Kaptan Apaçi (Capitaine Apache)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
KAPTAN APAÇİ
(Capitaine Apache)



1860 yılına doğru Amerika'daki İç Savaş 'mavi' ve 'gri' arasında sürüp giderken, toprak kavgası da beyaz ve kırmızı renklileri karşı karşıya getiriyordu. Colarado'da kızılderili güzeli Iowa ile cesur Okada bu savaşta doğal olarak kızılderililerin safında yer almış ve halkını katledenlere göz yuman siyasi otoriteye karşı mücadele vermeye başlamışlardır... Bu dramatik olduğu kadar dokunaklı western, ırkçılığa ve haksızlığa karşı hümanist bir formatı simgelemektedir.

Untitled-04.jpg


Hürriyet Çocuk dergisinde yayınlanan bir Kaptan Apaçi sayfası.

Capitaine Apache, 1975 yılında Fransa'da yayınlanan haftalık Pif dergisindeki çizgiroman başlıklarından herhangi biri olarak başladığı kariyerini, birbirinden heyecanlı yüz taneden fazla tam macerayla tamamlamıştır. İşin ilginç yanı, maceraların hiçbirinde 'Capitaine Apache' adının geçmemesidir. Bu başlık sadece senaryolara imza atan Roger Lecureux ve dizinin hayranı Pif okurlarınca bilinmektedir. Sürekli bir alışkanlıkla bir sonraki macerada bu ismin anlamının açıklanacağı senaryoların arasında duyurulsa da, bu durum 25 sene boyunca açıklığa kavuşmamıştır. Capitaine Apache'nin önemli bir özelliği de Fransa'nın ender sayıdaki kadın ressamından biri olan Norma'nın elinden çıkıyor olmasıdır. Çizerin her ne kadar başlangıçta Jean Giraud (Moebius)'dan etkilendiği aşikar bir çizgi stili olsa da, zamanla kendisine has bir tarz geliştirmeyi başarmıştır. Sonraki yıllarda Capitaine Apache, maceraların telifini alan Editions Vaillant yayınevi tarafından özel bir koleksiyona dönüştürülmüştür.

Capitaine Apache bir dönem, 1983 yılında 23. sayısından itibaren Hürriyet Çocuk dergisi tarafından Kaptan Apaş başlığıyla yayınlanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi318.jpg


Türkiye'de yayınlanan bir Kaptan Apaçi sayfası.
 
Üst