EL YAZISIYLA BALONLAMA Denemesi

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,143
İstanbul
EL YAZISIYLA BALONLAMA
DENEMESİ

Elle-Balon-1.jpg


Merhabalar Sevgili Diyardaşlarım,

Öğrenmenin sonu yokmuş.
Böyle bir denemeyi yapmakla birçok yeni şey daha öğrendim.

El yazısıyla balonlama yapabilmek için, sadece el yazınınızın görece düzgün olması yetmiyormuş. Bir çok başka 'zorundalık' da varmış...
Örneğin, yazarken gönyeli yazmak zorundasınız; harf aralıklarına (espaslama) ve satır aralıklarına dikkat etmek zorundasınız, yazıyı balonun şekline ve büyüklüğüne göre ayarlamak -kimi zaman da ortalamak- zorundasınız, ilgili metni balonun içine sığdırmak zorundasınız ve en önemli şeylerden birisi de 'yanlış yazmamak' zorundasınız...
İşte, balon yazmaya başlarken bunca 'zorundalık' sizi bekler olunca, ister istemez kasılıyor ve yapmayacağınız varsa bile yanlış yapıyorsunuz.

Elle-Balon-2.jpg


Bu çalışma sırasında yaşadığım en büyük handikaplardan biri de elimin çabuk yorulması oldu.
Eliniz yorulunca, yazınız bozuluyor ve dinlendirmeden devam edemiyorsunuz.
Bilmem, son zamanlarda uzunca bir şeyler yazmayı denediniz mi? Klavye çıkınca mertlik bozulmuş... Artık klavye tuşlarına öylesine alışmışız ki; elyazınızla bir şeyler yazmaya kalkıştınız mı, kısa bir süre sonra el adaleleriniz kasılıyor ve düzgün yazamaz hale geliyorsunuz.
İtiraf etmeliyim ki, kimi balonlarda yazıları ortalamak için veya kötü yazdığım yerleri düzeltmek için yine bilgisayara başvurmak zorunda kaldım (Ancak düzeltmede, yine kendi el yazımla ürettiğim harfleri kopyala-yapıştır yaptım. Yanlış anlaşılmasın. :) )

Böyle bir denemeyi yapma konusunda beni cesaretlendiren çok değerli dostum scanfan'a gönülden teşekkür ederken, "İyi ki varsın photoshop" diyor;
Çocukluk yıllarım(ız)da okuduğum(uz) tüm çizgi romanları el yazılarıyla birer sanat eserine dönüştüren gerçek 'usta'ları saygıyla ve sevgiyle yad ediyorum...​

"Kara Kedi" adlı balonlanmış öykünün
tamamını indirip incelemek için
(12 sayfa - 7 Mb)


Bu öykünün de yer aldığı
BERNIE WRIGHTSON albümünü okumak için
BERNIE WRIGHTSON Albümü
 
Son düzenleme:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,043
20,204
Kamlançu
Daha bu çıta nereye kadar yükseltilebilir diye sormayacağım. Arşa dayandı arşa. Öyle güzel, öyle mükemmel çalışmalarla çıkıyorsunuz ki karşımıza, bazen nutkumuz tutuluyor, bazen hayranlıktan gözlerimiz kamaşıyor. Bizi daha çok şaşırtacağınızı bilerek, teşekkürlerimi sunuyorum üstadım. Sağ olun...
 

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
969
3,351
Kütahya
Öncelikle elle yazılan balonlama işinde çok başarılısınız. Profesyonelce olmuş. Gözüme hiç olumsuz bir yer takılmadı.

Gelelim romana... Bu tür çizgi roman hiç okumamıştım. Balonlama sebebiyle okumuş oldum. Kara Kedi adında bir film izlediğimi hatırlıyorum. Bana o filmi hatırlattı.
Korku türü bende farklı duygular hissettirdi. Alışılmışın dışına çıkmış oldum ...


15027576_1055096004612632_5025149096454631024_n.jpg
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Eline sağlık sevgili dostum, ortaya çıkarmış olduğun bu muhteşem çalışma için; Aynı zamanda sonsuz teşekkürler, naçizane isteğimi gerçekleştirdiğin için. Samimi olarak söyleyeyim, hiçbir bilgisayar yazılımında bu kadar estetik bir iş çıkacağına inanmıyorum. Devamını bekleriz, diyemiyeceğim, çünkü dediğinize göre (ve de benim tahminime göre) bu çok fazla emek gerektiren eziyetli bir iş. Yolun açık olsun.

Not: Bu durum, müziği analog LP plaktan dinlemekle, dijital CD'den dinlemek arasındaki farka benziyor. Müzik konusunda çok hassas bazı insanlar birçok dezavantajına rağmen müziği analog kayıtlardan dinlemeyi tercih ediyorlar. Bunun teknik detaylarını ÇD'da bir ara paylaşmıştım, ama şimdi bulamadım. (Ek not: şimdi buldum)

 
Son düzenleme:

Lobador

Çeviri & Balonlama
21 Tem 2015
1,263
9,896
Öncelikle gerçekten çok çok güzel bir el yazınız var, bunun için tebrik etmek istiyorum.
Daha sonra sürekli yenilik arayan kişiliğinizden dolayı sizi tebrik etmek istiyorum;
Ve son olarak da balonlamasını mükemmel bir şekilde tamamladığınız 12 sayfalık çizgi roman için sizi tebrik ediyorum..

Bu arada naçizane bir öneri olarak el yazısıyla yazdığınız harfleri bir fonta dönüştürmenizi tavsiye ederim. Böylece copy-paste ile kaybedeceğiniz zaman yerine kendi fontunuzu kullanır istediğiniz gibi font-size da verebilirsiniz. Bunun için bildiğim ücretsiz olan siteyi kullanabilirsiniz. linkten de nasıl kullanabileceğinizi okuyabilirsiniz.

Tekrar tebrik ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum.
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Tüm dostlar çok güzel söylemişler. Tek tek hepsine katılıyorum.

Sevgili Gürdal dostum bizi şaşırtmaya devam etmekten vazgeçmiyor

On parmağında on marifet var sanıyorduk, meğerse onun parmak sayısı bizden fazlaymış. Dostum kaligrafi de nereden çıktı:)

Bu fontla çizgi roman okumak daha da zevkli oluyor.

Eline, parmaklarına, hünerlerine sağlık; iyi ki seni tanımışız diye gurur duymaya devam ediyoruz.
 

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,278
16,803
Söylediklerinizde çok hakklısınız. Deneme olsun diye üç satır yazı yazmaya çalıştım, benim de elim kasıldı. Halbuki ilkokul ve ortaokulda sayfalarca yazı yazardık.

El emeğiyle yapılan işler dünyanın her yerinde çok daha özel ve değerlidir. hggurak dostumuza çok teşekkürler.
 
Üst