bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
JIJÉ, (1914-1980)


13 Ocak 1914 tarihinde Gedinne'de doğan Joseph Gillain ya da çizgiroman dünyasındaki adıyla Jijé, Belçika Kraliyet Sanat Okulu'ndan mezun olduktan iki yıl sonra, 1939'da Spirou dergisinde profesyonel çizerlik kariyerine başlamıştır.

Jijé'nin hazırladığı ilk başlık olan Freddy et Fred, mizahi bir maceradır ve Hergé'nin Tintin dergisindeki Trinet et Trinette çizgiromanından esinlenerek çizilmiştir. Biri kız biri erkek iki genç çocuğun bu öyküsünün ardından Jijé, yine 1939'da bu kez Blondin et Cirage'ı yaratmıştır. Bu da bir mizahi macera çizgiromanıdır ve ilk yayınlanmaya başladığı haftalık Petits Belges dergisinden Spirou'ya transfer edilmiştir. Blondin et Cirage, Jijé'nin popülerlik kazanan ilk işi olmuş ve parlak gözlü biri beyaz biri siyah derili iki çocuğun maceralarını konu edinmiştir. Bu başarılı çalışmadan sonra Jijé, ilk ustası Rob-Vel'in asistanlığını üstlenmiş ve Spirou'ya kareler çizer olmuştur. 1941 yılında bu kez ikinci popüler başlığını yaratmıştır: Jean Valhardi. Bu da bir macera çizgiromanıdır ve 1944'e değin birkaç macerada boy göstermiştir.

BlondinEtCirage5b_19092004.jpg
cirblon.jpg


Blondin et Cirage'dan bir kapak ve bir kare.

1950'de çalışmak ve kendini geliştirmek için ABD'ye gidenler arasında Jijé de vardı. Son dört senesini André Franquin ve Morris'e yardımcı olarak geçirmiştir. New York'dan Kanada'ya uzanan geniş bir coğrafyayı gezdikten sonra 1954' de Belçika'ya geri dönmüş ve başarılı westerni Jerry Spring'i çizmeye başlamıştır. 1966'da Pilote ile kontrat yaparak Albert Uderzo'nun senaryolarını yazdığı Tanguy et Laverdure'ü hazırlamaya başladı. Bir pilot olan Michel Tanguy, Jijé'yi westernden uzaklaştırmış ve yeniden Vahşi Batı atmosferi çizmek için 1970 senesindeki kısa ömürlü Johnny adlı magazinde çıkacak Le Specialiste başlığını beklemek durumunda kalacaktır. 1974 yılında Jerry Spring'in final macerasını yine Spirou'ya hazırlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi298.jpg


Jijé otoportresinde en popüler kahramanı Jerry Spring ile birlikte.

Jijé, çizgiroman çalışmaları haricinde çeşitli tarihi kişilerin biyografilerine illüstrasyonlar hazırlamış, Hz.İsa'nın yaşamını konu alan bir esere de çok değerli çizim taslakları çizmiştir. Jean-Michel Charlier ile Victor Hubinon'un işbirliğinde yaratılan korsanlarla ilgili çizgiromanı Barbe-Rouge için de bazı yardımlar sağlamasının ardından, 1980 yılında ölmüştür.
 
Üst