Dc - New 52 (şahsi yorumum)

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
971
İzmir
New 52`nin adının bile merak edildiği düşünülürse içeriğini de merak edenler vardır elbet. Kendiimce soru-cevap olarak yorumda bulunayım, başlayacak olanların kafasında birşeyler oluşsun...

justiceleaguetumblerfull_02.jpg


S : Nedir New52?
C : Bir sürü olan biten oluyor, artık işler ve hikayeler o kadar karışık ve tarif edilmez hale geliyor ki yayıncı firmalar bazen olayları soğutacak ve sıfırlayacak şeylere ihtiyaç duyuyorlar. Marvel için House of M böyle idi, DC için de bu... Bütün seriler iptal edilip hepsinin erine 52 adet yeni seri ile baştan başladılar.

S : Öyle ise House of M sonrasına mı benziyor?
C : Esasında öyle değil, daha çok Ultimate serilerindeki gibi "Superman ya bu günlerde ortaya çıksaydı nasıl biri olurdu" türünde sorulara cevap arıyor. Yada Justice League ilk defa bu karakterle nasıl birleşecek diye soruyor.

S : Peki nasıl bu iş oldu?
C : Temelde Flash`ı ve zamanın tekilliğini konu alan Flashpoint serisinden sonra her şey yeni bir gerçekliğe oturdu.

S : Oturdu derken?
C : Oturmadı da lafın gelişi...

S : Niye, beğenmedin mi hacı?
C : ...beğenmedim...

S : Ön yargılı mısın nesin aslanım, hep eskiler okunmaz yeni şeylere fırsat versene biraz?
C : Lan ne alakası var adamı ayar etme! İlk çıktığında gayet hevesle takip ediyordum, sonradan kendimi zorlasam da beğenmediğime karar verdim.

S : Niye ki?
C : Yeni yorumlamalar getirmeleri iyidir, buna katılıyorum. Ancak DC`nin kahramanları bilindiği gibi daha mitolojik ve daha kahramandırlar. Sorunlarını aşmış ve kahraman olmuşlardır. Günlük insanların sorunlarını pek yaşamazlar, bu zaten çoğu hayranına göre DC`nin çekiciliğidir.

S : Yani kahramanlar daha insani oldular diye mi beğenmedin?
C : Esasında tam olarak o yüzden değil... Bu kahramanların net tanımlamaları vardır, onları değiştirdiğinizde artık "O" olmaktan çıkar başka birşey olurlar. Marvel`dan örnek verelim, espri yapmayan yada maddi sorunlar yaşamayan bir Spider-man yada ahlaki kurallara bağlı olmayan bir Captain America düşünün...

S : Düşündüm, eee buradaki olayla bağı nedir?
C : Superman, topluma karşı tepkili ve aşırı şiddet kullanmaktan çekinmeyen bir genco haline gelmiş. Ancak Superman`in esas çekiciliği kurşunların göğsünden sekmesi yada uçması değildi ki! O kadar güce rağmen içinde iyiyi bozunmadan barındırmasıydı..

S : Bu mu yani, Superman atarlı oldu diye mi sevmedin?
C : Daha çok örnek var. Batman, daha Justice League 5. sayısında gereksiz yere kanka olmak için maskesini çıkartıp oldukça güvenilmez bir karaktere benzeyen Green Lantern`a kimliğini açıklıyor! Destur de daha yeni tanışmışsınız, ne oldu maskeyi çıkarınca ne geçti eline... Batman`in gizli kimliği ve insanlara olan güvensizliği Batman`i oluşturan temel değerlerdir. O`nu değiştirince ortaya aynı isimde ve görünüşte ancak farklı bir karakter çıkarırsınız.

S : Başka?
C : Wonder-woman Superman`den bile atarlı JLA serisinde. Ayrıca kendi serisinin çizimleri ve hikayesi rezalet, bildiğin rezalet. Diğer serilerin çizimleri de aşırı renkli, bütün hikayeler aynı türde çizim ve renklendirmeyi kaldırmazlar. Batwoman`ın çizimleri neyse de hikayesi ve lezbiyen karakterlerinin çelişkileri de beni bırakın New52 yada DC`yi genel olarak çizgi romandan soğutma noktasına getirdi. Sonra o vampire furyasına gaza gelip çıkarttıkları I,Vampire serisi... Dünya kadar vampir mitosu dolu ortalık, ne gereği var. Tamam satış stratejisi vs... de vasat yani.

S : Hiç mi güzel bir şey yok?
C : Aquaman ve Hawkman güzel başladılar ama aynı sürükleyicilik sonradan kayboldu. Bir de serilerin genelinde ana hikayelerden bağımsız çok fazla konuşma balonu var. DC`nin efsaneleri Justice, Kingdom Come, Superman all seasons, Batman RIP vs... hepsinde çok balon vardır ama bunlar ana hikaye ile alakalı şeylerdir. Günlük sohbetleri değil... Ayrıca Superman ve Batman kendi hikayelerinden başka Action Comics ve Detective Comics olarak ayrıca yine yayınlanıyor. Bir de JLA var, hangisi hangi sırada kronolojik olarak hiç bir bilgi yok. Hangi Superman`i baz alacağız belli değil.

S : Tavsiye etmiyorsun yani?
C : Tavsiye ediyorum, herkes bir göz atsın ve beğenecek noktalar bulursa haber versinler ama ben pek bulamadım...

S : Notun kaç?
C : 10 üzerinde 4 kankam! O da DC diye...

S : Yuh..!
C : Yörü git len!
 

Sargon

Çeviri & Balonlama
30 May 2012
82
460
Valla katılmamak elde değil. Ben oldum olası sevemedim DC'yi. Önyargıyla da yaklaşmadım hatta sevmeye zorladım ama olmadı. Olmayınca olmuyor işte.

"Sorunlarını aşmış ve kahraman olmuşlardır. Günlük insanların sorunlarını pek yaşamazlar, bu zaten çoğu hayranına göre DC`nin çekiciliğidir." demişsiniz. Belki de benim sorunum budur. Bu bana itici geliyor.

New 52'ye işte bu yüzden büyük bir ilgi ve hevesle sarıldım. Ama yine olmadı. Sanırım kimyalarımız uyuşmuyor.
 

harp55

Çeviri & Balonlama
27 Eki 2009
1,841
6,236
Son yıllarda (11 eylül sonrası ) amerikan cizgi roman alemini zaten dibe vurduğunu düşünüyordum. (özellikle büyük yayıncı olam marvel ve DC nin) Grifleşmeye çalışırken dibe vurup debelenip duruyorlar neredeyse takip etmek imkansız oldu. birde amerikadaki gündelik yaşamdan çok şeyi taşıyorlar. o nedenle haz etmiyorum. (Birde kapak çizimi süper içeride çizim berbat çıkması gibi bir durum varki sormayın)
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,292
4,469
Sevgili kardeşim ben henüz bu tür kitapları okuyamadım ama senin soru-cevaplarını zevkle okudum.Tüm soru-cevapların için sonsuz teşekkürler,keşke böyle bir seri olsa....
 

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
528
1,397
Korkuttun beni :D , daha hala eski komplike olayları tamamlamaya çalışıp new 52'ye adım atmamıştım gerçi şu bir gerçek devamlı çıkan serilerde her sayı güzel olmaz ancak birkaç hikaye dizisi güzel olur ben yine limited seriler ve oneshotlardan medet umarım.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,538
28,616
İzmir
Değerli dostumunun yazdıklarına aynen katılıyorum.
Altına imzamı da atarım. Yeni 52 kötü gidiyor.
Umarım Marvel'ın eylülde yapacağı değişiklikler Yeni 52 gibi olmaz.
Avangers v.s. X-Men'den sonra kapıştıracakları kimse kalmadı. Bazı serilerde yeniliğe gidecekler. Ama nasıl gidecekler? Bekleyip göreceğiz.
 
12 Şub 2010
15,006
543,715
Canım sıkıldı dostlar
Beğendiğiniz tarzın sizi hayal kırıklığına uğratması hiç hoş değil
Düşünüyorum da, Teks'i sil baştan yapsalar ve hoşuma gitmese benim de canım sıkılırdı
Fransızların essegesse'den sonra yazıp çizdikleri Teksas gibi bir şey olsa gerek bu
Hiç sevmedim ve bir iki sayı sonra almadım, kütüphaneme sokmam bile
Acınıza iştirak etmekten başka şey gelmiyor elimden
shevarash'ın harika yorumu olmasaydı anlamayacaktım bile
 

Tombrax

Aktif Üye
3 Ağu 2010
397
349
İzmit/Gölcük
Canım sıkıldı dostlar
Beğendiğiniz tarzın sizi hayal kırıklığına uğratması hiç hoş değil
Düşünüyorum da, Teks'i sil baştan yapsalar ve hoşuma gitmese benim de canım sıkılırdı
Fransızların essegesse'den sonra yazıp çizdikleri Teksas gibi bir şey olsa gerek bu
Hiç sevmedim ve bir iki sayı sonra almadım, kütüphaneme sokmam bile
Acınıza iştirak etmekten başka şey gelmiyor elimden
shevarash'ın harika yorumu olmasaydı anlamayacaktım bile

aynen katılıyorum dediklerinize essegesse'den sonra Fransızların Teksas'ı aşırı kötü geldi bana da. hiçbir seriye böyle birşey olsun istemem. illa yeni seriye başlanacak değişiklikler yapılacaksa geçmişe falan gidilsen uzaya gidilsin tabi uygun kahramanlarda her kahramanda olmaz bunlar.gidip Teksas Tommiks uzaya falan çıkarılmaz ama Superman falan çıkabilir ne biliyim adam zaten başka gezegenden gelmiş. tabi bunlar benim şahsi görüşümdür.saygı ve sevgilerimle.
 

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,377
3,555
Midgard
Aslında bu DC'nin Marvel'ın en yapamadığı şey yeni ve popüler kahramanlar çıkarmak. Yani eski bir Fumettici olarak (artık Comics'ler daha çok ilgimi çekiyor ne yalan söyleyim) Comics'lerde bazı eksikler görüyorum. Yahu bi karakteri öldürüyosun niye geri diriltiyon o olmayınca olmuyo mu? Mesela Marvel'ın Ultimate'de Spiderman'i öldürmesine hiç karşı çıkmıyorum bence bu her kahraman için yapılmalı. Süpermen ölse (ki ölemiyor o ayrı konu :D) yerine Superboy geçip onun gibi olmaya çalışsa filan fena mı olur? Yahut Batman ölse Robin onun intikamı alsa. Hep satılamıycak korkusuyla her sayı tirajlarını kaybediyorlar. Koy güzel bi hikaye ister Aquaman olsun ister Mr. Marvel olsun okuyalım yani ama yok. İlla aynı şeyleri vericekler okuyana.
 

enygma

Çeviri & Balonlama
6 Haz 2011
294
2,644
New 52 bazı konularda hayal kırıklığına uğratsa da kesinlikle kötü olduğuna katılmıyorum. Evet bazı yazar tercihleri yüzünden harcanmış seriler var. Mesela Tony Daniel yüzünden Detective Comics'in 12 sayıdır saçma sapan ilerlemesi olsun Superman dergisinin (bakınız Action Comics demiyorum) yine yazarı yüzünden kötü bir dergi olması beklenen şeylerdi bir bakıma. Hani içlerinde kötü şeyler olacaktı. Fakat diğer dergilere bakmadan eleştirmek biraz insafsızlık olur.

Sweet Tooth serisinin (bu arada okunmasını da tavsiye ederim) yazarı Jeff Lemire, yeni düzende Animal Man dergisini yazıyor ki bana kalırsa derginin Grant Morrison döneminden çok daha iyi işler çıkarıyor. Bunun yanında Scott Snyder'in yazdığı Swamp Thing olsun her ne kadar son sayılarını beğenmesem de Batman olsun güzel dergiler ve verdiğiniz parayı hak ediyorlar.

Geoff Johns'un yazmış olduğu serilerin de hakkını verelim. Evet, Justice League dergisinde yanlış tercihler ve kurgular yaptı ama bu git gide düzelecektir. Aquaman olsun Green Lantern olsun bu dergilerin hakkını yemeyin. 1-2 sayı içinde dinamiği yavaşladı diye "aquaman bozdu" demek doğru değildir. Bu tarz hikaye anlatımını Geoff Johns, Green Lantern dergisinin 4. vol.'ünde de yapmıştı. ama nihayetinde nasıl işler çıktığını görmüş olduk.

Action Comics için de "atarlı Superman'in hikayeleri" demek için 2. sayıda okumayı bırakmak gerekiyor sanırım. zira Action Comics eski düzenden daha işlevli bir dergi haline geldi. Superman'in ilk yıllarını, kahramanlığa adımını attığı seneleri anlatmakta. Superman dergisi de artık tam bir kahraman olduğu dönemin hikayeleri. Hangisinin baz alınacağını bilmek pek de zor olmasa gerek :)

Demon Knights, Birds of Prey, Batman and Robin gibi dergilere kötü demek bilemiyorum ama önyargı kokuyor. Bunun yanında Wonder Woman görüşlerinize de katılamayacağım. Hiketeia hikayesinden beri adam akıllı bir WW okuyamamış olan benim için oldukça güzel gitmekte. Mitolojik bir karakterin hikayesini mitoloji kullanmadan anlatan yazarların aksine Azarello karakteri harika bir biçimde mitolojinin merkezine yerleştirmiş. Bunun nesi kötü olabilir ki?

Hani birkaç sayıyı okuyarak kötü damgasını yapıştırmamalı. Zaten 52 dergi içinde mutlaka kötü olanlar olacaktı ama bunu tüm dergilere yıkmak yanlış. New 52 hareketi hem okur için hem DC için yerinde bir hamleydi. Birçok karakteri modern orijinlerle okumak başkasını bilmiyorum ama benim için oldukça güzeldi. Mantıksal olarak açıklanan hikayeler gözümde daha çok önemi hak etmekte. Bu yüzdendir ki Marvel'ın da Ultimate evrenini severdim.

Bir yanda Avengers vs. X-men gibi okuduğum en olmamış Marvel hikayesi varken, yeniden yorumlanmış DC karakterleri bana çok daha makul gelmekte.
 

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
971
İzmir
enygma, yorumlarında doğrusun. Yazar-çizerler özelinden bilerek girmedim, fazla isim olunca kişileri tanımayanların kafası bulanabilir diye :)

Ama bana göre, bir iki ufak sıkıntı olsa sorun değil. Lakin, neresinden tutsam elimde kaldı. Bu kadar erken not vermek doğru değil diyorsun ama o kadar da erken değil. Toplamdaaaaa ıııım.... 70-80 tane New52 sayısı okudum.

Hoşuma giden? 5-6 var yada yok. Bu kadar çok sayının içinde bu oran epey az oluyor. Herhangi bir çok sevmediğimiz ongoing seriyi okusak (benim için Hulk gibi örneğin) onların içinden bile 15-20 tane beğenilen sayı çıkardı :) İlk mesajda saymadığım ve hiç beğenmediğim sürüyle şey var daha, yazması bile zor geldi açıkçası o kadar negatif yorumu. Zaten herhangi bir konuda negatif yorum yapmaktan da hoşlanmam, o kadarı bana yetti.

Velhasıl, şahsi yorumumdur herkes kendi okusun beğendiği şeyleri bizimle paylaşsın dedim. Demon Knights hiç okumadım, bahsetmedim ama Birds of Prey`de sevmedim. Belki Demon Kinghts`ta sevilecek birşeyler vardır teşekkür ederim bilgiler için... :)

(Superman`lerde aradaki farkı zar zor anladım, şaka değil. :) Sen öyle söyleyince arada yıl farkı olduğuna emin oldum yoksa tipleri yada konuşmalarından yaş farkını çok idrak edememiştim ama şüpheleniyordum, belki de sorun benim idrakımdadır olabilir)
 
Son düzenleme:

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
971
İzmir
Eski açtığım başlığı buldum da... Bu süre içinde notum pek az değişti yine de bunda en büyük pay Earth 2 serisine ait. 15. sayıdan sonra biraz çuvallasa da ilk sayıları epey ilgi çekiciydi.

10 üzerinden 4 demiştim, 6`ya yükseltiyorum. Yine de halen benim için "olmuş" diyeceğim oranda iyi değil. :)
 
Üst