bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,877
NeverLand
JUNGLE JIM


1948 yılında Alex Raymond'ın bir kahramanı daha beyazperdeye geçmiştir: 'Jungle Jim'. İlk kez 7 Ocak 1934'de Flash Gordon'la aynı anda gazete bantı olarak yayına giren Jungle Jim, Amerikan basınını birbirine düşüren çizgiromanların sayı olarak iyice arttığı dönemin en iyi çalışmalarından birisidir. Henüz King Features Syndicate'in ve New York World gazetesinin sahibi William Randolph Hearst ile New York Journal'ın sahibi Joseph Pulitzer arasında geçen çizgiroman karakterlerinin yayın savaşları ve mahkemelerinin üzerinden fazla zaman geçmemiştir. Halkın ve okurun nabzını iyi yoklayan King Features Syndicate, Tarzan'a rakip olabilecek (biraz da İki İzci'ye alternatif olarak düşündükleri) bir kahraman aramaktadır. Sonuçta kültürlü, dürüst, etkileyici Jim Bradley'le- ki bütün herkes onu bulunduğu yerlerde Jungle Jim olarak tanımaktadır-, bu açığı gediksiz kapatmasını bilmiştir.

junglejim.jpg


Bir Jungle Jim bantı.

Güneybatı Asya'da ve Doğu Afrika kıyıların da avcılık yaparken düzeni de korumaya çalışan Jungle Jim, kötülere ve bilhassa bölgede cirit atan korsanlara karşı mücadele eden bir kanun adamı edasıyla hareket etmektedir. Müthiş ve giderek açılan bir senaryo temposuyla ve karizmatik çizgisiyle kahraman, egzotik dekorlar içinde karakter olarak ve şeklen iyice ortaya çıkarılmıştır. Bu bölgelerdeki beyaz insanın girmediği ve beyaz tenli insan görmemiş yörelerde geçen serüvenlerinde Jim Bradley, yanından hiç ayrılmayan, bir anlamda yardımcısı olan zenci Kolu ile büyük usta Raymond'dan sonra, onun asistanı Austin Briggs'in fırçasından okurlarına ulaşmaya devam etmiştir.

paulnorrisno131jan1946xb3.png


1946 tarihli bir Jungle Jim sayısı.

Bu arada pek çok araştırmacının dahi gözünden kaçan bir çizer 1940 yılından itibaren Jungle Jim serisine katılmıştır. Bu ressam Alex Raymond'ın Blondie/Fatoş ve Tim Tyler's Luck çizgiromanlarının yaratıcıları Chic ve Lyman Young kardeşlerin yanındaki asistanlığından ayrılmasından sonra onun yerine Young Stüdyosu'na katılan Jim Raymond'dır. Jim, ağabeyi Alex'in 1944'de Deniz Kuvvetlerine katılmasından sonra, baş asistan Auistin Briggs'in yanında Jungle Jim serisine katkılar sağlamıştır. 1948 yılından itibaren ise, serinin tamamen bittiği 1954 yılına kadar çizer Paul Norris ve yazar Don Moore, Jungle Jim'i birlikte hazırlamayı sürdürmüşlerdir. Jungle Jim de tıpkı Flash Gordon gibi sinemaya da aktarılmış ve ünlü Tarzan aktörü Johnny Weismüller tarafından canlandırılmıştır. Ayrıca 1950'li yılların hemen başında televizyon dizilerine de uyarlanmıştır.

img008.jpg


1942 yılında yayına başlayan serisinin 18. sayısında Afacan dergisinde basılan Jungle Jim sayfası.

Türkiye'de yayınlanan ilk Jungle Jim macerası Afacan dergisinde 22 İkinci Teşrin 1934' deki sayısında çıkmıştır. Ayrıca Temmuz 1935 yılında Avcı Bay Tekin adı altında 36 sayfa, büyük boy bir albümü yayınlanmıştır. Onu 1942' de ilk ve son kez renklendirilmiş karelerle Afacan dergisinde; 1943'de yayına başlayan Çocuk Dünyası dergisindeki Ormanlar Hâkimi başlığında sunulan maceraları izlemiştir. Bu dönemden sonraki Jungle Jim serüvenleri ise, 1946 yılındaki serisinin sayfalarında Avcı Bay Tekin başlığıyla sunan 1001 Roman; 1948'de Hamid Şendur'un bastığı Kara Maske'deki Avcı Bay Tekin başlıklı serisi takip etmiştir.
 
Üst