bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,307
49,877
NeverLand
John BUSCEMA, (1927-2002)


John Buscema ya da gerçek adıyla Giovanni Natale Francesco Buscema, 11 Aralık 1927'de Brooklyn, New York'da doğmuştur. Manhattan'daki Güzel Sanatlar Kolejine devam ederken tanıştığı çizgiroman kahramanlarından ömrünün sonuna dek ayrılmamıştır.


John_Buscema_1.jpg


John Buscema​

Genç John'u en fazla etkileyen çizgiroman sanatçıları o dönemin altın isimleri olan üçlüydü: Hal Foster, Burne Hogarth ve Alex Raymond. Hem bu çizerlerin yayınlanan çizgiromanlarını hem de yaşadığı çevredeki müzelerde eserleri bulunan Rönesans ressamlarından Michaelangelo, Rubens, Da Vinci ve Raphaello'nun çalışmalarını kendince etüd ediyordu. Nihayet o yıllardaki ismi Timely Comics olan Marvel Comics'de henüz 21 yaşındayken, yani 1948 yılında, dokuzuncu sanata başlamıştır. Ancak ilk çizgiromanını western sinemasının ünlü yıldızı Roy Rogers'ın serüvenlerini 1953'den itibaren Gold Key Comics için çizerek profesyonel çizer olmuştur. Bu yıllarda varolan çizgiroman sektörünün daralmasıyla birlikte 1958'den itibaren reklam sektörüne geçerek Chaite&Triad Stüdyoları'nda sekiz zorlu yıl geçirmiş ve 1966'da kendisini yeniden Marvel Comics'e çağıran Stan Lee'nin davetini kabul ederek buraya dönmüştür.

Bu tarihten sonra Marvel Comics'in en elit çizgiroman başlıklarına ve satışı düşen yayınların toparlanmasına kadar sayısız çizgiromana imza atmıştır. Bu tarihlerde Steve Ditko, Jack Kirby ve John Romita Sr, ile birlikte Marvel Comics'i yeniden yapılandıran kadroda yer almıştır. Bu tarihten itibaren 1966-1967'de Hulk, 1968-1970'de Sub-Mariner, 1969'da Captain Marvel/Kaptan Marvel, 1970'de Thor ve Black Widow, 1972'de Warlock, 1971-1972'de Ka-zar, 1971-1973'de Fantastic Four/Fantastik Dörtlü çizgiromanlarını hazırlamıştır. 1968 tarihinde başlayan ilk Silver Surfer serisinin neredeyse tamamını tek başına gerçekleştirdikten sonra, önce kendisine teklif edilen ancak geri çevirmesiyle Barry Windsor-Smith'in başlattığı, alışılmışın dışında bir Marvel çizgiroman konsepti olan Conan olmak üzere Avengers, Thor gibi başlıklara, görür görmez tanınan o kendine has stildeki çizgisiyle destek vermiştir. Marvel, Buscema'dan daha çok sayfa taslaklarının hazırlanması, karelenmesi aşamasında yararlanıyordu. Zira Buscema, genel öykü akış kurgusunu bir sinema tekniğiyle kompoze ediyor, kare kadrajlarını en uygun ve net biçimde ortaya koyan eskizleri rahatça gerçekleştiriyordu. Bu altyapısal çalışmalarla ortaya çıkan temel ise, daha detaylı kurşun kalem çizimleri ve mürekkeplemeyle başka sanatçılarca tamamlanıp, yayına hazır hale getirilmiştir. Bu pratik ve hızlı temposunun farkında olan editörler John Buscema'yı bu alana biraz da hapsederek onu mümkün olduğunca üretken kılmışlardır.

Sonuçta hayalgücünü çizgiroman sayfalarına aktarmaktan yorulan Buscema 1996'da emekliye ayrılma kararı almıştır. Zira neredeyse tam elli yıldır çizgiroman çiziyordu ve geçen yıllar içinde hakettiği 'büyük usta'lığın tadını ulusal ve uluslararası dokuzuncu sanat fuar ve etkinliklerinde doyasıya çıkarmak istiyordu. Üstelik 1970'lerde kurduğu sanat okulunun neredeyse anayasası olarak kabul edilen How to Draw Comics The Marvel Way/Marvel Tarzı Çizgiroman Yapmak adlı eğitici kitabı yeni versiyonuyla güncellemek gerektiğini düşünmekteydi. Ancak John Buscema, 2001 yılının sonbaharında mide kanseri teşhisiyle ağır bir tedavi sürecine maruz kalmış, geçirdiği ameliyattan sonra da hemen tüm çalışmalarına ara vermek durumunda kalmıştır. Amerikan çizgiroman dergilerinin bu büyük ustası, 10 Ocak 2002 tarihinde geride binlerce sayfa çalışma bırakarak hayranlarının ve kahramanlarının arasından ayrılmıştır.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,617
İzmir
J. Buscema'yı Conan ile tanıdım ve uzun yıllar diğer marvel çizgi romanlarında da beğenerek takip ettim. Büyük ustadan etkilenen sayısız çizer mevcuttur. Kendisini saygı ile anıyorum.
 

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
114
135
Şunu bir kere daha anladım ki, Conan'ı en iyi çizen ressam John Buscema'dır. O kadar gerçekçi çiziyor ki okurken büyük bir zevk alıyorum.
Diğer Conan çizerleri bunun yanında çırak gibi kalıyor. John Buscema'ya en yakın çizer de Ernie Chan'dir.
 
Üst