HTML İle İlgili Bir Sorum Var

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,311

HTML İle İlgili Bir Sorum Var
HTML Bilen Dostların Fikrini Merak Ediyorum

Çizgi Diyarı'nın bazı bölümlerini yedeklerken bazılarımız (mesela ben) web tabanlı HTML'yi de (Hiper Metin İşaretleme Dili) kullanıyordu. Bu konuyu, daha önce forumda yaşadığımız 2 büyük çökme (sonuncusu 2014'te) sonrasında tartışmıştık. Bu tartışmalar sonucunda çökmelere karşı elimizde yedek bulunmasının iyi olacağında mutabık kalmıştık. Tabii ki "dosyaları" (dergi, kitap. cbr, pdf..vs) herkes mutlaka bir "hard disk"te muhafaza ediyordur. Onda sorun yok. Burada yedeklenmesi istenenler ise forumdaki kapak resimleri, girilen açıklayıcı bilgiler, konuya katkıda bulunanların mesajları vs. Bunun için de "İnternet Archive" (Wayback Machine) önerilmişti. Ayrıca Yandex ve Google gibi tarayıcıların kendiliklerinden "önbelleklerine" kaydettikleri yedekler örnek verilmişti. Ama buralardan tek tek sayfaları toparlamak çok eziyetli ve zaman alıcıdır. Her zaman o dosyalar beklediğimiz yerde de olmayabilir! Ben de ilk çökme olduğunda (2013 yılı?) HTML olarak sayfaların bazılarını (özellikle kendi yüklediklerimi) yedeklemeye çalıştığımı anlatmıştım. Nitekin 2. çökmede (2014) bunları kullanarak çoğu sayfayı ilk günkü görüntüleriyle restore etmeyi başarmıştım. Herkesin bildiği gibi "HTML yedekleme"yi tarayıcının (Dosya > sayfayı kaydet > web sayfası tümüyle) sırasını takip ederek kaydediyorum. "web sayfası, sadece HTML" seçeneğini tercih etmiyorum, o seçeneği kullanırsam asıl sayfa çökmüşse görseller görüntülenmiyor. "web sayfası tümüyle" seçeneğiyle ilgili sayfayı yedeklediğimizde ise o sayfanın adını taşıyan bir "doysa" (.htm sonekli) bir de aynı adı taşıyan bir "klasör" (dosyalar klasörü) oluşuyor. Tabii sayfalar arttıkça bu dosya ve klasörlerin sayısı da artıyor.

Benim sorum şu: Acaba bütün bu dosya ve klasörlere (bunlardan yüzlercesi bir yedek klasörünün içinde duruyor) bir "index" dosyası oluşturulabilir mi? Bu index dosyasına tıklayarak adeta bir "offline browsing" (çevrimdışı gezinti) yapar gibi Çizgi Diyarı'nın ilgili konularında gezinmek mümkün olabilir mi? Özellikle "Günler Yürümeye Başladı..." sayfalarını tek bir klasör altında yedekleyip tek bir HTML dosyası halinde sayfalar arasında gezinmeyi isterdim. Bu mümkün olabilir mi? (Yani web tabanlı bir yedekleme dosyası oluşturmak)

Belki de bunun çok basit bir çözümü vardır ama ben bu konuyu pek bilmediğim için sordum. Bir de "offline browser yazılımları" var, bazı sayfaları kaydedip site çökse, ya da siz internete bağlı olmasanız bile siteyi kaydedildiği andaki haliyle sanki internete bağlıymışsınız gibi görebiliyorsunuz. Geçmişte bunlardan kullandım, ama şimdi adlarını bile unutmuşum.


HTML_g_nler.jpg

HTML_g_nler1.jpg

 
Son düzenleme:

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,464
20,854
Şimdi buraya 'bilmiyorum' şeklinde yorum yazsam mı acaba? Amaç birşeyler söylemiş olmak. :))
Gerçekten de yeni yazılım gelişmelerini takip etmiyorum. Ama Offline browsing denen şey var.(Ayrıca Dreamviewer ya da Golive' programlarını kullanabiliyorsanız indek dosyası hazırlayabilirsiniz.=
Fakat forum ortamlarındaki bilgilerin yüklendiği, SQL Database dosyaları vardır, bunlar export edilp evinizde daha önce kurduğunuz sanal webserver'in üstüne importlarsanız, bütün forumu offline evinizde de gezinirsiniz ama sizin o dosyaya erişmeniz mümkün değil. Neyse... benim de kafam karıştı. Evinizde linkleri birleştirmek ve bir index dosyası hazırlamak istiyorsanız, Dreamviewer ve Golive tavsiye ederim. Web tasarımı zevkli iştir.
 
Son düzenleme:

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
285
2,100
İstanbul
Bu kadar emek verilmiş bir forumun yedeğinin olması çok çok lüzumlu.
Ancak olay sadece bir takım yazıların ve resimlerin yedeklenmesi şeklinde olmamalıdır.
Mesajlar üyeler vs hepsi birden yedeklenmelidir.
Tüm dosyalarla beraber, tüm bilgileri tutan database de yedeklenmeli.
Bu yedeğin içeriği offline olarak bakılmak istendiğinde ise html gezinti şeklinde olmaz.
Lokalde kurulacak localhost ile kendi bilgisayarınızda gezinti yapabilirsiniz.
Düzgün bir yedek alındığında herhangibir çökme vs durumunda hemen ertesi gün site kaldığı yerden aynen devam edebilir.
Ayrıca farklı kaydet diyerek html kaydı için verdiğiniz emeğin büyüklüğü de ayrı bir konu. Bunlara hiç gerek yok.
Konu hakkında isterseniz yardımcı olabilirim.
 
Üst