James GILLRAY

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,913
NeverLand
James GILLRAY, (1757-1815)


İlk dönem İngiliz karikatüristlerinin en tanınmışı olan James Gillray, 1757'de Chelsea'de doğmuştur. İrlanda soyundan olduğu sanılmaktadır ve bir kilise zangoçunun oğludur. William Hogarth gibi James Gillray de kariyerine harf hakkaklığıyla başlamış ancak kısa bir süre sonra gezici aktörlerden oluşan bir gruba katılmak için çıraklığını yarım bırakmıştır. Londra'ya döndüğünde tasarımcılık alanında yeteneklerini geliştirmek için Krallık Akademisi'nde öğrenci olmuştur. Kendi tasarımlarıyla hazırladığı, özellikle Goldsmith'in 'Deserted Village' (1784), 'The Wreck of the Nancy Packet' (1785) isimli iki konusunu ve William Pitt'in iki portresini işlediği pek çok gümüşten sonra dikkate değer bir ustalık kazanmıştır.

Gillray karikatür ve çizgifilm alanında tanınmış bir öncü ressamdır. Hayatı boyunca yaptığı 200'den fazla karikatürünün özellikle bazıları çok ünlüdür. 1792'de bir karikatürist olarak ilk önemli çalışması olarak görülen ve bir çizgiroman prototipi örneği olan çalışmasında 'John Butt and His Family Landing at Boulogne'ni işlemiştir (Ona atfedilen ilk karikatür ise, 1779 tarihli orta bir çalışma olan 'Paddy on Horseback'dir.). Politik karikatürlerinin içinde en ünlüleri 'Anti-Saccharites' (1792), York Dükünü ve savaşı güvenli bir alandan yönetmesini acımasızca yeren 'Fatigues of the Campaign in Flanders' (1793), beklenen korkuları sert bir espritüellikle anlatan 'The Conseauences of a Successful French Invasion' ve daha da önemlisi, 1803 ve 1804'de yayınlanan Kral III. George ile Napoleone Bonaparte'ın karşı karşıya gelmesini anlatan ve hayali bir konuyu içeren The King of Brobdingnag and Gullivere'dir.

izgiromanAnsiklopedisi242.jpg


James Gillray'ın çizgiroman sanatının prototipi sayılan çalışmalarından biri.

Gillray'ın politik olmayan ama genelde sosyal bir yönü olan karikatürleri şunlardır: 'A Pic Nic Orchestra', 'Blowing Up Pic Nic' ve 1800 ile 1805 arası hazırladığı dikkate değer üç dizisi vardır: 'Cookney Sportsman', 'Elements of Skating', Hogarth'ın ünlü karakterinin yükselmesini sağlayan ve İngiltere'deki yüce ilim makamlanndaki kötü olayları acı bir şekilde açığa vuran The Rake's Progress at the University'dir. Bilinen en son Gillray karikatürü 1811 tarihlidir. Daha sonra Gillray çılgınlık semptomlan gösteren bir erken bunama hastalığına yakalanarak 1815'de Londra'da ölmüştür.

Gillray'ın karikatürleri çok popülerdir ve sadece İngiltere'de değil bütün Avrupa'ya yayılmış, ayrıca İngiliz stilini ve karikatür biçimini Avrupa kıtasına tanıtan eserler olarak kabul edilmiştir. Gillray balonu bol bol (ve genelde yenilikçi bir tarzda) kullanmış ve çerçeve kullanımında da öncü olmuştur, böylece çalışmaları çizgiromanın başlangıcını oluşturmuştur.
 
Üst