John BYRNE

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
John BYRNE, (1950- )


1950'de Büyük Britanya'da doğan John Byrne, ailesinin göç etmesinden dolayı 1958-1975 yılları arasında Kanada'da yaşamıştır. Alberta Koleji'nin Resim Bölümü'ne devam ederken, aldığı teklif üzerine Charlton Comics'de çizgiroman hazırlamaya başlamıştır.

John Byrne, bu hacimce küçük yayınevinde başarılı çalışmalara imza atarak kısa sürede Marvel Comics tarafından transfer edilmek istenen bir çizer haline gelmiştir. Ertesi yıl geçtiği Marvel Comics'de başlangıçta Iron Fist, Marvel Team-up ve The Champions gibi ikinci sınıf konumdaki kahraman ve dergilerden başladığı kariyerine yukarılara ve daha popüler başlıklara tırmanarak devam etmiştir. Böylece kısa sürede X-Men ve Fantastic Four/Fantastik Dörtlü'ye terfi etmiştir. Ancak Marvel Comics'deki kariyeri ve kişisel anlamdaki gerçek şöhretini bir grup Kanadalı süper kahramanın maceralarının anlatıldığı Alpha Flight adlı başlıkta yapmıştır. Çizer, 1983-1994 yılları arasında yayında kalan bu serinin ilk elli sayısına imza atmıştır.

John_Byrne.jpg

1989'dan itibaren ise She-Hulk başlığına geçerek yepyeni bir format kazandırdığı bu Marvel kızının tirajına pik attırmıştır. Bunu takip eden süreçte ise gelen cazip bir teklifi değerlendirerek Marvel'ın en büyük rakibi konumundaki DC Comics'e transfer olmuş ve bu yayınevinin en eski ve kıdemli kahramanı olan Superman'in yeniden yapılandırılmasına emek harcamıştır. Bunun ardından ise bir diğer kıdemli başlık olan Wonder Woman'ın 101. sayısından itibaren hayatının yeniden yapılandırılmasında ve Amazonlu savaşçının kariyerinde derin izler bırakan macerasında Daerseid'le karşılaşmasını 132. sayıya değin çizmiştir. Bir süre sonra Marvel'a geri dönen John Byrne, Avengers ve Wolverine başlıklarına satış rakamı olarak pek kayda geçmeyen düzeyde çalışmalar yapmıştır.
 
Üst