bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
İsmail GÜLGEÇ, (1947- )


27 Şubat 1947 tarihinde Gaziantep'de doğan İsmail Gülgeç, ailesinin izmir'e göç etmesiyle beraber Ege'de yaşamaya başlamış ve geçirdiği bir romatizmal rahatsızık sonucu uzun süre tedavi görmek durumunda kalmıştır. Papağan gibi gençlik döneminin mizah dergilerine çizdiği karikatürlerle başlayan çizerlik kariyeri onu günlük gazetelerde hazırlayacağı köşelere taşımıştır.

izgiromanAnsiklopedisi253.jpg


İsmail Gülgeç çalışma masasında.

İsmail Gülgeç, 1968'den itibaren Yeni Asır, Demokrat İzmir ve Ege Ekspres'de çalıştıktan sonra İstanbul'a gelerek Milliyet Gazetesinde çizmeye başlamıştır. Bu gazetede yayınlanması için İstanbul'da tanıştığı Süavi Süalp ile birlikte uzun yıllar boyunca mizahi içeriğe sahip çizgiromanlar hazırlamıştır. 1977 yılından itibaren Milliyet Çocuk dergisinde çeşitli yazarların öykülerine resimler yaparak görsellik katmış, ayrıca Ormangiller başlıklı tek sayfalık çizgiromanlar çizmiştir. 30 Temmuz 1979 tarihli 31. sayısından başlayan tefrikasıyla Yaşar Kemal'in dört ciltlik romanı İnce Memed'i tam sayfalık ve renkli bir çizgiroman uyarlamasıyla Milliyet Çocuk dergisinin sayfalarına taşıyarak okurlarıyla buluşturmuş, ikinci bölümü ise 7 Ocak 1980 tarihli 1. sayıyla birlikte yayına girmiştir. Gülgeç, aynı dergi için 1980 yılında Küçük Sultan adlı bir karakter daha yaratmış, ancak iş temposunun yoğunluğundan dolayı bu başlık yerini kısa sürede Sinan Gürdağcık'ın Mırnav'ına, bırakmıştır.

cidz.jpg


İsmail Gülgeç'in Milliyet Çocuk sayfalarına çizdiği İnce Mehmet.

1980 yılında Cumhuriyet Gazetesine transfer olan İsmail Gülgeç, Lağım Faresi, İşçi Koyun ve hepsinden önemlisi Entelektüel Ayı başlıklı bantlarıyla dikkat çekmiştir. Bilhassa Entelektüel Ayı da Türk toplumundaki çeşitli refleksif ve kalıtsal davranışları hicvetmek amacıyla canlandırdığı sembolik hayvan karakterleri konuşturarak farklı bir çizgiroman çalışmasına imza atmıştır. Hayvanları devreye sokarak anlatmaya çalıştığı insan ilişkilerini bir müddet sonra Hayvanlar başlıklı günlük bantında değerlendirmeye başlamıştır. 1983 yılın başından itibaren bir süre Türkiye İş Bankası tarafından yayınlanan Kumbara, adlı çocuk dergisine Melike Sönmez'in senaryolarını yazdığı Elif başlıklı ve bir kız çocuğunu konu alan tek sayfalık renkli bir çizgjroman hazırlamıştır. 1988-1989 yıllarında Doğan Kardeş dergisinde on yıl aradan sonra ilk kez Ormangiller başlıklı tek sayfalık çizgiromanı görülmüş ve 1989'da Emlak Bankası'nın yayınlamaya başladığı Emlak Çocuk dergisinde ise Küçük Sultan başlıklı tek sayfalık renkli çizgiromanını yeniden gündeme getirmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi254.jpg


Milliyet Çocuk'da yayınlanan Gülgeç imzalı Küçük Sultan sayfalarından biri.

İsmail Gülgeç, kendi adıyla kurduğu Gülgeç Yayıncılık logosuyla bazı çalışmalarını yeniden okurlarına sunmuştur: 1995'de İnsanlar İnsanlık Hatırası ve Hayvanlar, Entellektüel Ayı, 1996'da İnsanlar 2 ve Kadınlar, İnsanlar 3-Yani Erkekler, Hayvanlar 2-Sokakiti ve Hayvanlar 3-Peruklu Akbaba. Gülgeç, ayrıca Suavi Süalp ile birlikte 1981'de Çağdaş Yayıncılığın, Çizgili Yayınlar Mizah Dizisi için basılan Gündüz İnsan Gece Hırt çizgiromanını da iki bölüm halinde hazırlamıştır. 2005 yılında ise senaryosunu Ahmet Ümit'in yazdığı Başkomiser Nevzat adlı albüm çalışması Doğan Kitapçılık'dan çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi253a.jpg


Gülgeç'in günlük bantlarından derlenen İnsanlar adlı albümünün kapağı.
 
Üst