Hey Dergisi-sayı-48 ( 18 Ekim 1972 )

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
11,988
315,091
1NMz7E.jpg




Saygılarımla.​
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

O zamanlarda Hey dergisinin sürekli olarak popüler şarkıların sözlerini yayımlaması çok iyi bir şeydi, dinlediğimiz şarkıları daha anlamlı kılıyordu. Bu sözlere ulaşacak başka bir mecra yoktu ki zaten. Galiba Hey, bu şarkı sözlerini ayrı bir dergi veya kitapçık halinde de çıkartmıştı, dergi eki miydi yoksa ayrıca mı satılıyordu, tam hatırlamıyorum, ama hatırladığım bu küçük ebatlı şarkı sözü dergilerinin oldukça rağbet gördüğüydü. Dergi için teşekkürler sevgili "murtaza5".

Bu sayıda da Nada'nın o yıl (1972) meşhur olmuş "Una Chitarra E Un'Armonica" adlı şarkısının sözlerine yer verilmiş. İtalyan şarkıcı Nada (soyadı pek telaffuz edilmezdi ama Malanima olduğunu şimdi bakarak öğrendim) şarkıcılığa çok erken yaşta (15) başladığı için aradan yarım asır geçmiş olmasına rağmen hâlâ genç duruyor, albüm filan yapıyor, tıpkı mesleğe genç yaşta atılan diğer şarkıcılar gibi (Nilüfer, Semiha Yankı vb). "Una Chitarra E Un'Armonica" sağda solda, radyolarda filan çok çalınırdı o zaman. Sözleri kanımca hippi kültürünü yansıtıyor, zaten hippiler tam da 70'lerde çok gündemdeydiler.

Hey-una-Chitarra-1972.jpg

Nada - Una Chitarra E Un'Armonica 1972

Sözlerini şöyle çevirmeye çalıştım:
"O da tıpkı benim gibi bir serseri / benim gibi amaçsız biri / O bir gitar ve armonika çalardı / Ben ise şarkı söylerdim, o da eşlik ederdi / Ben şarkı söylerdim, o çalardı varavan blem blem diye/ İlk günlerde sadece ikimiz vardık, ve sonra / On, yirmi, yüz, bin, ve arkamızda duran tüm o insanlar / Ve her ülkede ve her küçük kasabada / Hep birlikte şarkı söylüyorduk varavan blem blem diye / nakarat / Doğdukları yere gelince orada kalanlar oldu / Sonra dünyayı dolaşıp devam edenler oldu / Bir gitar ve armonika çaldılar / Gece ona sıkıca yaslanırdım / Gökyüzündeki yıldızların altında vara varavan blem blem / nakarat / Sonra şafak söktü ve beni uyandırdı / Evimde olduğumu anladım / Hepsi bir rüyaymış, ne kadar da hüzünlü / Tüm dünyam yıkıldı / Ve gözümde bir damla göz yaşı belirdi / Ama evimin önünde bir adamın dolaştığını gördüm / Bir gitar ve armonika çalıyordu / Hayır, rüya görmüyordum, bu oydu / Varavan blem blem'i çalarken beni izleyen adam oydu / nakarat"

 
Son düzenleme:

misterno

Onursal Üye
7 Ara 2009
2,378
17,695
Murtaza üstad teşekkürler paylaşım için.

Sayın Scanfan ın sunumu da S.Cumhur Önal ın programları gibi olmuş neredeyse.Kendisine teşekkür edelim.

Halen radyo programı yapsaydı Sezen Cumhur kesin ''autumn leaves'' i çalardı bu sonbahar mevsimin de.Çikolata renkli şarkıcı Nat k. cole kesin olurdu en başta :)
 
Üst