Hayat Mecmuası - 1965 / 34 [19 Ağustos 1965]

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231

Hayat Mecmuası - 1965 / 34
[19 Ağustos 1965]
48 sayfa, CBR
150 Kuruş fiyat etiketi var


hayatmecmuasi196534kapak.jpg
hayatmecmuasi196534kapak1.gif



Sıralı Liste
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Taramalarınızı çok beğendiğimi söylemem gerek. Her şey tam kıvamında. Bu düzey de ancak tarama işinde uzun süre deneyim kazanılarak gelinebilecek bir yer olsa gerek..

Teşekkürler Scanfan...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,231
Taramalarınızı çok beğendiğimi söylemem gerek. Her şey tam kıvamında. Bu düzey de ancak tarama işinde uzun süre deneyim kazanılarak gelinebilecek bir yer olsa gerek..
Teşekkürler Scanfan...
İltifatınıza teşekkür ederim Sayın Abartman. Bu tarama işlerini gerçekten sanat haline getirmiş insanlar var, ancak ben kendimi onlardan biri saymıyorum. İleri tarama teknikleriyle ilgili çok sayıda makale okudum, bazılarını uygulama fırsatı da buldum. Ancak bu tekniklerin çok zaman alıcı olduğunu düşünüyorum. Belki tek bir fotoğraf veya grafik tararken uğraşmaya değebilir ancak yüzlerce sayfa kitap ve dergi tararken daha genel geçer, daha pratik teknikler yeterli olacaktır.

Ben ara sıra tarayıcıların kalibrasyonunlarını yapıyorum. Tararken genelde default ayarları kullanıyorum. Kontrastı çok düşük bazı sayfalarda "histogram" ayarları yapıyorum. Histogram ayarlarında en iyi sonucu deneme yanılmayla elde edebilirsiniz. Kontrast ve ışık ayarlarında minik değişiklikler de en sık yaptığım müdaheleler arasında. Tek tük "deskew" işlemine baş vuruyorum. Renk ayarlarıyla vb pek oynamam. Bütün bunların üstünde tarayıcının kalitesi de büyük önem taşıyor. Dinamik aralığı yüksek fotoğraf tarayıcıları çok yavaş olurlar, çok hızlı tarayan ADF belge tarayıcılarında ise görüntü kalitesi ilki kadar yüksek değildir. Kalite-hız dengesini gözeten bir tarayıcı bulmak da bence biraz şansa kalıyor.

Tarama ipuçları veren diye bir site var, ne zaman göz atsam ayrıntılar beni yıldırıyor ve sonuna kadar okuyamıyorum. "dynamic range" ile ilgili bilgi var. Vakit bulabilirsem forumda tarama ipuçları ile ilgili bir başlık açmak isterim. Forum müdavimlerini tarama işlerine biraz ısındırmak-heveslendirmek isterdim.
 
Son düzenleme:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
1,998
11,871
Daha ne olsun!
Yapılması gereken en önemli işleri uyguladığınızı anlıyorum yazdıklarınızdan. Sağlam bir temel için kalibrasyon, tarama sonrası dengeleme işlemleri yapmanız zaten kalite arayışınızın göstergesi. Malesef her dokümana uygulanıp hep aynı sonucu vermesini sağlayacak bir otomatik işlem olmadığı için, haliyle bir çok durumda kullanıcının manuel müdahalesi gerekiyor. Küçük bir ayrıntı gibi görünse de bu elle müdahale biçimi bir tür tarz sahipliği şeklinde yansıyor çıktıya, ki sizin işlerinizde bunu görmek mümkün.

Ayrıca linklerini verdiğiniz siteler için teşekkür ederim. Tarama işinde her düzeydeki üyelerimiz için yararlı olabilecek bilgiler var. Elbette Türkçe bir anlatım da çok yararlı olacaktır...
 
12 Şub 2010
15,006
543,642
Hayat Mecmuasına yeni bir hayat veren scanfan dostumuza teşekkür ediyorum.

İleri demokrasi nasıldır bu konuda ihtilaf çok, lakin ileri tarama teknikleri konusunda fikir birliği olduğu çok açık:)
 
Üst