bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
KAAN


Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun Kızıltuğ adlı romanından uyarladığı senaryo, Suat Yalaz tarafından 'Cengiz Han'ın Hazineleri' başlığıyla çizilerek ilk kez 19 Ağustos 1959 tarihinde Akşam Gazetesi'nin sayfalarından okurlara sunulmuştur. Otsukarcı adıyla bilinen yiğidin oğlu olan Kaan'ın, Orta Asya Türklerinin geleneksel 'isim kazanma' uğruna giriştiği mücadeleleri konu edinmiştir.

Kaan, çizgiroman versiyonundan önce edebiyat kariyeri olan bir kılıçlı kahramandır ve ilk kez tiplemenin yaratıcısı da olan Abdullah Ziya Kozanoğlu tarafından 1926 yılında Tahsin Demiray'ın sahibi olduğu Resimli Mecmua'da ortaya çıkmıştır. Tarihi romanların da başlangıcına denk düşen Kızıltuğ'dan sonra pek çok benzer romana imza atan Kozanoğlu, 1950'lerde romanlarınından bazılarını dönemin usta çizerlerinden Ratip Tahir Burak için senaryolaştırmaya başlamıştır. Bu uyarlama kervanına katılan 'Kızıltuğ'un devamı niteliğindeki senaryo genç ve yetenekli Suat Yalaz'ın ellerine teslim edilmiştir. Suat Yalaz, henüz kahramanın adının başlığa verilmediği bu ilk dönemde 'Cengiz Han'ın Hazineleri' adıyla çizdiği macerada ilk Kaan macerasını şekillendirmiştir. Mayıs 1960'da yayınlanmaya başlayan Kız Kulesi Kahramanı'nda devam eden seri, toplam dokuz adet Kaan macerasının olduğu bir koleksiyona dönüşecek ve sonradan Suat Yalaz'ın kendi yarattığı Karaoğlan'a da karakterizasyon ve altyapı hazırlayacaktır.

izgiromanAnsiklopedisi308-1.jpg


Kaan'ın Atlas Yayınları tarafından albümleşen 'Kızkulesi Kahramanı' adlı macerasının kapağı.

Kaan, kendini öksüz ve yetim bilen bir Orta Asya gencinin maceralarını konu alır ve kahraman babasının eski at seyisi Çakır (ki Karaoğlan'da Çalık adını almıştır) ile birlikte hiçbir yiğidin cesaret edemediği bir uğraşa girişir. Amacı seneler önce ölen ve mezar yeri bilinmeyen Cengiz Han'ın mezar yerini ve efsanevi hazinelerini bularak 'nam yapmaktır'. Kader ağlarını örecek ve Kaan, binbir mücadeleden sonra bulduğu mezarda, sonradan babası olduğunu öğreneceği ünlü yiğit Otsukarcı ile savaşacaktır. Baba ile oğul birbirlerine üstünlük sağlayamazlar ancak genç, gösterdiği yiğitliğe eşdeğer bir isim almaya hak kazanmıştır: Kaan.

izgiromanAnsiklopedisi309-1.jpg


Metin Erginaslan'ın çizdiği bir Kaan sayfası.

1959-1962 yılları arasında hazırladığı, ancak aynı yıl çizmeye başladığı Karaoğlan'dan dolayı Kaan başlığını bırakan Suat Yalaz'dan sonra -arada da çok kısa bir dönem başlığı çizmiş olan Galip Bülkat dışında- Abdullah Turhan, 1966' dan itibaren seriyi yeniden ele alarak bir süre devam ettirmiş, 1970'lerin başında da aynı görevi Metin Erginaslan üstlenmiştir. Ancak Turhan, Kaan'ın Maceraları başlığıyla çizdiği serüvenlere son vermiş ve onun yerine tiplemesini iyice modifiye ettiği ve kendi yarattığı yeni Kaan tiplemesine Tolga adıyla yayınlayacağı haftalık dergilerdeki maceraları hazırlamıştır. Bir göçebe olan ve durduğu yerde durmayan, adaletten ayrılmayan, çapkınlıktan yana nasibi bol, kahraman sembolüne uygun bir karakter olan Kaan, 1962-1963 yılları arasında Atlas Kitabevi tarafından yeniden basılan dokuz adet albüm ile okurlarına tekrar ulaşmıştır. Ayrıca Haziran 1974'den itibaren çok kısa süreli olarak Ceylan Yayınları tarafından ve 1980'lerin hemen başında Kartal Yayınları tarafından sadece iki sayı çıkan korsan basılmış iki versiyonu daha vardır.

kaan.jpg


Ceylan Yayınlarından çıkan bir Kaan sayısı.


1.jpg
2.jpg


Kartal Yayınlarından çıkan Kaan sayıları.
 
Üst