E-kitapların Boyut Farkı?

serdarve

Yeni Üye
4 Eyl 2011
1
0
gerek bu forumda gerekse başka sitelerde ekitapların boyutu değişiyor.bir kitabın boyutu 2 veya 3 mb iken veya daha düşük mb iken bir başka kitabın boyutu 50 - 60 ve ya daha yüksek boyutta olabiliyor.

indirdiğimiz zaman boyutu yüksek olan kitapların fotokopi gibi aynen orjinal gibi duruyorken , boyutu küçük olan kitapların ise sanki word'te pdf geçirilmiş gibi duruyor ve iki kelime arasında uzaklıkların karışık, sayfa düzenin olmadığını görüyorum.

sonuç olarak bir çok e kitap boyutu küçük seviyede.sorum şu olacak boyutu küçük olan ekitapların güvenirliliğini nasıl anlıyabilirim.içerisinde ekleme - çıkarma yapılıp yapılmadığını nasıl anlıyabilirim.indirmek istediğim bir çok kitabın boyutu küçük olduğundan aklıma takıldı.sormak istedim.
 

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,370
Boyutu büyük kitaplar ya resim olarak taranıyor yada fotograf makinası, cep telefonu kamerası ile resim olarak çekilip .pdf veya .cbr dosyası yapılıp paylaşılıyor.
Bu durumda, resim dosyalarının boyutu büyük olduğu için, ister istemez kitap boyutuda çok büyüyor.
Boyutu küçük kitaplar ise OCR denen tarama yöntemiyle ilk önce word'e atılıyor. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra .pdf dosyasına dönüştürülüyor. Böylece 1000 sayfalık kitap bile en fazla 5 6 mb oluyor.
Kitapların boyutu ister küçük olsun ister büyük, güvenirliliği sadece tarayandan geçiyor. Bunu anlamanın bir yolu yok maalesef.
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
506
2,547
Sayın Ozaki

Dijital dosyaların optimize edilmesi (minimum kalite kaybı ile maksimum oranda dosya boyutu kuçultme) konusuyla çok ilgileniyorum

Bir diger başlıkta da Dijital Çizgi Romanlar dan bahsediliyordu. Eger onların dijital ortamda satışı filan olsaydı dosya boyutları herhalde daha kuçuk olurdu.

Bir de siz çizgi diyarı e-dergilerini hazırlarken dosya boyutunu optimize etmek icin ne zorluklar yaşıyorsunuz?

Ben pdf optimize için "pdf shrink" diye bir program da kullanmıştım. Ama bu çizgi roman için uygun olmaz.
 
Üst