Hakan ALPİN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,309
49,880
NeverLand
Hakan ALPİN, (1966- )


6 Eylül 1966'da İstanbul'da doğan Hakan Alpin, genç yaşında yakaladığı profesyonel çizgiroman ressamı olma şansını kullanarak, 1985 yılında Alfa Yayınları bünyesinde yeni maceralarıyla geri dönecek Yüzbaşı Volkan için oluşturulan yeni çizim ekibine dahil olmuştur. Askere gidinceye kadar devam ettiği Volkan başlığından sonra ülke çapında yayın yapan ulusal ve yerel gazetelere, ayrıca bazı mizah dergilerine çizgiroman sayfaları ve bantlar hazırlamaya başlamıştı.

izgiromanAnsiklopedisi025.jpg

Hakan Alpin, 1992 yılı başında Zeplin çizgiroman gazetesinde kardeşi Haluk Alpin ile birlikte 'Gelecek' adlı öyküyü hazırladıktan sonra, 12 Eylül 1993'de yayına başlayan Vakit Gazetesine o yıl devam eden Bosna-Hersek Savaşı'yla ilgili hazırladığı, senaryosunu da kendisinin yazdığı Yüzbaşı Celal başlıklı çizgiromanı yaklaşık bir yıl çizmiştir. Haftalık yayınlanan Express adlı dergiye bir yandan çizgiroman yaparken bir yandan da üç arkadaşıyla birlikte çizgiroman sanatı üzerine yazılar kaleme almaya başlamıştır. 1994 yılı ortalarında Mavikuş (sonradan adı Gökkuşağı olarak değişmiştir) çocuk dergisinde Alaaddin' in Sihirli Lambası başlıklı bir çalışmayı çizer arkadaşı Akın Akıncı ile hazırlamıştır. Bunu 1994 yılı sonlarına doğru çizgiroman sevdalısı amatör arkadaşlarıyla birlikte Türkiye'de yayınlanmış ilk ve tek çizgiroman kültürü dergisi olan Darkwood Sakinleri'nin yayınlanması izlemiştir. Sahibi ve yayın yönetmenliği yaptığı bu dergide, dokuzuncu sanatla ve ülkemizdeki seyriyle ilgili araştırma ve inceleme yazılarına yer verirken, kendisi de ağırlıklı olarak bu konuda yayınladığı dergidekilere ilaveten çeşitli basın organlarında da bu tür çizgiroman makaleleri yazmaya başladı. Çizgiroman kültürü ve sanatı üzerine çok fazla sayıda makale yazan ve ülkemizdeki en geniş kişisel çizgiroman koleksiyonlarından birine sahip olan Hakan Alpin, ayrıca sayısı yüzü aşan panel ve söyleşiyle yirmiden fazla sergi organize ederek çizgiroman kültürünün ülke gelişiminde önemli bir pay sahibi olmuştur.

Sade, ancak teknik detaya önem veren, arka fonlarıyla zenginleştirilmiş çizgiroman karelerini çizmeyi seven ressam, daha çok bilimkurgu çizgiromanları konusunda yoğunlaşmıştır. 1991'de Filit mizah dergisinde Son Osmanlı'yı çizmeye başlamış, ancak dergi kapanınca çizgiromanı yarım kalmış, başlığı sonradan Alfa Yayınlarında çıkması planlanan Alfa Çizgiroman Dergisi projesi olmayınca Conan serisinde bir bölümü yayınlanan Son Osmanlı; Günaydın Gazetesinde yine bir bilimkurgu öyküsü olan Gazeteci Gökhan ve 1995 yılı sonundan itibaren bir süreliğine Yeni Yüzyıl Gazetesinin hafta sonu ilavesi Cafe Pazar için kısa bilimkurgu çizgiroman öyküleri hazırlamıştır. 1997'de çok kısa ömürlü Çete adlı mizah dergisinde birkaç öykü çizmiştir.

Eylül 1999 tarihli Car & Men adlı dergide eşinin yazdığı senaryolarla çizmeye başladığı Geleceğin Taksi Pilotu Acar başlıklı ikişer sayfalık renkli çizgiromanla kariyerini zenginleştirmiştir. Daha sonradan filminin gündemde olmasından yola çıkarak az sayfalı bir Titanik çizgiromanıyla Acar'ın yeni maceralarını Türkiye Çocuk dergisine ve bir bilimkurgu antolojisine de hazırlamıştır. 1999 yılında Gırgır dergisine Milo Mana ra'nın kadın karakterlerinden esinlenerek hazırladığı Bademella adlı karakterin maceraları ve çok sayıda kısa öykü çizdikten sonra, 2001 yılı Eylül ayından itibaren senaryosunu gazeteci-yazar Mehmet Barlas'ın yazmaya başladığı Kayıp Yıllar adlı yakın siyasi tarihle ilgili belgesel bantı çizmiştir. 2001 yılında yeni yayınlamaya başlayan Arıza isimli mizah dergisine fantastik öğeler içeren ve okurların da yönlendirdiği interaktif bir çizgiroman olan Fantasya'yı yine eşiyle birlikte hazırlamıştır. Çeşitli bilimkurgu ve mizah dergilerine editörlükler yapan Alpin, Türkiye'de çizgiroman sanatıyla ilgili bilgi birikimine ulusal ve uluslararası alanda başvurulan bir araştırmacıdır.
 
Üst