Iznogoud

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
IZNOGOUD


İlk kez senarist René Goscinny ve çizer Jean Tabary tarafından 1962 yılında haftalık Pilote dergisi için yaratılmış olan Iznogoud, hayali bir İslam halifesinin olan Haroun El Poussah/Harun-ül Yufka'nın vezirinin mizahi maceralarını konu edinmektedir.

Legrandviziriznogoud-01.jpg

Iznogoud, 1001 Gece Masalları'nın mekanı Bağdat'da yaşayan sinirli biridir ve tek emeli, Bağdat Halifesi Harun-ül Yufka'nın yerine geçmektir. Seçimlerde Zamanzingolu aynadan medet uman ancak amacına bir türlü ulaşamayan Iznogoud, halifenin uykuya düşkünlüğünden yararlanma yolları peşindedir. Böylece ülkeyi zalim ve baskıcı bir düşünce yapısıyla muma çevirmeyi kafasına koymuştur. Makyevelizmin her tür yöntemini devreye sokan vezir iyi niyetli görünüşüyle kandırdığı halkı da kendi yanına çekmeyi başarmıştır. Maceraların gidişatına müdahale eden, etmeye çalışan yazar veya çizer, hatta Red Kit gibi Pilote'un diğer karakterlerinin de renklendirdiği esprili anlatımıyla benzerlerinin arasından sıyrılan başlık, uzun yıllar boyunca
Tabary'nin çizgileriyle hayat bulmuştur. Goscinny'nin beklenmedik ölümü üzerine seriyi kendi yazıp çizmeye başlayan Jean Tabary, başlığını 1974'den itibaren Le Journal Dimanche dergisi için hazırlıyor.

[Only registered and activated users can see links] [Only registered and activated users can see links]

Ülkemizde ilk kez 1968 yılında Şarika Şilliler'in yayınladığı Bücür dergisinde boy göstermiştir. Onu 1979 yılında Elele dergisinin çocuk eki Çitlembik'de Başvezir Saksağan Paşa'nın Serüvenleri başlığıyla basılan maceraları izlemiştir. Iznogoud'un sonraki yıllardaki ilk ortaya çıkışı Ekim 1983'de Hürriyet Çocuk dergisinde olmuştur. Burada Tilki Vezir Yallah Fettah başlığını alan karaktere karşılık Bağdat Halifesi de Abdül Düldül adını almıştır. 1992 yılı sonunda ise, Milliyet Gazetesinin ilavesi Galaksi adlı dergide Yallah Tazyik adıyla basılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi284d.jpg


Çitlembik dergisinde yayınlanan bir Iznogoud sayfası.
 
Üst