bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
JERRY SPRING


Joseph Gillain ya da çizgiromanlarında kullandığı kısa lakabıyla Jijé'nin yarattığı Jerry Spring, ilk kez 1954 yılında haftalık Spirou dergisinde yayınlanmış bir western kahramanıdır.

Jerry Spring, serüven arayan western şövalyeleri gibidir ve Vahşi Batı'nın tozlu vadileriyle, gece yıldızı bol gökyüzünün altında korkusuz, adaletten ayrılmayan kişiliği ile öne çıkmaktadır. Kendisine mücadelelerinde eşlik eden belinin iki yanından sallanan Coltları haricinde kararlılığı sayesinde Jijé'nin firçası ve basit öyküleri bile destan haline getiren üslubuyla şekillenmiştir.

Jijé'nin çizgilerinden yansıyan harika Vahşi Batı atmosferinde geçen maceralarında Jerry Spring, hareketli sahneleri ve başarılı karakterizasyonuyla basmakalıp bir çeşni sunmaktadır. Serüvenlerinde mizah unsurunu güçlendirmek için Jerry Spring'e eşlik eden sempatik Meksikalı Poncho ile ölüm ve yaşam arasındaki tehlikelerde dolanır dururlar.

Başlangıcından itibaren Avrupa çıkışlı en orijinal westernlerden biri olarak kabul edilen başlık, senaryoları Jijé tarafından kaleme alınırken zaman zaman ona kardeşi Philippe ile birlikte Lob, Acquaviva ve René Goscinny destek vermişlerdir. Jerry Spring son olarak 1967'de çizilmesinin ardından, 1974'de Editions Dupuis tarafından koleksiyonluk albümleri piyasaya sürülmüş ve 1980'de yaratıcısının ölümü üzerine tamamen ortadan kaybolmuştur.

izgiromanAnsiklopedisi297-1.jpg


Karaca Yayınlarından çıkan Jerry Spring albümlerinden biri.

Ülkemizde ilk kez 1962 yılında yayınlanmaya başlayan Karaca Yayınları'nın haftalık Arkadaş dergisinde görülen Jerry Spring, burada yaşadığı maceralardan sonra aynı yayınevinden çıkan dört adet albümüyle ve 1975 yılı içinde Doğan Kardeş dergisi sayfalarındaki tek macerasıyla Türkçe kariyerini noktalamıştır.


 

mudi

Aktif Üye
3 Kas 2010
257
534
İstanbul,Fındıklı
Ansiklopediye bakarken Jerry Spring adını görünce çocukluk çağları da akla gelince şöyle bir sağa sola baktım :)Karaca yayınlarının 10 ocak çarşamba 1962 itibariyle 1-6 sayılar arasını içeren ciltlenmiş Arkadaş dergisinin vadinin esrarı macerası ki renkli olarak gözüme çok hoş geldi,tez zamanda paylaşabilmem dileğiyle:rolleyes:

1005664.jpg
 
Üst