Lina BUFFOLANTE

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,310
49,916
NeverLand
Lina BUFFOLANTE, (1924- )


İtalya'daki az sayıdaki kadın çizgiroman ressamından biri olan Lina Buffolante, 27 Ekim 1924 tarihinde Vicenza'da doğmuştur. Küçük yaşta ailesinin Milano'ya taşınmasıyla burada yaşamaya başlayan Buffolante, İkinci Dünya Savaşı esnasında Brera Akademisi'ne devam etmiştir.İlk olarak 1941 yılında Edital in Milan adlı yayın kuruluşu için kısa ömürlü ve belli bir karakteri olmayan çizgiroman çalışmaları gerçekleştirmiştir. Bunu takiben İtalyan çizgiromancılığının savaş öncesi en önemli isimlerinden biri olan Profesör Guiseppe Capadonia için asistanlık yapmaya başlamıştır.

1942'den sonra Lina Buffolante, tüm mesaisini Edizioni Alpe için değerlendirmeye başlamış ve Leone Cimpellin ile birlikte Petto de Pollo adlı mizahi karakterin haftalık periyottaki dergisine macera yetiştirmeye girişmiştir. Ancak bu dönemde Buffolante'nin imza attığı en uzun ve akılda kalıcı başlık Piccolo Re olmuştur. Bunu esseGesse ekibiyle birlikte ilk çalışmaları olan Frisco Jim'e (1961'de Kartal dergisinde yayınlanmıştır) katkıları izlemiş; ardından da Colorado Kid, Hello Jim ve Calamity Jane adlı başlıklı çalışmalarıyla kariyerini iyice zenginleştirmiştir. 1948 yılında ise, Casa Editrice Arc. için Tom Bill ve Tom Mix adlı çizgiroman kahramanlarının haftalık dergilere; Edizioni Audace için de bir süper kahraman olan Furio Mascherato'ya resimlemeye başlamıştır. Bu arada aynı yılın yoğun temposuna, Les Miserables/Sefiller gibi önemli edebiyat eserlerini çizgiroman albülerine adapte ederek yeni bir seri başlatan Ventura adlı yayınevine yaptığı çalışmaları da eklemiştir. Hatta bu yoğun çalışma temposunda kendi yarattığı bir kahraman olan Nadia'yı da iki dilde yayın yapan Per Voi/For Tou dergisi için yetiştirmekten de geri kalmamıştır.

Lina Buffolante'nin sıkı çalışma temposu Albo dell'Intrepido'nun dikkatinden kaçmamış ve götürülen teklif üzerine en uzun soluklu çizgiroman çalışmalarını burada Liberty Kid için gerçekleştirmiştir. Ayrıca çizer arkadaşları Toldo ve Albenase ile birlikte L'Intrepido için Fiordistella'yı hazırlamıştır. Buffolante, kariyerinin tam yirmi beş yılını bu yayınevinden çıkan başlıklar ve dergiler için devrede tutmuştur. Bu esnada Fransa'da faaliyet gösteren Editions Aventuras et Voyoges için de Gaston Leroux'nun 'Sarı Odanın Esrarı' romanındaki ünlü dedektif kahramanıyla ilgili Mosqueton, Rouletabille ve Nick Reporter başlıklı bantları çizmiştir. Edizioni Sepim için Almanya'da yayınlanacak Reno Kid'i ve Fransa'da yayınlanmak üzere de Zembla ve Ivan il Veggente gibi bazı çizgiroman kahramanlarının maceralarına çizer Gun Gallon'la da birlikte el atmıştır.

Lina Buffolante, çizgilerini son olarak Andrea Lavezzolo'nun yarattığı II Piccolo Ranger/Kit Taylor'da yazar Decio Ganzio'nun başarılı ve çarpıcı senaryolarıyla birlikte uzun yıllar sergilemiştir.
 
Üst