bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
KANADA


1904 yılında ilk Fransız-Kanadası gazete bant çizgiromanı olan Le Pére Ladébauche, çizeri J.Charlebois tarafından La Presse'de çizilmeye başlamış ve Kanada coğrafyasındaki çizgiroman macerası kendini okurlara tanıtmaya girişmiştir. 1902'de yayına başlayan La Presse, aslında aynı yıl içinde yayınladığı Pour un Dîner de Noel adlı bant, çizeri Raoul Barre tarafından hazırlanmış, ancak kaşla göz arasında ortadan kaybolmuştur. Yine de iki yıl ardından J.Charlebois'in başlığı kendini kabul ettirecek denli uzun süre yayında kalarak olayı körükleyecek fitili tutuşturmuştur.

Kanada çizgiromanı 1905 yılında bu kez Albéric Bourgeois'in La Patrie'de hazırladığı ve 1897'de yazar Hector Berthelot'un romanından bazı resimli anlatı uyarlamaları yapmasıyla ivme kazanmaya başlamıştır. Bu esnada J.A.Boisvert ile oğlu, Benoni dönemin çocuk dergilerinde bazı hınzır ufaklık karakterlerin afacanlıklarını çiziyor ve ülkenin ilk çizgiroman başlıklarının sayısını artırıyorlardı. 1940'lara değin gazete ve çocuk dergilerinde ve genelde Fransız, İngiliz ile Amerikan bantlarından yapılan adaptasyonlarla çoğalan çizgiromanlar, 1941'de Adrian Dingle'ın yarattığı Nelvana ile yıllardır beklediği ulusal popülariteyi yakalamıştır. Bu dönemde Quebec eyaletinde yayınlanan Les Adventures du Capitaine Kebec başlıklı çizgiroman dergisiyle önemli bir diğer aşama daha kaydedilmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi312.jpg
izgiromanAnsiklopedisi312a.jpg


Kanada çizgiromanının gelişimine etki eden Wow Comics ve Les Adventures du Capitaine Kebec'in bir sayısının kapağı.

1950'lerden sonra Billes Tibo, Michel Tassé, Pierre Fournier, Gilles Desjardins ve Jacques Hurtebise gibi çizerler grubu L'ecran, L'Hydrocéphale Illustre ve DB dergilerinde önemli çalışmalara imza atmaktaydı. Yine bu dönemde bilhassa Fransa ve Belçika'da yayınlanan Pilote, Spirou ve Tintin dergilerindeki pek çok karakter Kanadalı okurlara kendi gazete ve dergilerindeki bantlar vasıtasıyla ulaşmaktadır. 1977'de Dave Slim'in Cerebus'u ise, XXI. yüzyılın başına değin popülaritesiyle hayvan karakterleriyle birlikte çizgiroman sanatına katkı vermiştir. Aynca 1976 yılında Montreal Üniversitesi bünyesinde bir çizgiroman enstitüsü açılarak dokuzuncu sanat dalının ülkede daha sağlıklı bir gelişim sürecine dahil olmasını sağlamıştır.
 
Üst