bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,914
NeverLand
Latif DEMİRCİ, (1961- )


31 Ocak 1961 tarihinde istanbul'da doğan Latif Demirci, eğitimine çeşidi nedenlerle ara verdikten sonra lise öğrenimini 1979 yılında tamamlamış olmasına karşın çizgi dünyasındaki kariyerine ilk olarak 1975 yılında Gırgır mizah dergisinde başlamıştır. Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü'nü 1979 yılı sonunda yarım bırakarak kendisini tamamen çizim dünyasına adamıştır.

latif_demirci.jpg

Latif Demirci, birkaç sene Gırgır kadrosunda karikatür çizdikten sonra 30 Mart 1978-5 Temmuz 1979 yılları arasında buradan ayrılarak Mikrop mizah dergisini 68 sayı çıkaran gruba katılmış, ancak daha sonra diğer arkadaşlarıyla beraber Gırgır'a ve dönüşümlü olarak çalışacağı Fırt'a geri dönmüştür. On yıl bu iki dergi için performans gösteren Demirci, dergilerin el değiştirmesi üzerine 1989 yılından itibaren Hıbır dergisi kurucuları arasında yer almış, bu ve sonraki yıllarda H.B.R. Maymun adıyla yayınını sürdüren derginin değişmez çizerlerinden biri olmuştur. Mikrop'da Canavar Koyun Orhan, Gırgır'da Behiç Pek ile birlikte çizmeye başladığı ve sonra çalıştığı hemen her dergide devam ettirdiği Muhlis Bey, Çırak Mithat ve Yavrum Mirsat, Hürriyet Gazetesindeki karikatür tiplemesi Press Bey gibi çizgiroman karakterlerinin yaratıcısıdır. Ayrıca Fırt'da Tekin Aral'ın yarattığı Tarzan ve Arap Kadri çizgiromanının pek çok öyküsünü çizmiştir. Demirci, bu mizah dergilerinin dışında Yeni Gündem, Nokta, Panorama, Gazete Pazar, Söz gibi günlük gazete ve haftalık siyasi dergilerde de çalışmıştır. 1990'lı yıllarda iki yurtiçi, üç yurtdışı (Hollanda, Fransa, Finlandiya) karikatür sergisi açan sanatçı; kitap kapakları, poster ve çizgifilm çalışmaları da gerçekleştirmiştir. 1990'ların ortasından itibaren çizim kariyerine Hürriyet Gazetesinde devam etmiştir. 1996 yılı sonunda İrfan Sayar'ın imtiyaz sahibi olduğu Şebek adlı haftalık mizah-müzik dergisinde çizgi öyküler çizmiştir. Son karakteri bir karikatür tiplemesi olmasına karşın kalabalık ve sürekli tiplemelerle oldukça dikkat çekmiştir. Press Bey, İkitelli'deki çalıştığı medya plazada ya da şık, özentili evinde; genellikle aşk konulu ve çoğunlukla karısından söz eden köşe yazıları ve temizlikçisi Güllü Hanım, karısı Medya vesaire gibi diğer tiplemeleriyle Hürriyet'in sayfalarını renklendirmiştir.

Latif Demirci'nin yeniden yayına hazırlanmış çizgiroman çalışmaları ve karikatür albümleri ise şöyledir: 1984'de (1990'da ikinci baskısı yapılmıştır) İletişim Yayınları'ndan The Selamın Aleyküm; ertesi yıl Tarzan ve Arap Kadri; 1987 Dönemli Yayıncılık'tan Yes Problem, 1990'da İletişim'den Nostalcisi Kandilli, 1991'de Erdal Belenlioğlu ile birlikte Eyvah Mezun Oldum, yine 1991'de İletişim'den Mithat & Mirsat, 1997'de Yapı Kredi Yayınları'ndan Doğuştan Fenerli MithaT, 2000'de Press Bey ve 2002 Bugün, Devlet için Ne Yaptın?
 

Sinbad

Süper Üye
12 Mar 2009
972
1,164
Gerçekten çok hoş çizgileri var.Bir dönem Hıbır dergisini uzun dönem almıştım.Gerçekten çok keyfliydi.Paylaşım için teşekkürler.
 
Üst