İlginç ve Yapısal Olarak Mükemmel Bir Pdf Dosyası

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

İlginç ve Yapısal Olarak Mükemmel Bir Pdf Dosyası
109 MB'lık pdf Dosyadan 3 GB jpeg Çıktı (her biri 6975 pixel ve 300 dpi!)
Üstelik Hiç Kalite Kaybı yok
Ben Bir Açıklama Bulamadım

Aşağıdaki "puro reklamı" sayfasını "Playboy" dergisinin Aralık 2015 sayısından jpeg formatında çıkarttım. Resmi içinden çıkarttığım "pdf" formatındaki dosya sadece 109 MB olmasına rağmen, içinden çıkan tek bir sayfa "22 MB". Dergi hacimli, yani tam 132 sayfa. Bu hesapça sayfaların hepsini jpeg olarak açığa çıkartsak yaklaşık "3 GB" yer kaplayacak! Oysa tekrarlıyorum pdf dosya 109 MB'tı. Bir de jpeg dosyalar "6975x9375 pixel" gibi devasa bir boyutta çıkıyor. Photoshop'ta çözünürlüğüne baktım: 300 dpi! İndirip bakarsanız görüntünün de olağanüstü mükemmel bir kalitede olduğunu göreceksiniz. Buradan şu anlam mı çıkıyor? Pdf oluşturma yazılımlarının kullandığı sıkıştırma algoritmaları bu kadar mükemmel olabilir mi? 3 GB'ı 109 MB'a sıkıştırıyor, ama tekrar açınca hiç kalite kaybı olmuyor (Photoshop'un "Smart Object"leri gibi, ya da tıpkı bir vektör görüntü gibi, büyütüp küçültürken aynı kalitede kalıyorlar), görüntü cam gibi, yazılar jilet gibi! Bu mümkün olabilir mi? Anlaşılan mümkün olmuş!. Bu pdf oluşturma yazılımını merak ettim, "belge özellikleri" (info) bölümünde "PDF-XChange Viewer [Version: 2.0 (Build 41.5)" ibaresi var. Hem hayran oldum, hem kıskandım. Acaba bu şekilde pdf oluşturabilmek için ne yapmalı? Bu pdf yazılımı hakkında bilgisi olan var mı? Harika bir şey bu. En yüksek çözünürlükte tara, sonra dosyayı pdf yap, bunu yaparken dosyayı 25-30 kez sıkıştır. Hem az yer kaplasın, hem hiç kalite kaybı olamasın. İstediğin zaman da tekrar jpeg formatına çevir, ilk taradığın kalitede sonuç elde et. İnanılmaz.


(Mega)

Daha büyüğünü doğrudan buraya alamadığım için bir fikir verebilsin diye 1800 dpi'a düşürdüğüm versiyon (o bile mükemmel!)
PURO_PLAYBOY_2015_12_Dec.jpg


Photoshop'un gösterdiği gibi, pixel ve çözünürlük bilgileri ve dosya boyutu
Puro_Photoshop_info.jpg

 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
19,991
83,664
Kasımpaşa
Aslında bizim de arşivlemede bu formatı kullanmamız gerekli..
jpeg kolayımıza geliyor...
Kesinlikle pdf olmalı...
Umarım olur..
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,366
141,642
Bu olayıda çözersek mükemmel olur, umarım programcı arkadaşlardan çözüm gelir. Bazen arkadaşımızın dediği gibi pdf leri parçaladığınızda umulmaz sonuçlar çıkıyor, sanırım yüklemekle alakalı pdf yaparkenki ayarlar veya en önemlisi tarama çözünürlüğü ile alakalı.

Araştırmak lazım bu konuyu. Arşiv her geçen gün doluyor.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,731
25,954
ordu-turkey
Değerli dostlar bence de pdf cbr formatından boyut ve okunma olarak daha iyi yabancı özellikle tekse ait italyanca kitapların çoğu pdf formatında mesele taramada adobe acrobat ayarlarında ben o işten anlamıyorum ama yarın bir araştırayım bu kaliteli pdf nasıl yapılıyor varsa buraya eklerim.
 

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
285
2,100
İstanbul
Turbobitteki linki indirdim. Orda gösterdiğiniz reklamı göremedim.
Yukardaki ps resmindeki dosya isminden sayının 2016 ocak-şubat sayısı olduğunu gördüm, dosyayı bulup indirerek sherlock holmes İstanbul şubesi olarak olayı açıklığa kavuşturmaya karar verdim.
Eşime, olayın tamamen bilimsel amaçlarla ve insanlık adına olduğunu açıkladıktan sonra pdfyi açıp incelemeye geçtim :)

Pdf dosya içinden resmi farklı kaydederek dışarıya en yüksek kalite ile aktardım
Dosyadaki resim bilgileri ise şöyle: 2232*3000 pixel 96 dpi
Resmin orjinal ebadı budur.

Pdfdeki resimleri açmanın ikinci yolu ise pdfyi photoshopta aç diyerek açmaktır.
Aç dediğinizde iki seçenek karşınıza çıkar; "pages" ve "images" (sayfa olarak açmak veya dosya içindeki resimleri açmak)
Pages seçeneği seçerseniz orda doğrudan görünen değer 6975*9375 pixel 300 dpi. Fakat bu değerleri istenen şekilde değiştirebilirsiniz, çünkü pdf vektörel sistemi destekler, dosyada vektörel kısımlar istenilen ebatta kullanılabilir. Ancak bu resmin değil baskıya gönderilen pdf dosyanın değeridir çünkü pdfyi sayfa olarak istedik.
Images seçeneğini seçer isek, bu sefer karşımıza pdf içindeki resimler sıralanır, bu şekilde açınca da resmimiz 2232*3000 pixel 96 dpi olarak açılacaktır.

Peki "pages" olarak açınca neden daha kaliteli görünüyor? Aslında daha kaliteli hale dönüştüğü yok. Resim çok daha büyük pikselde açılınca PS resampling dediğimiz olay ile resmi biraz değiştiriyor. Eh baskıya gönderilmiş kaliteli bir çalışma olduğu için de resim büyümesine rağmen kalite bozulmuyor, ayrıca resim zaten çok kaliteli.

Velhasıl resimler piksel tabanlı olduğu için bu oranda sıkıştırma olmaz, jpg zaten sıkıştırılmış bir formattır.
Resimlerin kalitesine göre sonuçlarda bir takım farklılıklar da olacaktır.
Jpg kaydetmeye devam dostlar.

Son olarak da şu resimleri inceleyebilirsiniz.
Birinci resim; pages seçeneği ile açtığım resim
İkinci resim; images seçeneği ile orjinali açıp (2232*3000 pixel) image size büyüterek 6975*9375 pixel olarak değiştirdiğim resim (başka müdahele yok)
Üçüncü resim; sizin attığınız resim
image-size_zpsh0aftlhd.jpg
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324

İlginiz ve ayrıntılı açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum sevgili "Adem" üstadım. Not etmeyi unutmuşum, aslında ben pdf dosyayı Photoshop'ta açmamıştım. Photoshop'u sadece ilgili dosyanın piksel ve çözünürlük boyutunu gösterebilmek için kullandım. Ben pdf görüntüleyici ve editörü olarak "Foxit PhantomPDF" kullanıyorun (Reader değil, ful olanı). Bu yazılımın "Export to/Images" seçeneğini kullanarak "jpeg" seçeneğini işaretleyip (diğer formatlar da seçilebiliyor) dosyaları jpeg olarak açığa çıkardım ve doğrudan 6975x9375/300 dpi boyutunda çıktılar. Pages diye bir seçeneği yoktu. Yine vurgulamayı unutmuşum, en alttaki "Photoshop info" fotoğrafında da görüleceği gibi resmin boyutları cm olarak 59x79 cm gözüküyor. Buna siz de değinmişsiniz. Benim anladığın kadarıyla yukarıda da yazdığım gibi (bu benim tahminim tabii) kullanılan pdf düzenleme yazılımı görüntülere tıpkı Photoshop'un "smart object"leri gibi muamele yapan bir sıkıştırma algoritması kullanıyor, görüntüler büyütülüp küçültülürken kalite kaybına uğramıyor.

Asıl şunu sormak istiyorum "biz böyle sonuçlar almak için ne yapmalıyız?" Yani tarayıcıdan başlayarak, nasıl bir tarayıcı kullanmışlardır? Hangi çözünürlükte hangi sıkıştırmayla taramış olabilirler? Hangi formatta taramışlardır? (belki başka bir formatta tarayıp sonradan jpeg'e çevirdiler) Pdf oluşturma yazılımları belli. Ama bunu pdf yazıcısı üzerinden mi yaptılar? (Dosyada OCR yapılmamış, ama bunun sonucu etkileyeceğini sanmam, aynı kalitede OCR yapılmış dosyalar da var).

Aslında ÇD'nda bir "pdf" kursu açılsa iyi olur diye düşünüyorum. Diyardaşlar bildiklerini paylaşırlar. Ben de "resimli anlatımlar" bölümüne tarama ile ilgili birkaç konu girerken birkaç defa da yabancı bir siteye link vermiştim. Aslında eski (fazla güncellenmemiş) bir site, ama taramanın ana hatlarını çok iyi ortaya koymuş. Sitenin adı .

Bizi aydınlattığınız için tekrar teşekkür ediyorum.

 
Son düzenleme:

gobalak

Kıdemli Üye
6 Tem 2011
183
271
İstanbul
PDF uzantılı belgelerin kaynağı uzun zaman önce kullanılmaya başlanan post Script olarak adlandırılan yazıcılarda kullanılan bir formattı. Bu formatta belge kaydelip yazıcısı olmayanların çıktı almasını sağlayacak şekilde belgelerini taşınabilir hale getirmeyi sağlıyordu. (yoksa tüm belgeleri ve fontları taşımaları gerekiyordu).Daha sonra adobe firması buna bilgisayarda (özellikle bilgisayar teknolojisi gelişmesi ile birlikte) bu postscript dosyaları görüntüleyecek bir program oluşturuldu. Acrobat Reader.

Yukarıda örneği verilen resimde RGB olarak sunulmuş, basılı dergi için üretilmiş bir resim olsa idi resim CMYK olması gerekirdi. (Renk uyumluluğu için-matbaa RGB içindeki bazı renkleri basamaz)
Bu durumda ya resim pdf belgesine dönüştürülmeden rgb formatına dünüştürülmüş, yada pdf görüntüleme programı tarafından.

PDF belgesi içeriği yazı karakterleri, resimler, vektör çizimler içerebilir. Resim ile diğerini ayırmak kolaydır, yazı karakterleri ve vektör çizimler resmi ne kadar büyütürseniz büyütün görüntü kalitesi değişmez. Ama resimde özellikle keskin kenar bulunan resimlerde kenarlarda flu'luk veya kırıklık olarak karşımıza çıkar. Jpeg görüntüde ise resmi çok büyütürseniz, kenarlarda bozulmalar olması kaçınılmaz, sonuçta olay bir orta yolda buluşmaktır. O yüzden basılı malzemelerde tiff formatı kullanılır.(veya kullanılırdı)

Bu noktada yüksek çözünürlüklü görüntüyü sıkıştırmak tamam, bu görüntüleri görüntüleyecek cihazlara yük olarak geleceğini de dikkate almak gerekir.

PDF formatı üretmek için çoğu yazılım bu belgeyi export edecek veya pdf format olarak kaydedecek menüler ve diyaloglar içerir. Burada alt ayarları incelemek yerinde olur. belgede resim varsa fazla sıkıştıramaz (resimler cmyk ise RGB dönüşümünden 1 katman kadar otomatik olarak dosya boyutundan kazancı olur) ama yazı ve vektör çizim varsa gayet iyi sıkıştırır.

Adobe firmasının patent süresinin dolması ile birlikte Acrobet Reader benzeri yazılımlar piyasaya çıktı.
 

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
285
2,100
İstanbul
Foxit PhantomPDF programı demekki pdfyi içindeki resimleri ayırt etmeksizin "sayfa" olarak işlem yapıyor.
Aslında ortada sıkıştırma yok, resim büyütme işlemi var. Yukarda gösterdiğim resimde de görüleceği üzere 2232*3000 piksel resmi ps içinde 6975*9375 piksel yapmama rağmen resimde bir sıkıntı oluşmadı.
Olayın özeti şu;
2232*3000 piksel olan 150 civarı resim 130mb olarak pdf kaydedilmiş. Resimlerin en büyüğü 1mb civarı. Yani dosya boyutu normal.
PDFden resmi çıkarmak istediğimizde sayfadan resme dönüştürdüğümüzde her sayfa o pdfnin sayfa ebadlarına göre export edilince her sayfa (bakın resim demiyorum) dışarıya 6975*9375 piksel ebadında aktarılınca haliyle her bir sayfa ebadı 20mb gibi rakamlara fırlıyor. Ama burda sıkıştırmanın açılması değil resmin büyütülmesi sözkonusu.
Peki neden büyümeye rağmen neden bozulma olmuyor? Dediğim gibi resimlerin orjinalleri kaliteli.
Dergiye gazeteye baskıya gönderirken bazen resimleri ihtiyaca binaen büyütmek zorunda olduğum çok olmuştur. Bazı resimleri kalitesiz olduğu için %10 bile zor büyütürken bazılarını duruma göre 2 katından fazla büyütüp bastırdığım bile olmuştur. Burda kaliteyi belirleyen 300 dpi olması değildir. Resmin kendisinin görüntü kalitesinin iyi olmasıdır.
Sayın gobalak'ın belirttiği gibi mevzular da var. Elbette pdf dönüşümünde bir takım sıkıştırmalar oluyor. Ama burda konuşulduğu oranlarda değil.
Tüm söylediklerim "resimler" içindir. İşin içine vektörel işler girince işler değişir. Konumuz bu değil.

"biz böyle sonuçlar almak için ne yapmalıyız?"
Bu sorunun cevabı oldukça uzun olur. Ben bir tek şunu söyleyeyim;
Tarama yapılıp dijital ortama aktarılan eserlerin sadece dijital ortamda görünmesini mi istiyoruz yoksa arşiv amaçlı, eğer daha sonra gerekirse basılabilsin diyor muyuz?
Amaca göre tarama yapmak belkide gereksiz dosya büyüklüklerinden bizleri kurtaracaktır.
 
Üst