Jeff Hawke

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,907
NeverLand
JEFF HAWKE


İlk olarak Jeff Hawke-Space Rider başlığı altında ortaya çıkan bu İngiliz çizgiromanının ilk bantı Daily Express gazetesinde, 15 Şubat 1954'de yayınlanmıştır. 1955 yıllında ise Jeff Hawke. First Citizen of the Space Age ismini alan başlık, 1959'dan itibaren sadece Jeff Hawke olmuştur.

Jeff Hawke, XX. yüzyılın sonlarında yaşayan çok ünlü bir pilottur. Ancak henüz ilk görev uçuşunda uzaylılarla karşılaşmış ve bir diktatörlüğü devirmek için yabancı bir gezegene götürülmüştür. Bu deneyim onun gerek uzaydaki, gerekse dünyadaki açıklanamayan olayların uzmanı haline gelmesine neden olmuştur. Bu sayede sık sık başka dünyalardan gelen canlılarla temas sağlamış ve sahip olduğu yeteneklerini adaletin hizmetine sunma fırsatı yakalamıştır. Ancak buna rağmen baş düşmanı sayılabilecek bilgili, akıllı, etkileyici, hatta sempatik bir korsan olanr Chalcedon'la sürekli olarak karşı karşıya gelmektedir.

Senaryodaki muhteşem bir orijinalite ve hayalgücüyle bezeli öyküler, yazar Eric Souster ve William Patterson tarafından çok zeki bir şekilde işlenmiştir. Becerikli çizer Sydney Jordan ise, siyah beyazı çok iyi kullanan şık ve gayet net çizgilerle inanılmaz dizaynlara sahip uzay gemileriyle, çizgiroman karelerinde pek görülmemiş uzaylılar çizmekten büyük bir zevk almıştır.

izgiromanAnsiklopedisi296.jpg


28 Ekim 1973 tarihinde Barış Gazetesinde yayınlanan Jeff Hawke bantı.

Jeff Hawke, ülkemizde Uzay Kartalı başlığında günlük bant olarak 1970'lerin başında Barış Gazetesi'nde Aziz Nesin'in tefrika yazılarının hemen altında görülmüştür. Dünyanın en popüler bilimkurgu çizgiromanlarından biri olan başlık aynca 1990'larda Takvim Gazetesi'nde Uzay Kurdu başlığıyla konuk olmuştur.
 
Üst