Stuck Rubber Baby - Howard CRUSE (grafik roman)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,322

Stuck Rubber Baby
HOWARD CRUSE
İngilizce grafik roman
Paradox Press (DC'ye bağlı), 1995
210 sayfa, 221 MB, CBR


ÇD arşivinin zenginleşmesi adına, başta ödül almış olanlar olmak üzere önemli bütün grafik romanları bir başlık altında toplamaya gayret ediyorum. Bu kez de 72 yaşındaki Amerikalı çizer "Howard Cruse"un 1995 yılında yayımlanan bir grafik romanını sunuyorum: "Stuck Rubber Baby". Amerikanın Güneyinden (Alabamalı) gelen ve dindar bir ailede yetişen Cruse, esas olarak "underground çizgi romancı" diye tanınıyormuş. 1970'li yıllarda alternatif konuları işleyen çizer başta da eşcinsellik konusunu irdeleyen çizgi romanlar çıkartmış. Bu dönemden en bilinen eseri "Barefootz". Bu comics işine uzunca bir ara verdikten sonra 1995'te buradaki grafik romanını yayımlamış. 210 sayfalık bu grafik roman 4-5 senelik bir çalışmanın sonunda ortaya çıkmış. Roman Toland Polk adında bir gencin hikâyesini anlatıyor. 1960'larda Amerikanın Güneyinde (romanda hayali bir kentte) yetişen bu çocuk yeni yetmelikten gençliğe geçerken hem kendi eşcinsel eğilimlerinin, hem de Amerikan toplumundaki ırk ayrımının ve adaletsizliklerin farkına varıyor, "vatandaşlık hakları hareketi"ne katılıyor, korkularını, düşlerini ve önyargılarını büyük bir içtenlikle anlatıyor. Lirik bir anlatımı olan roman bir otobiyografi olmamakla birlikte, Cruse'un kendi yaşamından izler de taşıyormuş. "Stuck Rubber Baby" yazarın en ciddi romanı olarak değerlendirilmiş ve hikâye anlatımındaki başarısından dolayı "en iyi grafik roman" Eisner/Harvey ödülü, İngiltere ve Almanya'da da yine benzer ödüller ve Fransa'da eleştirmenler ödülü kazanmış. Bu grafik roman ÇD'nda bazı romanlarını sunduğumuz "Alison Bechdel"e de ilham kaynağı olmuş. Bu arada ABD'nin bazı tutucu bölgelerinde kitabın kütüphanelerden çıkartılması istenmiş. Kapakta oldukça iddialı bir alıntı var. Tüm zamanların en iyi grafik romanlarından biri olan "Maus" kastedilerek: "Maus, kenara çekil, şimdi adamına çattın işte" (başka deyişle "şimdi senin hakkından gelebilecek olan bir dengine rastladın") yazılmış. Romanın en az "Maus" kadar iyi olduğu ima edilmiş.

Romanın adına gelince: "Stuck Rubber Baby" motomot çevrilirse "sıkışmış, mahsur kalmış, çıkmazda kalmış kauçuk bebek" filan gibi bir anlama geliyor, ama bu adı neden koyduğunu yazarı da tam olarak bilmiyormuş. Romanın kahramanı da tıpkı bir kauçuk bebek gibi ikilemlerinin arasında sıkışıp kalmış olabilirmiş. Howard Cruse romanının ortaya çıkış öyküsünü ve adının nereden geldiğini filan anlatmış.

file




file


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Helal olsun üstadım birde bunları türkçeleştirsek daha doğrusu zamanım olsa ben çevirsem birileri balonlasa ahhh ahh zaman zaman 24 saat yetmiyor bana.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,654
22,314
Adana
Grafik romanların en iyilerini bizlerle paylaşıyorsunuz...
Çok teşekkürler sevgili Scanfan...
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,234
Kamlançu
Güzel bir kitaba benziyor, yalnız linkler ölmüş, yenisini paylaşman mümkün mü acaba?

Linkte bir sorun görünmüyor, tıkladıktan biraz sonra otomatik indirmeye başlıyor. Yeniden denemeniz mümkün mü acaba?

edit: Link sevgili Scanfan tarafından yenilenmiş, ben mesajdaki düzenlenme saatine bakmadan link çalışıyor demişim. Kusura bakmayın.
 
Son düzenleme:
Üst