bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,864
NeverLand
JAMES BOND


James Bond karakteri, yani dünyanın en ünlü ve bilinen numarası 007'ye sahip olan, öldürme ruhsatlı gizli ajanı; merhum yazar Ian Fleming tarafından yaratılmıştır. Edebiyat tarihindeki en başarılı popüler romanlar arasında bulunan bu karakterin maceraları ilk kez İngiliz gazetesi Daily Express için günlük bant olarak adapte edilmiştir.

Öncelikle yayınlanmış olan ilk roman olan 'Gasino Royal' 1957' de resimlenmeye başlanmıştır. Bu adaptasyonu Daily Express personelinden bir yazar yapmış ve bant John Mc Lusky tarafından çizilmiştir. Gazetedeki köşesinde 139 gün süreyle yayımlanan 'Gasino Royal' macerasından sonra 'Live and Let Die' isimli macera ile seriye devam edilmiş ve daha sonra yapılan James Bond uyarlamalarıysa sırasıyla şunlar olmuştur: 'Diamonds Are Forever', 'From Russia With Love', 'Dr.No', 'Goldfinger', 'Risico', 'From a View to Kill, 'For Tour Eyes Only', 'On Her Majesty's Secret Service' ve 'Tou Only Live Twice'.

Bütün bu bantlar Henry Gammidge tarafından adapte edilmiştir. Günlük bantın devamı sırasında ressam John Mc Lusky o sıralarda henüz çekilmiş olan 'Dr.No' isimli James Bond filminde gizli ajanı canlandıran Sean Connery'nin yarattığı popülariteyi değerlendirebilmek amacıyla onun yüz hatlarını çizimlerine uyarlamaya başlamıştır. Fakat kısa bir süre sonra, 1963 yılında yayınlanmış ve çizgiroman uyarlaması için hazır olan romanlar stoğunun tükenmesiyle günlük bant bırakılmak zorunda kalınmıştır. Ancak bu sırada da imdada yeni çekilmiş bir James Bond filmi olan 'The Men With Golden Gun' yetişmiştir. Filmin yayınlanmasından sonra Daily Express de bu macera çizilmeye ve yayınlanmaya başlamıştır. Bu yeni başlangıç içinse yeni bir çizer ve yazarla anlaşılmıştır. Daha önceki kariyerinde Joe Palooka, Captain Easy, Buck Rogers gibi çizgiromanların senaryolannı yazmış olan tecrübeli Amerikalı yazar James Lawrance, tiplemenin tüm yayın haklarına sahip Fleming Trust'la yapılan anlaşma sonucu günlük bant için yeni James Bond maceraları hazırlamaya başlamıştır.


1965 yıkndaki 'The Living Daylights' ile başlayan bu öyküler serisi içinde, sadece 'Colonel Sun' başlıklı macera Kingsley Amis tarafindan yazılmış olsa da James Bond romanından uyarlanmıştır. Seriye hazırlanan bu yeni maceraları çizen ressam ise o yıla değin portre ressamlığı, dergi illüstratörlüğü ve Avustralya, Sydney'de yayınlanan Sydney Morning Herald gazetesinde Mike Steel isimli bir 'macera çizgiromanı' çizmiş olan Yeroslav 'Larry' Horak'dır. Mançurya doğumlu bu Rus-Çek asıllı ressam Avustralya'ya göç ederek 'Yeni Dünya' vatandaşlığına geçmiştir. Serinin önceki çizeri John Mc Lusky ise o yıllar boyunca haftalık bir televizyon dergisine Laurel & Hardy çizgiroman sayfaları hazırlamaktadır...

Ian Fleming'in kaleminden doğan James Bond karakteri maceraları boyunca hem kendisine hem de hayranlarına ortaboy -bazen de kocaman- dünya turları yaptırmıştır. Hatta atmosferi aşarak dış uzaya dahi çıkmıştır. Gözüpek bir ajan olan James Bond 'majesteleri' İngiltere Krallığının hizmetindedir. Özel büronun 'Q' kod adlı bilim ve teknoloji uzmanının geliştirdiği yeni silah ve cihazlarla donanmış bir kahramandır. Bu araç-gereçlerin kullanılma aşaması James Bond için her zaman bir eğlence olmuştur. Kaçma kovalamacaların ortasında seyircinin de 'Acaba bu da neyin nesi?' sorusu ve beklentisini doyuran bu cihazlar korkusuz ajana bir avantaj ve pozisyon üstünlüğü de sağlamaktadır. Ian Fleming, yarattığı roman kahramanının çizgiroman uyarlamalarının bir kısmını ve o hayattayken çevrilen ilk üç Bond filminin oluşturduğu etkilerin daha sonraki yıllarda bir fenomene dönüşmesini göremeden 1964 yılında ölmüştür.

izgiromanAnsiklopedisi295.jpg


Takvim Gazetesinde yayınlanan James Bond bantlarından biri.

007'nin ülkemizdeki yayınlara bol miktarda ziyareti gerçekleşmiştir. Bunlar arasında John Mc Lusky'nin çizdiği ilk maceralarının basıldığı 1960'ların başında Ulus ve Dünya gazetelerindeki günlük bantlar (Dünya, 1963'de konusu İstanbul'da geçen 'Rusya'dan Sevgilerle' adlı macerayı yayınlamıştır); 1967 yılı başında Başak Yayınları'nca sonradan iki cilt halinde yeniden piyasaya sürülen haftalık fasiküller hafinde 007 James Bond başlığıyla; 1970'lerin hemen başında Barış Gazetesi'nde kendi başlığıyla yeniden ortaya çıkmıştır. Ayrıca 1970'lerin ilk yıllarında James Bond'dan esinlenerek hazırlanmış olan Dişi Bond adı altında bir ingiliz çizgiromanı günlük olarak Cumhuriyet Gazetesi okuyucularına sunulmuştur. 1982 yılında Alfa Yayınevi logosuyla sonradan ciltlenen haftalık dergi olarak; 1990'ların ikinci yarısında ise, 007 James Bond başlığı altında Takvim Gazetesi sayfalarından yeni maceralarıyla okuyucusuna ulaşmıştır.

img005.jpg
img005a.jpg


Başak ve Alfa Yayınlarının 007 James Bond dergileri.
 
Üst