Kılıçtaki Anka - Bir Conan Öyküsü / Fasıl 1

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
KILIÇTAKİ ANKA



I
""Bil ki ey prens, okyanusların Atlantis’le ışıltılı kentlerini yuttuğu ve Aryas oğullarının yükseldiği yıllar arasında, ışıltılı krallıkların dünyayı yıldızlar altındaki mavi harmaniler gibi kapladığı—Nemedia, Ophir, Brythunia, Hyperborea, kara saçlı kadınları ve örümcek basmış gizemli kuleleriyle Zamora, şövalyeleriyle Zingara, pastoral Shem topraklarına komşu Koth, gölgelerin koruduğu mezarlarıyla Stygia, süvarileri çelik, ipek ve altın giyimli Hyrkania— akla hayale gelmez bir çağ yaşandı. Fakat dünyanın en mağrur krallığı, düşsel batıda hüküm süren Aquilonia idi. Dev hüzünler ve dev coşkularla, saçı kara, gözleri kasvetli, eli kılıçlı hırsız ve yağmacı Cimmerialı Conan bu sıralarda geldi sandaletli ayağını dünyanın elmaslı tahtlarına basmak için.”.

Nemedia Günlükleri​

Bulanık minareler ve ışıltılı kuleler üstünde şafak öncesinin ruhani karanlık ve sessizliği uzanıyordu. Esrarengiz, dolambaçlı yollardan tam bir labirent olan loş sokakta, dört maskeli adam, esmer bir elin sinsice açtığı kapıdan apar topar çıktı. Konuşmadılar; sadece pelerinlerine iyice sarınıp alacakaranlığa ilerlediler; katledilenlerin hayaletleri gibi sessizce karanlıkta kayboldular. Arkalarında, aralık kapıda alaycı bir çehre belirdi; bir çift habis göz, karanlıkta garezle parıldadı.

“Gecenin içine gidin gece yaratıkları,” bir ses alay etti. “Ey aptallar, kaderiniz kör bir köpek gibi peşinizde ve siz bihabersiniz.”

Konuşan kapıyı örttü, sürgüledi, sonra döndü ve elde kandil, koridordan çıktı. Esmer teni Stygialı kökenini ele veren kasvetli bir devdi. Büyük, altın bir kupadan şarap içen uzun boylu, ince yapılı bir adamın ipek bir divana kocaman, tembel bir kedi gibi uzandığı bir iç odaya girdi.

“Pekâlâ, Ascalante,” dedi Stygialı kandili bırakarak, “Kuklaların ininden çıkan sıçanlar gibi sokaklara sıvıştı. Tuhaf maşalarla çalışıyorsun.”

“Maşalar mı?” diye karşılık verdi Ascalante. “Şey, onlar da beni öyle sayıyorlar. Asi Dörtlü beni güney çölünden çağırdığı dört ay önceden beri gündüz bu karanlık evde gizleniyor, geceleyin karanlık geçitler ve zifir koridorlarda kol gezerek düşmanlarımın ortasında yaşıyorum. Bu asi soyluların başaramadığını başardım. Onlar ve yüzümü hiç görmemiş sürüyle başka ajan vasıtasıyla imparatorluğu kargaşa ve huzursuzlukla delik deşik ettim. Gölgelerde çalışarak, güneşte tahtta oturan kralın düşüşüne giden yolu döşedim tez zamanda. Mitra adına, eşkıya olmadan siyasetçiydim ben.”

“Ya kendilerini efendin sayan şu enayiler?”

“Bugünkü işimiz tamamlanana dek onlara hizmet ettiğimi zannetmeye devam etsinler. Onlar kim Ascalante ile zekâ yarıştırmak kim? Bodur Karaban Kontu Volmana, Kara Lejyonun dev komutanı Gromel; şişman Attalus baronu Dion; tavşan beyinli ozan Rinaldo. Ben her birindeki çeliği bir araya kaynatan gücüm; vakti gelince hepsindeki balçığı kullanarak ezeceğim onları. Fakat gelecekte olacak bu; bu gece kral ölüyor.”

“Günler önce kraliyet alaylarının kentten çıktığını gördüm,” dedi Stygialı.

“Kâfir Pictlerin—onları kudurtmak için sınırlardan gizlice geçirdiğim sert içkiye şükür—saldırdığı sınıra sürüyorlar atlarını. Dion’un muazzam zenginliği mümkün kıldı bunu. Volmana da şehirde kalan imparatorluk birliklerinin ayrılmasını ayarladı. Nemedia’daki soylu akrabası vasıtasıyla Aqilonia Başveziri Poitain Kontu Trocero’yu huzuruna davet etmesi için Kral Numa’yı kandırması kolay oldu; elbette onu onurlandırmak için kendi birlikleri ve Kral Conan’ın sağ kolu Prospero’nun yanı sıra, bir kraliyet eskortu tarafından da eşlik edilecek. Geriye kaldı kralın kentteki kişisel muhafızları—bir de Kara Lejyon. Gromel aracılığıyla müsrif bir muhafız subayını ayarttım ve gece yarısı adamlarını kralın kapısından uzaklaştırması için rüşvet verdim.

“Sonra onaltı serdengeçtimle gizli bir tünelden saraya gireceğiz. İş bittikten sonra uyanan insanlar bizi hoş karşılamasa bile Gromel’in Kara Lejyonu şehirle tacı elde tutmaya kâfi gelecektir.”

“Dion tacın kendisine verileceğini mi sanıyor?”

“Evet. Şişko salak kraliyet kanı taşıyor diye hakkı sayıyor bunu. Conan, Aquilonia tacını gaspettikten sonra eski hanedandan gelişleriyle hala övünen kişileri sağ bırakmakla feci bir hata yaptı.

“Volmana kraliyet nezdinde eski rejimdeki mevkisine getirilmek istiyor, böylece fukaralıktan muzdarip mülkünü eski haşmetine kavuşturabilecek. Gromel Kara Ejder Komutanı Pallandites’ten nefret ediyor ve tüm Bossonialı inadıyla ordunun başkomutanlığını istiyor. Aramızda sadece Rinaldo’nun kişisel ihtirası yok. O kuzeyden uygar bir ülkeyi yağmalamaya gelmiş kızıl elli, kaba ayaklı bir barbar görüyor Conan’da. Conan’ın tacı elde etmek için öldürdüğü kralı ülküleştiriyor. Sanatı ara sıra koruduğunu hatırlayıp eski kralın idaresinin kötülüklerini unutuyor, halkın da unutmasına yol açıyor. Şimdiden, Rinaldo’nun aziz payesi verdiği caniyi övdüğü ve Conan’dan ‘Gayya kuyularından gelme kara yürekli vahşi’ olarak bahseden Krala Ağıt şarkısını alenen söylüyorlar. Conan gülüp geçiyor ama insanlar homurdanıyor.”

“O niye Conan’dan nefret ediyor ki?”

“Ozanlar iktidardakilerden hep nefret ederler. Onlar için mükemmellik daima ya hemen ilerideki köşenin ardındadır ya da bir sonrakinin. Geçmiş ve gelecek düşleri içinde bugünden kaçarlar. Rinaldo tutuşmuş bir ülkü meşalesi; ihtilal bir tiranı tahtından indirmek ve halkı kurtarmak için ona göre. Bana gelince—şey, birkaç ay önce kalan ömrüm boyunca kervanlara saldırmak dışında tüm hırslarımı yitirmiştim; artık eski düşler canlanıyor. Conan ölecek, Dion tahta çıkacak. Sonra o da ölecek. Karşıma çıkan herkes—ateş, çelik veya nasıl mayalandığını senin iyi bildiğin o ölümcül şarapla—bir bir ölecek. Aquilonia Kralı Ascalante! Kulağa nasıl geliyor?”

Stygialı geniş omuzlarını silkti.

“Bir zamanlar” dedi gizlemediği bir hayıflanmayla “ benim de yanında seninkileri bayağı ve çocukça bırakan hırslarım vardı. Ne hallere düştüm şimdi! Evvelki emsal ve rakiplerim; Yüzüklü Thoth–amon’un bir dışarlıklı ve haraminin kölesi olduğunu ve baron ve kralların ufak tefek hırslarına hizmet ettiğini görseler şaşıp kalırdı gerçekten!”

“Senin güvenin büyü ve hokkabazlığa dayanıyordu,” diye cevapladı Ascalante kayıtsızca. “Ben zekâmla kılıcıma güvenirim.”

“Zekâ ve kılıçlar Karanlık’ın bilgeliği karşısında saman çöpü gibidir,” diye gürledi Stygialı, kara gözlerinde tehditkâr ışık ve gölgeler titreşerek. “Yüzük’ü kaybetmeseydim pozisyonlarımız tersi olabilirdi.”

“Yine de,” diye karşılık verdi haydut sabırsızca. “Sırtında kamçımın izlerimi taşıyorsun, taşımaya devam etmen de muhtemel.”

“O kadar emin olma!” Stygialının şeytani nefreti gözlerinde kıpkızıl ışıldadı bir an. “Bir gün, nasıl olsa yüzüğü yeniden bulacağım; Set’in yılan dişleri adına, bulduğumda da yanına kalmayacak—”

Öfkelenen Aquilonialı ayağa fırladı ve adamın ağzının ortasına sert bir sille aşk etti. Thoth dudaklarından kan boşanarak gerisingeri sendeledi.

“Sen de fazla küstahlaştın köpek,” diye gürledi kanunsuz. “Ayağını denk al; Hala kara sırrını bilen efendinim ben. Gidip çatıya çık da—cesaret edebilirsen—Ascalante şehirde, krala komplo düzenliyor, diye bağır.”

“Yapamam,” Stygialı dudaklarındaki kanı silerek mırıldandı.

“Hayır, yapamazsın,” Ascalante soğuk soğuk sırıttı. “Eğer sinsiliğin yahut kalleşliğin yüzünden ölürsem, güney çölündeki münzevi bir rahip bunu öğrenerek ellerine emanet ettiğim elyazmasının mührünü kıracak. Okuyunca da Stygia’da bir mesaj fısıldanacak ve geceyarısı güneyden bir rüzgâr usulca gelecek. O zaman nereye gizlersin kelleni Thoth-amon?”

Köle ürperdi ve esmer yüzü küle döndü.

“Kâfi!” Ascalante ses tonunu tümden değiştirdi. “Sana göre bir işim var. Dion’a güvenmiyorum. Bu gece iş bitene dek memleketine gidip orada kalmasını söyledim ona. Şişko salak bugün kralın önünde gerginliğini hiç gizleyemedi. Peşinden sür, eğer yolda yetişemezsen mülküne dek devam et ve biz ona haber yollayana dek onunla kal. Onu gözünden ayırma. Korkudan şaşırmış ve birden bize sırt çevirebilir—hatta panik içinde Conan’a koşup, kendi postunu kurtarabileceği umuduyla tüm entrikayı ele dahi verebilir. Git!”

Köle, gözlerindeki nefreti gizleyerek eğildi ve söyleneni yaptı. Ascalante yeniden şarabına döndü. Mücevherli minarelerin üstünde kan kırmızı bir şafak söküyordu.
.


5 Fasıldan 2.'si en kısa sürede...​
 
Son düzenleme:

BRAN MAK MORN

Çeviri & Balonlama
13 Tem 2011
193
2,218
Kral Kull'un "Bu Baltamla Hükmederim" in Kral Conan versiyonu ve bildiğimiz kadarı ile de Robert Ervin Howard tarafından yazılan ilk Conan macerası "Kılıçtaki Anka-kuşu" nun başlangıcı için çok teşekkür ederim sevgili dostum.
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Sayın Profesör, hangi karakterden öykü paylaşacağıma dair soruma üç kez Conan yazmış. Bir insan üç kez bir şey dilediğinde gerçekleşmesi gerekir. Bu öyküyü değerli yorumlarıyla bana şevk veren, başta Profesör olmak üzere tüm Conanseverler için paylaştım.
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Kusura bakmayın ikinci gün iş yoğunluğum nedeniyle boş geçti... Her gün bir bölüm planlamıştım. Az sonra ikinci bölüm geliyor...
 

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,062
2,792
"Peki, Ascalante," dedi Stygialı kandili bırakırken, "Kuklaların ininden çıkan sıçanlar gibi caddelerde sinsice dolanıyor. Tuhaf maşalarla çalışıyorsun."
"Maşalar mı?" diye cevapladı Ascalante. "Onlar da beni böyle kabul ediyor. Asi Dörtlü beni güney çölünden çağırdığından beri, gündüzün bu karanlık evde gizlenip, geceleyin karanlık geçitler ve zifiri koridorlarda kol gezerek düşmanlarımın tam kalbinde yaşadım. Bu asi soyluların başaramadıklarını başardım. Onlar ve yüzümü hiç görmemiş sürüyle başka casus vasıtasıyla imparatorluğu kışkırtıcılık ve huzursuzlukla arı kovanına çevirdim. Kısa sürede gölgelerde çalışarak, güneşte tahtta oturan kralın çöküşünü ayarladım. Mitra için, haydut olmadan evvel bir politikacıydım ben."
"Ya kendilerini efendin sayan şu kuklalar?"
"Şimdiki işimiz tamamlanana dek onlara hizmet ettiğimi zannetmeye devam edecekler. Onlar kim Ascalante ile zekâ yarıştırmak kim? Bodur Karaban Kontu Volmana, Kara Lejyonun dev komutanı Gromel; şişman Attalus baronu Dion; tavşan beyinli ozan Rinaldo. Ben, her birini bir araya çelik gibi kaynaştıran gücüm. Vakit geldiğinde hepsini ezerim. Fakat bu ileride olacak; bu gece kral ölüyor."
"Evvelki günlerde imparatorluk süvari alaylarının şehirden çıktığını gördüm," dedi Stygialı.
"İmansız Pictlerin saldırdığı sınıra gidiyorlar-onları kudurtmak için sınırlardan gizlice soktuğum sert içkiye şükür. Dion'un muazzam zenginliği mümkün kıldı bunu. Volmana da şehirde kalan imparatorluk birliklerini devreden çıkarmayı ayarladı. Nemedia'daki prens akrabası aracılığıyla Kral Numa'yı, Aqilonia'nın Baş Veziri Poitain Kontu Trocero'yu huzuruna davet etmesi için kandırması kolay oldu; tabii ki kontu onurlandırmak için kendi birlikleri ve Kral Conan'ın sağ kolu Prospero'nun yanı sıra, bir kraliyet eskortu eşlik edecek. Geriye kalıyor, kralın kentteki kişisel muhafızları-bir de Kara Lejyon. Gromel aracılığıyla savurgan bir muhafız subayını ayarttım ve gece yarısı adamlarını kralın kapısından uzaklaştırması için rüşvet verdim.
"Sonra benimkilerden onaltı umutsuz haydutla, gizli bir tünelden saraya gireceğiz. İş bittikten sonra uyanan insanlar bizi hoş karşılamasa bile Gromel'in Kara lejyonu şehir ve tacı elimizde tutmaya yeterli olacaktır."
"Dion, tacı kendisine verileceğini sanıyor değil mi?"
"Evet. Şişko aptal kraliyet kanı taşıyor diye bunda hakkı olduğunu savunuyor. Conan, Aquilonia tacına el koyduktan sonra, eski hanedandan gelişleriyle hala övünenleri sağ bırakmakla feci bir hata yaptı.
"Volmana eski rejimde kraliyet nezdinde sahip olduğu haklarının iadesini istiyor, böylece sefilleşmiş mülkünü eski ihtişamına kavuşturabilecek. Gromel Kara Ejderlerin Komutanı Pallandites'ten nefret ediyor ve tüm Bossonialı inatçılığıyla ordunun başkomutanlığını istiyor. Aramızda sadece Rinaldo'nun kişisel ihtirası yok. O Conan'da uygar bir ülkeyi yağmalamak için kuzeyden gelen kızıl elli, kaba ayaklı bir barbar görüyor. Conan'ın tacı ele geçirmek için öldürdüğü kralı yüceltiyor. Onun sanatı ara sıra koruduğunu hatırlaması yönetiminin kötülüklerini unutturuyor, halka da unutturmasına yol açıyor. Şimdiden, Rinaldo'nun caniyi aziz diye öven, Conan'dan 'derin çukurlardan kara yürekli vahşi' olarak bahseden Krala Ağıt şarkısını uluorta söylüyorlar. Conan gülüp geçiyor ama insanlar diş biliyor."
"Conan'dan niye nefret ediyor ki?"
"Ozanlar daima iktidardan nefret eder. Onlar için mükemmellik daima ya ilerideki köşenin hemen arkasındadır, ya da bir sonrakinin. Geçmiş ve gelecek düşleri içinde bugünden kaçarlar. Rinaldo yanan bir idealizm meşalesidir. Ona göre ihtilal bir tiranı tahtından indirmek ve halkı kurtarmak için. Bana gelince-şey, birkaç ay önce yaşamımın kalanı boyunca kervanlara saldırmak dışında tüm hırslarımı yitirmiştim; artık eski düşler canlanıyor. Conan ölecek, Dion tahta çıkacak. Sonra o da ölecek. Bana muhalif herkes bir bir ölecek-ateş, çelik veya nasıl mayalandığını senin iyi bildiğin o ölümcül şarapla. Aquilonia Kralı Ascalante! Kulağa nasıl geliyor?"
müthiş....! Robert Ervin Howard daha o günlerden bu günü siyasi mücadelelerini okumuş ve kağıda dökmüş -sizin güzel çeviriniz olayı ve mücadelelerin temellerini herkesin farklı sebeplerle iktidara karşı mücadelelerini, bir araya gelemeycek farklılıkların iktidar için nasıl bir araya geldiğini, herkesin kendince haklı gerekçeleri olduğunu,fakat temelde kişisel hırs ve iktidar mücadelelerini yürüttüklerini çok güzel resmetmiş.her satırda günümüz türkiyesini ve iktidar mücadelesini okudum sanki kişiler ve konumlar birazcık değişikti yol yöntem ve araçlarda da benzerlik ve farklılıklar var eh 5-10 bin yıllık tarihi aralıkta bu kadar fark normal.
 
Son düzenleme:

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
773
5,728
Kdz. Ereğli
Bugünlerin olayları bu öyküyü getirdi aklıma... Burada bir çizgi roman öyküsü olarak okuduğunuz öykü aynı zamanda bir coup d'etat-hükümet darbesi öyküsüdür. İstendikten sonra her çağ için bunun gibi bir öykü yazılabilirdi. Elbette bu da güncelde olduğu gibi başarısız bir darbe girişimi... Bu öykünün birinci bölümü ama beş bölüm birden etkileyici bir darbe girişimi halini alıyor.
 
Üst