bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Jack KIRBY, (1917-1994)


izgiromanAnsiklopedisi338.jpg

28 Ağustos 1917 tarihinde New York'da do ğan Amerikalı çizgiroman senarist ve çizeri, çizgiroman karakteri yaratıcılarının belki de en hünerlisi olan Jack Kirby, çizgiromanın kralı olarak tanınmıştır. Kirby kariyerine, Max Fleischer'in animasyon stüdyolarında Betty Boop ve Popeye/Temel Reis gibi çizgi filmler için malzeme üreterek başlamıştır. 1936'da Lincoln Newspapers Grubu'na geçerek içlerinde Black Bucaneer, Socko the Seadog ve Abdul Jones'un da bulunduğu bir sürü kısa ömürlü gazete bandı üretmiştir. 1939'da kısa bir zaman için Will Bolt'u ve Fox'un Blue Beetle için işler çıkarmış; 1941'de ise Captain Marvel Adventures / Kaptan Marvel'in ilk sayısını çizmiştir.

Jack Kirby, Joe Simon ile olan meşhur ortaklığına ise 1941'de başlamıştır. İkili, aynı sene Timely için Captain America/Kaptan Amerika'yı yaratmış ve Kirby burada artistik stilini geliştirerek büyük bir ün kazanmıştır. Bir anda bir Amerikan idolü olan başlık, Kirby'nin en parlak karakteri haline gelmiştir. Abartılı ve akıcı bir üslupla çizilen ve insanüstü bir anatomiye sahip olan Kaptan Amerika, kısa zamanda ülkeye moral veren bir anti-Nazi sembolü olmuştur. Kirby, burada tam sayfa ve çift sayfaya çizgiroman bandı dağılımını icat etmiş ve sadece 35 hikâye tasarlamış olmasına rağmen, onun 1941-1942 döneminde çizdiği Kaptan Amerika serisi, şimdiye kadar üretilmiş en iyi çizgiroman koleksiyonlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Simon ve Kirby 1942'de National'a geçerek burada aralarında Boy Commandoes ile Newsboy Legion'ın da bulunduğu dört başlık üretmişlerdir. Bunlar daha sonra ortaya çıkacak olan bütün 'çocuk' çizgiroman dergilerinin prototipi olmuştur. Kirby askerlik görevinden sonra, Joe Simon da 1945'de çizgiroman sahnesine geri dönmüş ve bu muhteşem ikili Harvey Comics için hemen, Boy's Ranch da dahil olmak üzere -ki bu, Kirby'nin western türüne yaptığı birkaç nadir sapmadan birisidir- üç yeni başlık geliştirmişlerdir. Hillman için 1947'de yaptıkları ilk resimli aşk romanı My Date'den soma Crestwood için kısa ömürlü başlıklar üretmiş ve daha sonra da 1954'de Headline için kendi yarattıkları Kaptan Amerika dizisini hicveden Fighting American adlı parodiyi hazırlamışlardır. Simon ve Kirby 1954'de Mainline Comics'i kurmuş, fakat şirket iflas etmiştir. Sonuçta burada geliştirdikleri beş diziyi de Charlton'a satmak durumunda kalmışlardır.

1956'da ikili ortaklıklarını sona erdirmiş ve Kirby, Skymasters adındaki bir gazete dizisinde Dick, Dave ve Wallace Wood'la beraber çalışmaya başlamıştır. Bu sırada National için Challengers of the Unknownh hazırlamış (1958) ve eski ortağı Simon'a The Fly'ı ve Archie Goodwin'e de Private Strong'u çıkarması için yardım etmiştir. Kirby, 1959'da çizgiroman dergilerine temelli dönüş yaparak Marvel Comics'e katılmış ve burada yazar-editör Stan Lee ile bir ekip oluşturmuştur. Bu yeni ikili 1961'de, Kirby'nin artistik dehasını daha da geliştirmek için yararlandığı bir süper kahramanlar dizisi olan The Fantastic Four/Fantastik Dörtlü'yü yaratmış ve ona 1962'de Journey Into Mystery serisi içinde başlayan Thor'u ve yeniden canladırılan Kaptan Amerika'yı eklemişlerdir. Böylece Jack Kirby bir kez daha çizgiroman piyasasının hâkim çizeri konumuna yükselmiştir. Kirby, Lee ve Marvel çizgiroman endüstrisinin zirvesine yerleşmiş ve bu dönemde de filmi fırtmalar koparan Stanley Kubrick'in A Space Odyssey: 2001 başlığını çizgiromana uyarlamışlardır. Çizer son olarak 1980'de Pasific Comics için Captain Victory ve Silver Star'ı hazırlamıştır. Bundan sonraki kariyeri boyunca da pek çok çizgiroman başlığının temel sayfa taslaklarını çizen Jack Kirby, 1994 yılında ölmüştür.
 
Üst