarak paylaşılmış olanlar Fransa yapımı Kit Carson'lar. İngilizce olarak da Amerika menşeli kitaplar paylaşılmış.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,700
26,332
Fransızca Kit Carson (arşivimde bir kaç tane daha var)











 

alialince

Kıdemli Üye
1 Ağu 2017
420
1,444
Evet Balkan hocam. Paylaşmış olduğunuz kel kafalı sarkık bıyıklı İtalyan menşeli Kit Carson'un Türkiye'de yayınlanmış maceralarından forumda mevcut mu diye sormuştum.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,700
26,332
Forumda olup, olmadığını bilmiyorum. Arşivimi de taradım, maalesef yukarıda eklediğim iki kitap dışında başka kitap yok. Bende sizin gibi üyeyim. Umarım yöneticiler daha sağlıklı bilgi verir.
 
Üst