bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Lee FALK, (1905-1999)


12 Nisan 1905 tarihinde Saint Louise-Montana'da doğmuş olan Amerikalı bir yazar olan Lee Falk, oldukça hareketli ve heyecanlı geçen yüksekokul günlerinden sonra bile yetişkin yaşına rağmen okul gazetesinin editörlüğünü yapmaya devam etmiştir. Falk, yazmaya tam anlamıyla 'tutkuluydu'. Kolej gazetesi için öyküler, makaleler ve şiirler yazmıştır. Illinois Üniversitesinden mezun olduktan sonra bir süreliğine Saint Louise Reklam Ajansı için 'copywriter' olarak çalışmıştır.

Burada ressam olarak çalışan ve sonradan dostu olan Missourili Phil Davis ile karşılaşmıştır. Çizgiroman bant yazarlığı konusunda ilk girişimi olan 'Sihirbaz Mandrake'yi birlikte hayal edip, yapılandırmışlardır. Bir bölgesel radyo istasyonu için prodüktör yazarlık yaptığı bir devreden sonra Lee Falk, çizgiroman ajanslarını dolaşıp onların çalışma disiplinlerini analiz edebilmek amacıyla New York'a gitmiştir. Ve yaptığı bu girişimde başarılı olarak 1934 yılında Mandrake'yi King Features Syndicate'e satmayı başarmıştır. Tiplemenin başarısı öyle muhteşemdir ki, iki yıl sonra Lee Falk yine King Features için -bu kez ressam Ray Moore ile- The Phantom/Kızılmaske karakterini yaratıp, günlük bant versiyonlarını hazırlamaya başlamıştır. Mandrake the Magician ve The Phantom için senaryolar yazmanın dışında Lee Falk, birçok tiyatro eseri de kaleme almıştır. Bunlardan biri olan 'Eris' 1968'de Paris'de sahneye konulmuş ve 1973'te yine özel bir Fransız repertuar kumpanyası tarafından tekrar sahnelenmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi209.jpg


Lee Falk, 1994 yapımı The Phantom filminin başrol oyuncusu Billy Zane ile birlikte.

1962'den sonra Lee Falk, bir grup The Phantom romanını Avon Book yayınevi için kurgulamıştır. Lee Falk, bir çizgiroman yazarı olarak yaptığı çalışmalar nedeniyle bir de ödül kazanmıştır. Kendisine 1972'de İtalya'daki Lucca Çizgiroman Festivali'nde 'çizgiroman sanatına katkılarından dolayı' özel bir ödül verilmiştir. Grafik ressamlarının sayıca baskın miktarda fazla olduğu bir ortamda Lee Falk, iki başarılı çizgiroman tiplemesinin yaratıcısı ve yazarı olarak adını iyice belirginleştirmiş, her zaman becerikli ve hayalgücü zengin bir kurgu yazarı olarak öne çıkmıştır. Son 50 yıldan fazladır yarattığı karakterler ve öyküleri dünyada 500'den fazla gazetede yayınlanarak popüler olmaya devam etmektedir. 1986'da King Features için Mandrake, Flash Gordon ve Phantom'u bir araya getirerek Defenders of the Earth başlığını ve 1994'de de Phantom 2040 adlı animasyon serilerinin projesini geliştirmiştir. Çizer 12 Mart 1999'da ABD'de ölmüştür.
 
Üst