Gılgameş

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,642
g_lgame_gandor08_D000a.jpg


g_lgame_gandor08_D005.jpg


Ben hiç karargah komutanımızı kırmam, o istedi ben tarayıp paylaşıyorum. Başta ertuğrul (Zeki) abime ve çizgiyi seven dostlarımıza.

177 sayfa.

g_lgame_gandor08_D025.jpg


g_lgame_gandor08_D050.jpg


g_lgame_gandor08_D172.jpg


GLGMS.rar 94.6 MB


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,851
137,151
Vay be..
Allah'tan bir şey dilesem olacakmış.:D
Eline sağlık can kardeşim.
Senin hızına yetişmek zaten mümkün değil.
Kitabı adıma verme inceliğin için iki defa teşekkür ederim.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,648
Gaziantep
Bu destanı doğru dürüst okuyamamıştım. Çizgi romanı bunu kolaylaştıracak. Anımsattığın için teşekkürler, tarama ve paylaşım içinde eline sağlık. İdefix' te sipariş listeme ekledim.
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,047
75,619
hiçbiryerde :)
Teşekkürler fırtına dostum.
"Gılgamış (Gilgameš) Mezopotamya'da yaşayıp hüküm sürdüğüne inanılan efsanevi Uruk kralının adı olup, Eski Çağ Mezopotamya edebiyatının en iyi bilinen eserlerinden Gılgamış Destanı'nın baş kahramanıdır.Üçüncü Ur Hanedanı (yaklaşık MÖ 2100-2000) zamanına ait Sümerce metinlerde Gılgamış birbirinden ayrı birkaç hikayenin kahramanı olarak görülürken Eski Babil dönemi (yaklaşık MÖ 1900-1600) ve sonrasında bu metinler bir araya getirilerek günümüzde daha yaygın olarak bilinen Gılgamış Destanı oluşturulmuştur. Bu destanda Gılgamış’ın anne ve babası tanrıça Ninsun ve bir diğer efsanevi Uruk kralı Lugalbanda’dır. Dolayısıyla Gılgamış yarı tanrıdır ve insanüstü bir güce sahiptir. Güçlü Gılgamış Uruk kenti erkeklerinin de kendisi gibi soluksuz çalışmasını isteyince, kentin kadınları, erkekleri kendilerine vakit ayırabilsin diye tanrıça Aruru'ya ve diğer tanrılara yakarır ve onlar da Gılgamış’a rakip olacak ve onu oyalayacak vahşi ve güçlü Enkidu'yu yaratırlar. Gılgamış Enkidu ile arkadaş olur ve birlikte maceralara atılır, ancak Enkidu bir gün ölür. Enkidu'nun ölümü Gılgamış'ı tam anlamıyla yıkmıştır ve kendinin de yarı insan olması nedeniyle bir gün öleceğini düşünerek ölümsüzlüğü aramaya koyulur. Onu asıl meşhur eden de bu ölümsüzlük arayışıdır ki, Gılgamış denizin dibinden ölümsüzlük otunu çıkarmasının ardından gelen türlü maceralardan sonra gerçek ölümsüzlüğün, adının gelecek kuşaklar tarafından anılması olduğunu anlayacaktır.
Me-Turan’da (Tell Haddad höyüğü) bulunan Sümerce bir tablet Gılgamış’ın ölümünü anlatır. Tanrılar tarafından ölümsüzlük isteği reddedilen Gılgamış öldüğünde, Uruk halkı geçici olarak Fırat nehrinin yatağını değiştirip, ölen krallarını nehir yatağına inşa edilen bir mezara gömerler.[2] 2003 yılında bir arkeloji kazısında bulunan yapının bu mezar olabileceği iddia edilmiştir." Vikipedi.

Anadolu ilk tarihleri konusunda iki müthiş kitabı tavsiye edebilirim:
Samuel Noah Kramer, Tarih Sümer'de Başlar, Kabalcı Yayınevi ve
Tanrıların Vatanı Anadolu, C. W. Ceram, Remzi Kitabevi.








 
Son düzenleme:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,640
İzmir
Fevkalade bir kitap, çok şey öğretiyor.
Bu kitabı okurken Yunan mitolojisini ne kadar bildiğimi fark ettim. Adamlar mitolojilerini kitaplardan, çizgi romanlara, filmlere, dizilere kadar her yerde anlattılar.
Hatta İskandinav Mitini bile biraz birliyor muşum. Nede olsa Thor var Marvel'da, kıyısından köşesinden merak edip bakmıştım.
Mısır Mitolojiside öyle, National Geografic başta olmak üzere belgesellerden aklımda çok şey kalmış.
Hint destanlarını da Martin Amca'dan okumuşluğum var. Ama dibimizdeki Mezopotamya öyküsünü bu kadar ayrıntılı bilmiyordum.
Neden böyle güzel bir öykü kıyıda köşede kalmış anlamadım.
Kitabı çok beğendim (çizgileri için aynı şeyi söyleyemesem de.)
Çizgi roman seven sevmeyen herkesin göz atması gereken bir eser.
Teşekkürler dostum.
 
Üst