Bir Zamanlar Alamanya - Faruk Geç

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608

Alamanya.jpg

182 sayfa Bir öğretmenin aşk yüzünden Alamanyaya amele olarak gitmesi ve akabindeki olayları anlatan bir çizgi roman.



Alternatif Link

 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,087
36,748
İstanbul
Çizgi roman tarihimizin önemli figürlerinden birisi olan sayın Faruk Geç'in bu kitabı için çok teşekkür ediyorum, sevgili gandor08. Bu seriden bu kitabın da yer aldığı dört kitabı kitaplığımda muhafaza ediyorum. Bilmiyorum başka kitabı çıktı mı?

Tüm dostlara bahse konu kitapları edinmelerini tavsiye ediyorum.

Sanatçımızla ilgili forumumuzda bulunanan tanıtım yazısını buraya aktarayım:


Faruk GEÇ, (1931- )


15 Mart 1931 yılında Adapazarı'nda doğan Faruk Geç, 1956'da Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimari Bölümü'nü bitirmeden profesyonel kariyerine başlamış bir çizerdir. Geç, henüz on yedi yaşındayken Türkiye Yayınevi'nin çıkardığı Hafta dergisine kapak çizimleri ve 1001 Roman dergisi için orijinalleri renkli olan Mandrake çizgiromanlarının siyah-beyaz baskıya hazırladığı kopyalamalarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca yine bu yıllarda Bütün Dünya, 20. Asır gibi dergilerle Cemil Cahit Cem'in yönetiminde çıkan bir roman serisinin kapak illüstrasyonlarını çizmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi238b.jpg

Faruk Geç, 1950'lerin sonunda Nebioğlu Yayınları'ndan çıkan Resimlerle Atatürk'ün Hayatı adlı M.Necati Yazar'ın çizdiği çizgiroman çalışmasının kapak illüstrasyonuyla dikkatleri çekmiştir. Geç'in ilk önemli çizgiroman başlığı 1955 yılında Hürriyet Gazetesi sayfalarında yayınlanan Aşk Arzusu olmuştur. Ayrıca yine Hürriyet'deyken ülkemizde gösterime girmeden önce başrolünü Elizabeth Taylor ile Richard Burton'un oynadığı 'Kleopatra' adlı filmin konusunu 1963'de çizgiromana uyarlamış, sonraki yıllarda buna 'Love Story' filmininkini eklemiştir. 1961-1962 yıllarında yaptığı bir Paris seyahatinde tanıştığı Opera Mundi adlı Fransız yayın ajansı yetkilileriyle anlaşarak yurtdışında çalışmaya başlamış ve çeşitli kısa aşk öyküleri çizmiştir. 1962'de Türkiye'ye geri dönmüş üç yıl sonra İtalya'da çalışan çizer arkadaşı Galip Bülkat'ın katkısıyla Alberto Ciolitti ile tanışmış ve onun için çizgiromanlar hazırlamaya başlamıştır. 1965-1966 arası İngiliz Fleetway Publications adına savaş çizgiromanları yapan Giolitti'nin İtalya'daki stüdyosunda ve ardından da Londra bu yayınevinin serilerine katkılarda bulunmayı sürdürmüştür. Sezgin Burak ve kardeşi Ersin Burak ile kuzen olan Geç, 1967 yılında Haldun Simavi'nin önerisiyle 'Gerçek Hayat Hikayeleri' başlıklı 'soap opera' türü çizgiromanları Hürriyet Gazetesi sayfalarında okuyucularla buluşturmaya başlamıştır. Yurt dışında yaşarken dahi çizgiromanlar hazırlamayı sürdürdüğü ve 1981 yılına dek çalıştığı bu gazetenin ardından Güneş Gazetesine transfer olmuş, burada da Ahu Tuğba'nın hayat hikayesinden uyarladığı bir çızgiromanıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.

izgiromanAnsiklopedisi240.jpg


Faruk Geç'den bir Gerçek Yaşam Öyküleri sayfası.

1991'de Günaydın, 1992'de Türkiye ve 1996 yılında da Son Havadis gazetelerinde 'Gerçek Yaşam Öyküleri' üst başlığında çizerinin adıyla klasikleşen çizgiromanlarının bir kısmı yeniden okurla buluşmuştur. 2000 yılına dek Erol Simavi'nin sahipliğindeki Hürriyet'in Avrupa baskılarında ünlü başlığıyla öyküleri basılmış, bu tarihten sonra da Aydın Doğan'a geçen bu departmanda maceralarına devam etmiştir. Gazeteci Umur Talu bir yazısında Faruk Geç ve çalışmalarını, "'Yaşanmış Hayat Hikayeleri' bize aşkı anlatırdı. Kahramanları belki de İtalyan fotoromanlarına özenerek yaratılmışlardı; olsun. Biliyorum ki, sadece romantizmle maçoluk arasında salınan biz çok genç erkekler değil, asıl kızlar bir sonraki gün ne olacağını merakla, heyecanla okurlardı Geç'in çizgi aşk öykülerini. Eminim ki, aşk yaşamamış, ıskalamış, yaşadığını aşk zannetmiş, aşk zannettiğinden kırılmış birçok kadın da Hürriyet'de hemen Geç'in karelerinde alırdı soluğu. Sanıyorum ki, bir solukta okurlar, kendi yaşanmış hayat hikayelerinin arasına, yaşamadıkları hayat hikayelerinden oluşan bir hayal dünyasının renklerini katarlardı. Geç'in yaşanmış hayat hikayeleri hep mutlu mu biterdi, unutmuşum, ancak kendisi gibi nazik, narin, kırılgan duran kahramanların hikayeleriydi. Nazik, narin, belki biraz fazla temiz pak aşklardı." şeklinde tanımlamıştır.

sabaligec-757552.jpg


Faruk Geç'ten Sabahattin Ali Portresi.
 
12 Şub 2010
15,006
543,719
Faruk Geç'in öykülerini ve çizgilerini beğenerek, severek okuyorum. Hürriyette yayınlandığı zamanlarda da mümkün olabildiğince izlerdim.

Ne yazık ki, gazetede yayınlanan tüm maceraları henüz kitaplaştıramadılar. Sebebi belli; tiraj sorunu.

Kitap olarak çıkan dört maceradan başka, gazeteden kesilip ciltlenmiş bir kaç macerası var bende. Ama okumaya müsait oldukları halde, taramaya müsait değiller.

Çok gerçekçi, temiz bir Türkçesi olan Faruk Geç çizgi romanlarında dürüst, mert insanların öyküleri, bazen mutlu sonla, bazen de dramla sonlanıyor. Faruk Geç külliyatının tamamlanmamasını büyük kayıp olarak görüyorum.

Teşekkürler sevgili gandor08 dostum.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,367
141,608
Yorumunuza aynen katılıyorum abi gerçekten yalın bir dille gerçek hikayeler derlemiş üstat, inşallah diğer eserlerinide okumak nasip olur.
 

tappers

Onursal Üye
24 Eyl 2013
637
2,217
çizgi romanda bence bir zirve..
siyah beyazı resmen konuşturuyor faruk geç usta..
çocukluğumuzda sıkı takipçisiydik..
bu albümü bende yoktu..
bu kıymeti yüksek eserin paylaşımındaki emeğe yürekten teşekkürler..
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,004
20,645
Gaziantep
FARUK GEÇ çizimi Karaoğlan kapağı.

sdrkaraoglanyesilejdersuatyalazsayi1344101060.jpg

Faruk Geç'in çizdiği tek Karaoğlan kapağı


Hürriyet Gazetesi'de günlük yayınlanırken arasıra beğeni ile gözatardım.Kitap halinde yayınlanınca hemen 4 kitabını da aldın.Sanırım Faruk GEÇ ekonomik nedenlerle yayının devamını getirememiş.Bende okurları bu kitapları almaya davet ediyorum.


imgplp.jpg
img0001mqm.jpg

img0002xnx.jpg
img0003gsg.jpg


Kitaplar 1.hamur, 130-180 sayfa arası.
 
Son düzenleme:

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,016
Bastiani Kalesi
Zevkle okudum, hayatın içinden, paranın hakim olduğu bir dünyada binlercesi yaşanmış bir hikaye. Geç'in çizgileri de ne kadar temiz ve usta. Bu arada öykünün içinde benim en sevdiğim şiirlerden biri olan Orhan Veli'nin "Açsam rüzgara" şiiri de geçiyor...
******
Bir sahilden çözülüp gitmek
Düşünceler gibi başıboş
Açsam rüzgara yelkenimi
Dolaşsam ben de deniz deniz
Ve bir sabah vakti kimsesiz
Bir limanda bulsam kendimi****

Açsam rüzgara-Orhan Veli
 
Son düzenleme:

yaşlıkurt

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
25 Mar 2011
847
20,201
Germany
Sevgili gandor08
ilk olarak paylaşım için teşekkürlerimi sunuyorum.
Fakat link çalışmıyor, kontrol edersen sevinirim.
 

Atamahmut

Yeni Üye
6 Ara 2014
57
79
Yerli Büyük ustaları yeni kuşaklara aktardığınız için çok teşekkürler. Sitede '' Yerli Ustalar'' diye bir başlık altında hepsi toparlanabilir mi? Bu inanılmaz hazine değerindeki bilgilere genç kuşak rahatça ulaşabilir diye düşünüyorum acizane. Ayrıca henüz kaybetmediğimiz büyük ustalarla sık sık röportajlar şeklinde görüşülüp bizler gibi İstanbul dışında yaşayanlarla buluşturma şansınız var mı? Şimdiden tüm site yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılarımla.
 

yaşlıkurt

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
25 Mar 2011
847
20,201
Germany
Çok teşekkür ederim sevgili gandor08 arkadaşım.
Çok makbule geçti. İndiriyorum simdi.
Tüm site yöneticilerine sevgi ve saygılarımla.
 
Üst