İngiltere'de çizgiroman...

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
İNGİLTERE


Yellow Kid'in ABD'de ilk ortaya çıkışından senelerce evvel, 1867'de İngiltere, Ally Sloper'la çizeri Charles Henry Ross vasıtasıyla Half Holiday dergisinde tanışmıştır. Funny Folks dergisi de yayınladığı benzer örneklerle tıpkı Sarı Çocuk gibi bir iki karelik öykü kesitlerinde İngiltere'nin ilk çizgiroman prototipleri olarak tarihe geçmiştir. Yüzyılın sonuna doğru bu dergilere Comic Cuts, Loto'-Fun, Puck, Funny Wonder, Illustrated Chips, Comic Life, Chuckles eklenmiş ve Birinci Dünya Savaşı döneminde de devreye The Halfpenny Comic, The Big Budget, Dan Leno's Comic, Comic Home Journal gibi pek çok yayın bu listeyi iyice kabartmıştır.

img002.jpg
img002a.jpg


İngiliz çizgiromancılığına yön veren iki periyodik: Tiger ve Vulcan.

Çoğu mizahi içerikleriyle İngiliz halkına sunulan bu dergilerdeki 'comic' ibaresi de zaten konunun temasını vurgulamaktadır. Alfred Harmsworth'un çıkardığı Comic Cuts, 17 Mart 1890'da yayına başlamış ve uzun yıllar boyunca genelde renkli ilk sayfasında verdiği çizgi öykülerle okurlarına çizgiroman sanatına ısındırmıştır. İlk kez 16 Mart 1896'da gözüken Weary Willie and Tired Tim'i ise Tom Browne çiziyordu ki, bu başlık 1953 yılına değin hayatta kalmayı başaracak kadar kalıcıdır. Mary Tourtel'in yarattığı sevimli ayıcık Rupert ise Daily Express sayfalarından okura sunulduğunda popüler bir başka karakter daha İngiltere çizgiroman tarihine kaydını yaptırmıştır. 1937'de Dick Tracy'den esinlenen Buck Ryan, Jack Monk tarafindan çizilirken, hemen ertesi yıl Norman Pett'in elinden çıkan Jane ise Daily Mirror'dadır. Walt Disney'in İngiltere'deki varlığını iyice belirginleştirecek olan tamamı renkli Mickey Mouse Weekly de bu dönemin dergilerinden biridir. 1954-1963 yılları arası yayınlanacak olan ve bir Captain Marvel/Kaptan Marvel esinlenmesi olan Marvelman, 1950'lerin en popüler kahramanlarından biri haline gelmiş, bilimkurgu öyküleriyle devreye giren Garth ise gazete okuru İngiliz çizgiroman severleri kendine bağlamıştır. Başka bilimkurgu çizgiromanları olan Dan Dare, Sydney Jordan imzalı Jeff Hawke ve Raff Regan yine bu dönemde boy gösterenler arasındadır.

1959 doğumlu Andy Capp ile mizahi konulu ve karikatürize bantlar yeniden canlanmış ve sıra 1960' lardan sonrasına damgasını vuracak olan karma çizgiroman dergilerine gelmiştir. Judge Dredd ile patlayacak olan 2000 A.D., bünyesindeki diğer çizgiroman kahramanlarıyla önemli bir yayın konumundadır. Valiant dergisindeki Captain Hurricane, 1962-1976 arası İkinci Dünya Savaşı'nın güçlü İngiliz Kraliyet Deniz Komandolarının Alman ve Japon askerlerine karşı verdiği inanılmaz savaşı anlatırken; Eagle'da başlayan Dan Dare ise geleceğin uzay pilotu Albay Daniel MacGregor Dare ve arkadaşlarının kumandan Sir Hubert Guest komutasındaki filoda Güneş Sistemi'ni ele geçirmeye çalışan Venüslü Mekonlara karşı mücadelesine sahne olmuştur.

F.Solano Lopez imzalı Kelly's Eye (Sihirli Göz adıyla 1001 Roman'da yayınlanmıştır), 1962-1963'de Knockout, 1963-1971 arası Valiant ve 1975-76 arası da Vulcan dergilerinde ardarda yayın şansı bulabilmiştir. Bu dönemde ortaya çıkan bir başka ilginç çizgiroman karakteri de Robot Archie/Robot Ali'dir. George Cowan'ın çizdiği mekanik adam Robot Archie ise 1952-1966 arası Lion, 1975-1976 arası da yine Vulcan dergilerinden okurlarına ulaşmıştır. İngiliz futboluna meraklı gençlerin kahramanı olan Roy of the Rovers ise, Tiger dergisi için Joe Colquhoun'un çizdiği ve sportif alanda özellikle İngiliz futbolunun 1960'lardaki yükselişinin öyküsü olan Melchester Rovers adlı hayali bir kulübün efsane oyuncusu Roy Race'in öykülerinin anlatıldığı ilk futbol çizgiromanlarından biridir.

izgiromanAnsiklopedisi289.jpg
izgiromanAnsiklopedisi289a.jpg


1970 ve 1980'lere damgasını vuran Lion ve 1990'ların İngiliz çizgiromancılığını etkileyen Warhammer dergilerinden ikisi.

Bu başlıkların dışında sayısız ülkeden sayısız ressam İngiliz yayınevleri için çeşitli karakterler yaratmış, üstelik bunların maceralarını çeşitli dergilerde senelerce çizmiştir. Bunlardan Jesus Blasco, The Steel Claw'ı Valiant ve Vulcan için; Frank Bellamy, Heros the Spartan'ı Eagle için; Peter Sutherland, Tough of the Track'i Victor için; Higson, Wolf of Kabul'u önce Hotspur, ardından da Buddy için hazırlamıştır.

İngiliz gazetelerinde yayınlanan çizgiromanlardan da oldukça popülarite kazananlar çıkmıştır. Çevrilen filmlerinden sonra çizgiromana da uyarlanan Ian Fleming'in karizmatik casusu James Bond; başka bir kadın casus Modesty Blaise bunlardan en bilinenleridir. Bu arada son on beş senedir pek çok İngiliz çizgiroman yazarı ve çizeri kendisine ABD'den yapılan cazip teklifler üzerine bu ülkede çalışmalarını sürdürmektedir. Alan Davis, Kevin O'Neill, Pat Mills, Dave Gibbons, Brian Bolland ve Alan Moore bu şöhretli çizerlerden sadece bazılarıdır.
 
Üst