bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
KING of the ROYAL MOUNTED


Ülkemizde Atlı Polis King veya Yıldırım Polis olarak bilinen ve Amerikan King Features Syndicate için, Şubat 1935'de bir Pazar sayfası olarak tasarlanan King of the Royal Mounted, deneyimli western yazarı Zane Gray'in kendi romanlarının birinden esinlenmesiyle ve çizer Allen Dean'ın işbirliği sonucu ortaya çıkmıştır.

Dizi, Mart 1936'da ilaveten günlük olarak da basılmaya başlanınca, çizer Allen Dean, Pazar sayfasını Flash Gordon'daki becerileriyle tanınan ressam Charles Flanders'e bırakarak günlük çizimleri üstlenmiştir. Pazar sayfasının çizimlerini Nisan 1939'a kadar devam ettiren Charles Flanders, bu tarihten sonra yerini Jim Garry'e bırakmıştır. Onun çizim performansı altında Atlı Polis King'in maceraları, yayın hayatı Mart 1955'de sona erene dek yayınlanmıştır.

img015.jpg


1001 Roman'ın 1939 yılında başlayan serisinin 105. sayısında basılan bir King of the Royal Mounted sayfası.

Farklı stilde bir western olan King'in maceraları Kanada'da geçmektedir. Bu da seriye, Red Ryder ve The Lone Ranger/Maskeli Süvari'deki ancak açıklamalarla sağlanan o gizemli yabancı atmosferi kendiliğinden sağlamaktadır. Bununla beraber King'in konuları, bu türevin denenmiş ve onaylanmış olan, bildik çeşitlemelerden asla sapmamıştır. Dört dörtlük bir atlı polis olan Çavuş King, Yukon'un karlı tepelerinden Saskatchewan'in uçsuz bucaksız ovalarına kadar kovaladığı hiçbir kötü adamı kaçırmamıştır. King; kürk hırsızları, sığır hırsızları, kaçakçılar ve türlü kanun kaçaklarıyla mücadele ederken ona vefakâr ortağı pilot Laroux, ebedi sevgilisi Betty Blake ve kardeşi Kid yardımcı olmaktadır.

King of the Royal Mounted, bir 'macera çizgiromanı' olarak en iyiler arasında yer almasa da yalın bir anlatıma sahip olmasıyla bilinmektedir. Dizide çalışan çizerlerin -Dean'i diğer ikisinin üstüne koymak gerekse de- hepsi de yetenekli çizerlerdir.

img015a.jpg


1001 roman Özel sayı'larından birindeki Yıldırım Polis başlığını anons eden kapak.​

Başlık ülkemizde ilk olarak 1939'dan itibaren yayına başlayan Tahsin Demiray imzalı 1001 Roman sayfalarında, ve Temmuz 1944 tarihli 1001 Roman 'Özel Sayı' serisinde Yıldırım Polis adlarıyla yayınlanmıştır. Bu ilk görünümlerini Kemal Özcan'ın sahibi olduğu 1001 Özel dergisinin 1950'li yıllardaki sayılarında Yıldırım Polis King ve 1952'de Türkiye Yayınevi'nce basılan Haftalık Albüm adlı dergide de Atlı Polis ve yine aynı yıl yayına giren iki farklı 1001 Özel serisinde Yıldırım Polis adıyla gözükmüştür. Ayrıca 1965'de Bilge Şakrak tarafından yayınlanan büyük boy Red Kit'de Yıldırım Polis King başlığıyla son kez Türkçe olarak yer almıştır.

img022c.jpg


Haftalık Albüm'de Atlı Polis başlığıyla yayınlanan bir King of the Royal Mounted macerasının kapağı.
 
Üst