bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
JİL
(Gil)


İlk olarak 1982 yılında Ennio Missaglia ve üç sene önceki Judas yazar çizer kadrosunun ortaya çıkardığı Gil/Jil, günümüzde geçen öyküleriyle adeta modern çağda kovboy ruhunu yaşatmaya çalışan nostaljik bir karakterdir. Missaglia, başlangıçtan itibaren Jil öykülerini kendi kaleme alırken çizimleri kardeşi Vladimiro ile Ivo Pavone gerçekleştirmiştir. Ancak Judas'ın aksine bu kez kapakları Vincenzo Monti çizmiştir. İtalyan western çizgiroman yayınlarının çok zor yıllar geçirdiği bir dönemde okura sunulan seri sadece 11 sayı çıktıktan sonra sona ermiştir.

Jil, serinin ilk sayı kapağında Monti'nin çizdiği kompozisyonda tüm öykü saklıdır aslında. Çilli ve sevimli yüzüyle bütünleşen san saçlarıyla kahraman gökdelenlerin fon oluşturduğu bir ortamda atının eyerine kurulmuş bir kovboydur. Gerçekten de Jil Moran, hiçbir yere ait ol(a)mayan, bela aramayan ama belanın durmaksızın üzerine geldiği bir Vietnam gazisidir. Kendini bir türlü mutlu ve ait hissedemediği modern dünyada atıyla gezen, ulaştığı hiçbir kentte uzun süre kalamayan Jil, bir anlamda Red Kit'den farksızdır. Kaçmaya çalışsa da modern dünyanın tüm kuralları onun için de geçerlidir ve istediği gibi yaşamak için para kazanmalıdır. Ancak eline geçen para biraz artınca ilk işi beğenmediği ortamı değiştirmek ve sonu gelmeyecek gibi duran yolculuğuna kaldığı yerden devam etmek olur. Bu esnada da çevresinde gelişen iyi-kötü, güçlü-zayıf savaşımında iyinin ve zayıfın yanındaki yerini almadan da duramaz.

izgiromanAnsiklopedisi299.jpg


Tay Yayınları tarafından basılan Jil'in ilk sayısı.

Gil, ülkemizde bütün serisi eksiksiz yayınlanan ender başlıklardan biridir ve Jil adı altında 1985 yılı içinde Tay Yayınları logosuyla onbeş günde bir okur karşısına çıkmıştır.
 
Üst