İndirdiğiniz Dosyaları Kontrol Etmeden Arşivlemeyin

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 15 Eylül 2014

İndirdiğiniz Dosyaları Kontrol Etmeden Arşivlemeyin
Bozuk Dosya Sorunu
Sorun Yükleyende Değil! (İndirende!)

Sevgili ÇD üyeleri. Karşılaştığım bir sorunu sizinle paylaşarak sizlerin daha sağlam bir arşiv tutmanıza katkım olabileceğini düşündüm.

Bir kısmını kendi sitemizden indirdiğim bazı "CBR" dosyalarının bozuk olduğunu, daha doğrusu "rar" arşivlerinin içlerindeki birtakım "jpeg" dosyalarının bozulmış olduğunu (corrupt file) tesadüfen öğrendim. Tesadüfen diyorum, bilgisayarı "Avast" antivirüs programı ile taratırken (bilgisayar açılışındaki "boot taraması") 10 virüsün yanı sıra bu güzel program birkaç düzine de bozuk dosya (corrupt file) tespit etti. Bu dosyaların tamamı CBR dosyalarıydı. Demek ki "Avast"ın böyle bir özelliği de varmış, ancak Windows içinden yapılan taramada bu tespitleri yapamadı, çok çok uzun süren açılış taramasında buldu bunları. "Yandex" denen ve kendisini metazori olarak bilgisayara yükleyen ve bir türlü sökülüp atılamıyan ve sürekli rahatsızlık veren bir arama motoru eklentisini kaldırmaya çalışırken bu taramayı yaptım. Bela bir "malware"miş, internette çok kişi de benim gibi muzdaripmiş. Neredeyse PC'ye format atacaktım ama bir şekilde bu kötü amaçlı programdan kurtulmayı başardım, akabinde son bir tarama yaptırırken Avast açılış taramasına (boot taraması) yönlendirdi ve aşağıdaki resimde bir kısmını gördüğünüz hataları buldu ve temizledi. Lüzumsuz olanları resimden çıkardım, bizi ilgilendiren kısımları yani çizgi roman dosyalarını resimde bıraktım.

Görüldüğü gibi "Avast" bozuk CBR dosyaları ile içlerindeki bozuk jpeg dosylarını tespit etmiş. Acaba bunlar son malware atağı ile mi bozuldular dedim, aylar, hatta yıllar önce aldığım yedeklere baktım onlar da bozukmuş, demek ki malware değildi sorun. Bunun üzerine yükleyen üye mi eksik dosya yükledi dedim, bizde mevcut olanlardan linkleri henüz sağlıklı olanları yeniden indirdim, onlar da sağlam, yükleyende de bir kabahat yok. Demek ki ben indirirken bir şeyler olmuş. Sonra hatırladım, bu dosyaları indirirken "kablosuz bağlantım" vardı ve bazı bağlantı sorunları yaşıyordum. Dosyalar düzgün ve eksiksiz indirilmiş gibi gözükmelerine rağmen bazı parçalarının eksik indirildiği anlaşılıyor.

Bu durum daha önce de oldu ama sorun her zaman da benden kaynaklanmıyordu. Özellikle yabancı sitelerde elindeki dosyayı daha önceden eksik indirmiş olan biri, eksik indirdiği dosyayı bu kez kendisi paylaştığında da görülüyordu. Onları birkaç kez kaynağından kontrol ettim, kaynağındaki de bozuktu. ÇD'da ise kontrol ettiklerim sağlamdı.

Sizlerden şuna dikkat etmenizi rica ediyorum:
İndirdiğiniz dosyaları üstünkörü de olsa şöyle bir göz atmadan, sayfalarını son sayfaya kadar çevirmeden arşivinize atmayın. Okumadan arşive atılan dosyalar sonraki bir zamanda okunurken eksik olduğu anlaşılırsa ve kaynağındaki linkler de ölmüşse bir kayıp yaşanacaktır. Okumasanız bile en azından indirdiğiniz dosyanın boyutunu kaynakta belirtilen boyutla karşılaştırın, bozuk CBR'lerde boyut haliyle orijinal olanından daha az gözükecektir. Bir de kendi taradıklarımız mutlaka sağlam olacaktır, ama başka sitelerden alıntıladıklarımızı şöyle bir gözden geçirdikten sonra yüklersek belki daha da iyi olacaktır.


Bozuk_Download_Corrupt.jpg


"CDisplay"de "Arşiv bozulmuş" uyarısı böyle gözüküyor. Ancak hangi sayfanın (veya sayfaların) bozuk olduğunu belirtilmiyor.
Archive_broken.jpg

svnfn_avtr.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,324
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 15 Eylül 2014

Tuzcu, The_DarknesS ve cngz1 şunları yazmışlar:
09_10_2014_17_57_25.jpg

 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,044
20,235
Kamlançu
Archive Broken ifadesine foruma ilk üye olduğum zamanlarda rastlıyordum. Dosyayı yeniden indirince bir sorun kalmadığı için indirirken sorun olduğunu düşünüyordum. Çoktandır bu sorunla karşılaşmıyorum. Avast, Kaspersky, Avira, Avg (Şua an Nod 32) gibi çeşitli anti virüs programları kullandım, kullanmaya da devam ediyorum. Bazı sitelere (solidfiles gibi) bağlanıp indirmeye izin vermedikleri için virüslü dosya indirdiğimi de sanmıyorum. Çünkü ara ara tarama yapıyorum. Giderse geri gelmeyecek dosyalarım var, onlara bir zarar gelmesin diye. Yukarıda yorumlarını gördüğümüz arkadaşlarla aynı fikirdeyim. Zamanında dosya kontrol edilip geri dönüş yapılırsa problemli dosya sayısı yok olmazsa da asgari düzeye düşecektir.
 

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
98
165
denizci
Ben bu konuda tekim muhtemelen :D ömrüm boyunca 10000 adet çizgi roman indireceğimi düşünsem ve her biri için 1 dakika bile harcayacak olsam, hergün 24 saat olduğuna göre, yani dolu dolu hiç uymadan, tam 7 gün, yani 1 hafta kesintisiz uğraşmam gerekir, ya konuyla pek ilgisi yok gibi ama nedense içimden geldi söyledim işte :)
 

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
388
9,653
İstanbul
Ben bu konuda tekim muhtemelen :D ömrüm boyunca 10000 adet çizgi roman indireceğimi düşünsem ve her biri için 1 dakika bile harcayacak olsam, hergün 24 saat olduğuna göre, yani dolu dolu hiç uymadan, tam 7 gün, yani 1 hafta kesintisiz uğraşmam gerekir, ya konuyla pek ilgisi yok gibi ama nedense içimden geldi söyledim işte :)

Sen arada bir uyu dinlen sen yorulduğun an ben kaldığın yerden devam ederim merak etme dostum :D:D:D
 
Üst