Jean-Michel CHARLIER

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,304
49,801
NeverLand
Jean-Michel CHARLIER, (1924-1989)


30 Kasım 1924 tarihinde doğan Jean-Michel Charlier, XX. yüzyılın en etkili ve gerçekçi senaryolarına imza atan en şöhretli macera çizgiromanları yazarıdır. Avrupa'da mizahi çizgiromanda René Goscinny neyse, Charlier de macera çizgiromanlarında onun karşılığıdır.

Jean-Michel Charlier, ününü senarist olarak kazanmış olmasına rağmen kariyerine illüstratör olarak başlamıştır, ilk profesyonel çalışması Spirou dergisinde, Eylül 1944 tarihinde yayınlanmış havacılıkla ilgili bazı çizimlerdir. Charlier, uçaklara olan sevgisini sergileyecek bir şansı daha iki yıl sonra Victor Hubinon tarafından çizilen Buck Danny serisinin senaryolarını yazmaya başladığında bulmuştur. World Press ajansının da şefi olan Georges Troisfontaines, Charlier işi devraldığında çoktan Les Japs Attaquent başlığının ilk sayfalarını yazmıştır aslında. Başlangıçta Charlier, Hubinon'a çizimlerde de yardım etmiş, ancak birkaç bölüm sonra yalnızca metin üzerine odaklanmıştır. Charlier, Buck Danny'de daima gerçekçi kalıplar kullanmıştır ve bu onun başını sık sık 1950'lerin Fransız Sansür Kurulu ile belaya sokmuştur. O sırada başarılı senarist, World Press'in Albert Weinberg, Eddy Paape, Dino Attanasio ve Albert Uderzo gibi diğer birçok çizeriyle de çalışmıştır. 1951 yılında Charlier, ünlü Belles Histoires de l'oncle Paul çizgiroman serisini piyasaya sunan ekipte yer almıştır. 1954'e kadar Charlier bu tarihi, öykülerin çoğunu yazma işini Octave Joly'ye bırakana dek üstlenmiştir. 1950'lerde Spirou'da Buck Danny'nin yanı sıra çok sayıda çizgiroman serisinin de yazarlığını yapmıştır. Gerald Forton ile Kim Devil, Eddy Paape ile Jean Valhardi ve Marc Dacier'in bazı bölümleri ve Carlos Laffond ile Thierry le Chevalier bunlardan en bilinenleri olmuştur. Bu çalışmalarının en iyilerinden biri de MiTacq tarafından çizilen ve bir izci serisi olan La Patrouille des Castors'dır.

Albert Uderzo ve René Goscinny ile birlikte Edifrance ajansında çalışmaya başlayan Jean-Michel Charlier, iletişim ve çizgiroman uzmanlığı yapmıştır. Dahası Charlier ve Goscinny ikilisi Pistolin adlı derginin 1955-1958 yılları arasında ve Ekim 1959'dan itibaren de Pilote dergisinin şef editörlüğünü üstlenmişlerdir. Charlier, Pilote'de üç yeni ve başarılı çizgiroman serisi başlatmıştır: Önce Uderzo ve sonrasında Jijé ile birlikte Tanguy et Laverdure, Hubinon ile Barbe-Rouge ve MiTacq ile de Jacques le Gall. 1963 yılı Charlier'in kariyerinde önemli bir sene olmuştur. Zira bu tarihte en iyi Avrupalı western çizgiromanı olan ve Jean Giraud tarafından çizilen Lieutenant Blueberry'yi yaratmıştır. 1985 yılında Charlier, bu kovboyun karakterini derinleştirmiş ve gençlik yıllarındaki maceralarını Colin Wilson tarafından çizilen La Jeunesse de Blueberry başlığında anlatmıştır. Başarı kaydeden çok sayıdaki serilerinin yanı sıra, Charlier daha az tanınan birçok çizgiromanın da yazarlığını yapmıştır. Bunların arasında en dikkate değerleri Victor Hubinon ile yaptığı Surcouf, Jean Mermoz ve Tarawa gibi tarihi biyografilerdir. Ayrıca Martial için de senaryolar yazmıştır: Libre Junior'da Alain et Christine, Pistolin'de Rosine, Pilote'da Guy Lebleu olarak geçen Raymond Poivet, Spirotida, Briee Bolt olarak geçen Aldoma Puig; Christian Rossi ile Jim Cutlass ve Victor de la Fuente ile Los Gringos bunlar arasındadır. Charlier'in senaryoları heyecan verici ve belgesel yönü kuvvetli öykü kurgularıyla öne çıkmaktadır. Örneğin Buck Danny'deki Sonny Tuckson'un sakarlığında veya La Patrouille des Castors'daki Tapir'in oburluğunda olduğu gibi, dramatik öyküleri komik öğelerle bezeyerek renklendirme yeteneği özellikle ilgi çekicidir. Charlier'in yaşadığı devrin neredeyse tüm büyük Fransız çizgiroman ressamlarıyla çalışmış olduğunu söylemek yerinde olur. Tüm çalışmaları Avrupa çizgiromanının birer dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Sanatçı, 10 Temmuz 1989 günü Belçika'da ölmüştür.
 
Üst