Kalite Kontrol Listesi 2 (Teksas)

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,088
Kastamonu
Arkadaşlar merhaba.

Teksas Kontrol Listesi'ni de tamamladım. Geriye Tommiks ve Tom Braks kaldı.

Listeyi hazırlarken aklıma gelen bazı şeyleri not aldım. Onları paylaşayım:

Tarama yapan arkadaşlara not: Lütfen daha önce Kaptan Swing kontrol listesine ve buraya yazdığım üst yazıları okumadan, taramanızın “idare eder” diye işaretlenmiş olmasına içerlemeyin. “idare eder” damgasının anlamı tam olarak şudur:

“Bu taramanın yeniden yapılmasına gerek yok. Sıkıştırılmış dosya açılıp, içindeki resimler beyazlatılarak, eğrilikleri düzeltilerek gayet iyi hale getirilebilir.”

Bu amaçla, gayet kaliteli bazı taramaları bile “idare eder” diye işaretledim.

İyice incelemezseniz “iyi değil” diye işaretlenmiş bazı fasiküllerin, “idare eder” diye işaretlenenlerden çok da farklı olmadığını düşünebilirsiniz. Beni çalışma sırasında en çok yoran, ikisi arasındaki farkı belirleme zorunluluğuydu. “İyi değil” diye damgaladıklarımın sıkıştırılmış dosyalarını açıp resim büyüklüklerini kontrol ettim. Eğer resimler küçükse damgayı vurdum. Çünkü, onları yeniden düzenlemeyle okunur hale getirmenin mümkün olmadığını biliyorum.

“Kötü” diye işaretlenenlere kimsenin bir itirazı olacağını sanmıyorum. Çünkü dosyayı açar açmaz kalitelerini (!) gösteriyorlar zaten.

Galiba Kaptan Swing kontrol listesine de yazmıştım; bazı arkadaşlar (belki de zorunlu olarak) düzenleme yaparken resimli alanların kenarlarındaki boşlukları yok ediyor. Herkes ne düşünür bimiyorum ama bu şekilde düzenlenmiş çizgi romanlar bana çok sevimsiz, hatta çirkin geliyor. Bu yüzden, kenar boşlukları yok edilmiş ya da iyice küçültülmüş olanları, belki birileri düzeltir diye yanına “Kenar çizgileri” diye not ekleyerek belirttim.

Son olarak, bu listelerin ne işe yarayabileceği konusunda bir, iki şey söylemek istiyorum:

* Eğer bir çalışma yapılacaksa, bu çalışmanın içinde yer alan arkadaşlar, listelerdeki “idare eder” damgalı olanları, beyazlatma, döndürme, kontrast artırma/azaltma gibi yöntemlerle “iyi” seviyesine çıkarma işine hemen başlayabilirler.
* Aynı şekilde “Çift sayfa” diye işaretlenenler, tek sayfa halinde düzenlenebilir.
* Tarama yapan arkadaşlar, listeyi inceleyerek tarama önceliklerini belirleyebilirler.

Saygılarımla.

Listeyi şu bağlantıdan indirebilirsiniz:


 
Son düzenleme:

okan1964

Onursal Üye
27 Ağu 2012
689
933
Sevgili hadon, Ben kesinlikle bu listelerin çok ama çok önemli olduğunu düşünenlerdenim. Sabırla Tommiks ve Tom Braks'ın da üstesinden geleceğine eminim.
Kolaylıklar dilerim,,
 
Son düzenleme:
Üst