İsveç'te çizgiromanın gelişimi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
İSVEÇ


1902 yılında Oscar Anderson'un çizdiği Mannem Som Görvad Som Faller Honom In başlıklı çizgiroman İsveç'in modern anlamda ilk dokuzuncu sanat çalışması kabul edilmektedir. Bu popüler başlıktan sonra bu kez 1920 yılında çizer Oscar Jacobsson, Adamson adlı kahramanını Söndags-Nisse dergisinin 42. sayısında devreye sokmuş, onu bazı İtalyan asıllı ressamların çizdiği Omobono ve Elov Persson'un 1927 tarihli yarı erotik çalışması Kronblom izlemiştir. 1932'de ise 91 Karlson, yaratıcısı Rudolf Peterson'un elinden çizilmeye ve yayınlanmaya başlanmıştır.

Mandel Karlson, bu dönemde şapşal bir askerin sebep olduğu komiklikleri karikatürize çizgilerle okuruna ulaştırırken, 1935'de başlayan Klotjohan adlı başlık ise yaratıcısı Torvald Gahlin tarafindan hazırlamaktadır. Klotjohan, sonradan İsveç çizgiromanının önemli başlıklarından biri haline gelecek ve tam otuz altı yıl boyunca İsveçli okurlara ulaşacaktır. İkinci Dünya Savaşı sonuna doğru, 1944 yılında Rune Andreasson, Allers'i hazırlamaya başlamış ve sonraki yıllarda animasyon filmleriyle koleksiyonu genişleyecek bir başlığa imza atacaktır.

img003a.jpg


İlk İsveç çizgiromancılarından Oscar Anderson'un karakterlerinden biri.

1950'li yılların sonunda Rune Moberg ve Asa-Nisse'nin çizeri Gosta Gummeson ön plana çıkmışlardır. Bu tarihlerle birlikte İsveç gazetelerinde yayınlanan bantların sayılarında artışlar olmaya başlamış ve bu durum İsveç'den çok fazla çizgiromancı çıkarmaya yetmese de İsveç çizgiroman dünyasını zengin tutmaya devam etmesini sağlamıştır. 1990'larla birlikte Jan Lööf ve Rolf Gohs gibi çizerlerin çalışmaları günlük İsveç gazetelerinde işledikleri güncel konularla okuyucusuna ulaşmayı sürdürmektedir.
 
Üst