Etçil bir ırktır.
Angus Sığırın Kökeni:İskoçya’dan köken almıştır.1873 yılında tescil edilmiştir. Şu anda ABD’de etçi ırkların % 60’ını Angus ırkı oluşturmaktadır. Halen sayısal olarak birinci sıradaki tescilli etçi ırk yine Angus’ tur.
Angus Sığırın Özellikler:
Karkas kalitesi ve mermerleşme yönünden tercih edilen bir ırktır.
Ticari melezlemeler için de idealdir. Ticari melezlemelerde anne olarak özellikle Angus ineklerinin seçilmesi kolay doğum açısından önem taşır.
Yardımsız doğumda kendini ispatlamıştır.
Yüksek randıman verir.
Genetik olarak boynuzsuz.
Kötü koşullara dayanıklı, kolay uyum sağlayan, erken gelişen bir ırktır.
Bakımı kolaydır. Sert iklimlerden kötü yönde etkilenmez.
Angus ırkı gelişmesi ve diğer özellikleri kadar lezzetli etiyle de ünlüdür
Angus ırkında buzağı doğum ağırlığı 39 kg, erkek danaların 205 günlük canlı ağırlıkları 315 kg, bir yaşına geldiklerinde canlı ağırlıkları 545 kg olmaktadır.
Angus ırkı tipik siyah bir ırktır. Tamamen siyah olması bu ırkın en önemli özelliğidir. Ancak bazı soylarda bulunan resessive (çekinik) kırmızı geni kullanılarak sonraki yıllarda Kırmızı Angus ( Red Angus ) ırkı elde edilmiştir.
Kırmızı Angus’ un doğum ağırlığı, 205 ve 365 günlük ağırlıkları da Angus’a yakındır.