bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
KAPTAN ve ÇOCUKLARI
(The Katzenjammer Kids)



Alman asıllı Amerikalı çizer Rudolph Dirks, 1897 yılında çalıştığı New York Journal gazetesine The Katzenjammer Kids başlığını sunduğunda gazetenin editörlerinden çok ilgi görmüş ve hazırladığı çizimler derhal yayına girmiştir. Halbuki Dirks, çizimlerini hazırlarken tamamen -Yeni Kıta'da o yıllarda tanınmayan- vatandaşı Alman Wilhelm Busch'un 1865 tarihli çalışması Max und Moritz'den etkilenmiştir. Ancak çizgiromanın ilk gelişme yıllarında bu tür doğrudan esinlenmeler bir ölçüye kadar kabul görülebilir düzeydedir. Kaldı ki, Wilhelm Busch'un Max und Moritz'inden çok daha fazla çizgiromana benzeyen yeni bir ürün ortaya çıkmıştır. Zira bu sayede The Katzenjammer Kids ismi, günümüze değin tam 100 yılı deviren bir ilk başlık olarak başarısını sürdürebilmiştir. Hans/Edi ve Fritz/ Büdü isimli iki sevimli afacanın, yapmadıklarını bırakmadıkları tombul kadın The Mama bu çizgiromanın ana karakterleridir.

katz7.jpg

Yakaladığı hızlı çıkışla ölçülebilecek bir çabuklukta Rudolph Dirks'in çalışmasının başı belaya girecektir. Çizer Dirks, bu seriye başladıktan kısa bir süre sonra gelen cazip bir teklifi değerlendirerek New York Journal'ı bırakıp, rakip New York World gazetesine geçmiştir. Sonuçta ezeli rakip olan bu iki gazete ve saygıdeğer sahipleri, Amerikan basınının abide isimleri William Randolph Hearst ve Joseph Pulitzer, bu transferle ilgili yasal yayın haklarını tartışmaya başlamıştır. Davalar açılmış ve yargı süreci başlamıştır, bu arada da başlık başka bir ressamın da devreye girmesiyle iki gazetede birden devam etmektedir. New York Journal, The Katzenjammer Kids başlığını korurken; Dirks, ilk kullandığı başlığı değiştirerek önce Hans and Fritz, daha sonra da The Captain and the Kids şekline getirmiştir.

The Captain and the Kids'de iki erkek kardeş, bundan böyle öğle uykularına düşkün eski bir denizci olan Captain/Kaptan'ı asıl hedef olarak alarak şaklabanlıklarını sürdürmüşlerdir. Ve senaryoların içine macera ruhunu katabilmek adına karakterlere dünyanın hemen her yerini gezdirmeye karar verilmiştr. Sonuçta The Captain and the Kids, bugün hâlâ yaşadıkları bir Pasifik adasına yerleşmeye niyetlenecektir. Rudolph Dirks, 1946 yılından itibaren yerini kendisine bandın hazırlanmasında yardım etmeye başlayan ve 1958'de başlığı tamamen bırakacağı oğlu John'dan yardım görmüştür. John, sonraki yıllarda Miss Twiddle ve oğlu Rollo gibi seriye başarıyla adapte olacak karakterleri kazandırmıştır.

img013a.jpg


Doğan Kardeş'in 639. sayısında yayınlanan öyküden bir sayfa.

Ülkemizde yıllarca önce, ilk kez 1936'da Yavrutürk dergisinde Yosun ile Tosun başlığıyla yayınlanan ve kendini Türk okuruna tanıtan bu çizgiromanın 1938 tarihli Yavrutürk Yıllığı'nda ise alt yazılı bir öyküsü yayınlanmışür. 1945 yılında Bekir Arkın'ın çıkardığı Şen Çocuk dergisinde Sakar ile Acar Havalarda! gibi ilginç bir başlığa Kaptan tiplemesini ödünç vererek esin kaynağı olmuştur. Ayrıca 1952'deki bazı 1001 Özel sayılarında Kaptan Kid ve Yaramazlar başlığıyla; 1967'de bir dönem Doğan Kardeş dergisinde Kaptan ve Çocukları Edi ile Büdü; 1978'de Joe Musial'ın çizgileriyle Kaptan ve Çocukları adıyla Milliyet Çocuk tarafından uzun süre yayınlanmıştır. 1981'de Alfa Yayınları'nın çıkardığı son Zorro sayısının arkasında kısa bir macerasıyla dolgu malzemesi olarak görünmesinin ardından, 1988 yılında ise Milliyet Gazetesi tarafından verilen Milliyet Çizgi-Roman ilavesi olmuş ve burada Kaptan ve Çocukları başlığıyla bantları yayınlanmıştır.

img013.jpg


Milliyet Çocuk'da basılan bir Kaptan ve Çocukları sayfası.
 
Üst