Siyah Beyaz Taramalar

homeric

Çeviri & Balonlama
19 Eyl 2009
338
3,202
Kütahya
Sizin de fikrinizi almak istedim.( Tarama yapmadığım için bu konuyu tam olarak bilmediğimi söyleyeyim) Daha önceki taramalar sanırım gri tonlamalı yapılıyordu. Yeni taramalar ise siyah beyaz ve oldukça parlak yapılıyor.Son taramalarda bence çizgilerin özelliği kayboluyor. Eski taramalar benim daha çok hoşuma gidiyor. Dampyr serisini okurken bu dikkatimi çekti.
Benim gibi düşünen var mı? Ya da bu konuda sizin düşünceleriniz nelerdir?
 

Raven

Yönetici
7 May 2009
1,443
12,546
Dünyada genel olarak taramalar siyah beyaz ve parlak olarak yapılmakta, bunun sebebi ise en kaliteli görüntüyü yakalamak.. Mesela bizim yıllarca okuduğumuz Zagorlar, Teksler orjinal yayınlarında tıpkı şimdi taradığımız gibi siyah beyaz ve parlak olarak yayınlandı ama ülkemizde kağıt masrafından tasarruf etmek için saman kağıda basıldı. Nostaljik gri ve sarı tonlu taramaların sebebi de bu aslında. İşin doğrusu nostalji ve kitabın orjinalliği için sizin dediğiniz gibi gri tonda taramalar çok keyifli oluyor, rahat okumak ve arşivlemek içinse siyah beyaz taramalar göze daha hoş görünüyor. Yeter ki kitaplar taransın, okumayanlara ulaşsın, gri ya da siyah beyaz fark etmez bence.. Çizgi roman olsun da ne renk ne şekil olursa olsun, bize yaşattığı duygular değişmeyecektir diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
302,130
Öncelikle Forumda tarama ve düzenleme kalitesinin daha önceki yıllara göre oldukça geliştiği ve güzelleştiği kanısındayım.
Eski taramaların bazılarının çok kirli olduğu düşüncesindeyim. Bunların içinde üyeliğimin ilk yıllarında benim taradıklarımın sayısı da maalesef az değil.
Yeni paylaşımlardan bazılarının parlaklıklarının ise biraz fazla olduğu konusuna katılıyorum.
Bununla birlikte bu işin uzmanı olan arkadaşların fikirleri benim için de çok önemli.

Şu anda hala gri tonlamalı tarama yapıyor,
parlaklık, koyuluk ve orta ton ayarlamasını deneye deneye bulduğum oranlara göre gerçekleştiriyor,
sayfa temizliğini fazla parlatma ile değil, sayfa sayfa temizleyerek gerçekleştiriyor,
sonra da sayfaların fazla parlak olmaması için tekrar biraz koyulaştırıyorum.
Saygılarımla...

bayrakzaf.gif
 
Son düzenleme:

homeric

Çeviri & Balonlama
19 Eyl 2009
338
3,202
Kütahya
Her şeyden burada tarama yapan tüm dostlara gönülden teşekkürler. Hayatımda okuyamayacağım kitapları onların sayesinde okuma fırsatı buldum. Herhalde söylemek istediklerimi tam olarak anlatan sarkomer üstadımız olmuş.Fikirleriniz için teşekkürler.
 
Üst